Seafarers rights and obligations Flashcards
Hvilke kriterier skal være opfyldt førend en søfarende kan få godtgørelse for forkort sejlads? Læse i kommentarerne i bogen og i loven?
(lov om skibes besætning “lbk 74”)
Forkort sejllads betyder at hvis et skib mister nogen del af den om skibes foreskrevne besætning:
Følge af sygdom, død, rømning eller af andre utilregnelige årsager, skal krav fastsat i eller i medfør af denne lov ikke være til hinder for, at skibsføreren under fornøden hensyntagen til skibets sødygtighed kan fortsætte rejsen.
Besætningen skal dog snarest muligt kompletteres.
Skibsføreren skal om forholdet indføre fornøden bemærkning i skibsdagbogen.
det skal dog ikke meldes til søfartstyrrelsen, men til rederiet, so skibet tilhører.
Hvordan defineres hvornår der er tale om krig eller en krigslignende situation?
Når parterne ”de 2 modstridende lande” officielt har erklæreret krig mod hinanden.
Hvilke pligter påhviler rederen og skibsføreren ved sejlads, hvor der er fare for pirateri?
De søfarende har ret til at sige fra, se pargraf 18 c hvor rederen har pligt til at drage omsorg for den søfarende-
Formålet med pargraf 18 c, er at indføre omsorgspligt til besætningsmedlemmer, når rederens skibe sejler i farvande eller områder med pirateri.
Rederierne skal tage alle nødvendige skridt for at forebygge og varetage uforudsete hændelser med pirateri. Rederierne skal sikre sig at dets besætningsmedlemmer er uddannet og ved hvad de skal gøre samt forholde sig i tilfælde af et piratangreb og forebyggelse af piratangreb.
Forklar hvornår en søfarende kan holdes økonomisk ansvarlig for de skader han forvolder under tjenesten.
Uagtsomhed: Hvis en søfarende optræder uagtsomt eller forsætligt og forårsager skade, kan han blive holdt økonomisk ansvarlig.
“dårligt sømandskab”.
Kontraktbrud: erstatningsansvar for skader, der opstår som følge af manglende overholdelse af kontraktbetingelserne.
Kokken bliver syg om bord. Motormanden han engang været med i Claus Holms
madlavnings program på morgen tv på TV2. Må kaptajnen sætte motormanden til at lave mad?
Ja det må han gerne, for der er brug for dem som kan lave mad.
hvis en skibsassistent skal lave mad, hvor lønnen er forskellig ift. om du er kok og tjener mere end en skibsassistent. vil du så, som skibsassistent eller vil du være i samme gruppe som før, eller tilhører du nu kokkens afdeling?
nej du tilhører stadig skibsassistentens afdeling, selvom om du laver mad.
som eksempel, du som skibsassistent tjener du 10.000 kroner og den tidligere kok tjener 40.000 kr. om måneden.
Du skal tilhøre den samme arbejdsgruppe for at opnå den samme løn, men siden du ikke tilhører kokkens arbejdsgruppe, kan du ikke få forhøjet løn på de 40.000 kr., fordi du er en del af skibsassistent gruppen. se stk. 3 § 23 i LBK 1662 om søfarendes ansættelsesforhold.
Hvilke rettigheder har den søfarende ved forlis eller havari? Ejendele, Hjemmerejse, Afsked?
Den søfarende er dækket med 2 måneders løn efter skibet er forlist, se §19. Han skal derudover afgive søforklaring og deltage i bjergningen, hvis det anses som nødvendigt. Han har ret til fri hjemrejse med underhold som er betalt. se § 19.
Hvordan kan besætningen være sikre på at de kan få betalt hjemrejsen i tilfælde at rederens konkurs?
§ 73 a. Rederen skal tegne en forsikring godkendt af Søfartsstyrelsen eller stille anden tilsvarende finansiel sikkerhed, der dækker skibsførerens og de søfarendes krav over for rederiet og arbejdsgiveren, hvis denne er en anden end rederiet, i tilfælde, hvor en søfarende bliver efterladt.
Stk. 2. En søfarende anses som efterladt, såfremt rederen i strid med sine forpligtelser efter ansættelseskontrakten, herunder den kollektive overenskomst, som måtte finde anvendelse, eller denne lov
1) undlader at dække den søfarendes hjemsendelsesomkostninger,
2) har efterladt den søfarende uden det fornødne til underhold eller økonomisk støtte eller
3) på anden måde ensidigt og uberettiget har afbrudt forbindelsen med den søfarende, herunder hvis den søfarende ikke har modtaget løn i mindst 2 måneder.
Hvilke pligter påhviler skibsføreren dersom der begås en grovere forbrydelse om bord og skibet?
han er den øverste myndighed ombord og skal derfor tage stilling til og varetage de personer der har gjort en forbrydelse. Se §63 i lbk. 1662 af 17/12/2018 lbk om søfarendes ansættelseforhold. Heri skal han også afgive en forklaring om hvorfor han har tilbageholdt personen, så snart de er i dansk territorial farvand skal han kontakte myndighederne.
Redegør for reglerne omkring pleje og sygehyre for en søfarende.
ifølge § 29. har den søfarende ret til hyre selvom han er uarbejdsdygtig
§29 styk 2 fortæller at sygehyren bliver indbetalt så længe den søfarende er uarbejdsdygtig. denne sygehyre gælder i 16 uger fra den søfarende er uarbejdsdygtig.
Ophører ansættelsesforholdet, er den søfarende stadig berettiget 16 ugers sygehyre.
efter de 16 uger og ansættelsesforholdet er ophørt efter de 16 uger, betales der ikke længere sygehyre.
er den søfarende ikke i tjeneste, træder de 16 uger i kræft fra det tidspunkt uarbejdsdygtigheden indtrådte.
Hvilke begrænsninger sættes der på det opsigelsesvarsel, der kan aftales i mellem rederen og den søfarende?
De har 7 dages varsel før de skal være af skibet, og i loven står der direkte at der ikke kan aftales kortere opsigelsesvarsel for både reder og den søfarende
Hvorfor er det nødvendigt med en lov til at beskytte den søfarendes rettigheder, hvis hun alligevel skal have en ansættelsesaftale?
§ 1. a: 1662 lbk om søfarendes ansætteles forhold.
Det er nødvendigt, så den søfarende er beskyttet mod uforudsete hindringer. En søfarende er alt andet end en skibsofficer som der omtales i forbindelse med lovbekendtgørelsen.
”Rederen skal sikre, at reglerne i denne lov og regler udstedt i medfør af loven, regler om ansættelsesforholdet, overholdes. Rederen skal ligeledes sikre, at den søfarendes rettigheder efter ansættelseskontrakten opfyldes.
Forpligtelserne efter 1.-3. pkt. påhviler rederen, uanset om andre organisationer, virksomheder eller personer varetager visse af opgaverne eller pligterne på rederens vegne.
Hvilke pligter påhviler skibsføreren ved din påmønstring?
Skibsofficeren sørger for at, den påmønstrede:
- Familarization, specifik kendskab til udstyr der findes ombord på skibet, ecdis, radar,osv.
- Skibets arbejdssprog står i SMS’en, det er typisk engelsk.
- Du bliver skrevet ind i logbogen, om hvor og hvornår du påmønstrede skibet.
- Der findes elektroniske logbøger hvori, du skal kunne se hvem har skrevet hvad, og man kan ikke ændre i det.
Hvilke pligter påhviler skibsføreren ved nye påmønstrende?
BEK 773 07/10/1997 om instruktion af ny mønstretsøfarende
”§ 1. Før tildeling af arbejdsopgaver om bord skal føreren af ethvert skib sikre, at alle personer, der beskæftiges eller forhyres om bord, under hensyntagen til den pågældendes forudgående søfartsuddannelse informeres om og instrueres i:
1) hvad der skal gøres, hvis en person falder over bord, hvis der opdages brand eller røg, eller hvis brandalarm eller alarm for at forlade skibet lyder,
2) hvordan affald om bord skal behandles for at undgå miljøforurening, og hvordan man forholder sig, hvis miljøforurening observeres,
3) hvad der umiddelbart skal gøres, hvis et ulykkestilfælde iagttages,
4) lokalisering af samlingsstationer og udskibningssteder samt nødudgange,
5) lokalisering af redningsveste og i at kunne tage en redningsvest korrekt på,
6) afgivelse af brandalarm og grundlæggende kendskab til brug af transportable ildslukkere,
7) lukning og åbning af branddøre og vejr- og vandtætte døre, som det pågældende skib er udstyret med, bortset fra åbninger i skroget.”
Hvad er en menig og hvad er en officer? Giv udtømmende eksempler på hver.
Officer: når skibet er langt væk fra dens hjemstat, er skibsofficeren den som har fået tillagt ”uddelt” et ansvar som en myndighed fx som en politi myndighed. Når skibet er i havn tæt på land vil skibsføreren ikke længere have den samme myndighed.
En menig er: en menig er den almene borger eller besætningsmedlem har ikke de samme rettigheder som en officer men den menige har ret til de samme krav og vilkår som officeren. Den menige er fx en skibsassistent
Hvad er forskellen imellem en skibsansat og en rederiansat søfarende? (Kap 2 vs. Kap 10)
Er du rederi ansat, er du ansat i rederiet og dermed kan du arbejde på flere forskellige skibe, som rederi ansat har du flere fordele og rettigheder, en som skibsansat.
Skibsansat, er en ansat af et hyringsselskab som, et rederi har ansat til at forhyre for sig. vedkommende har kontrakt på et skib, så du er kun på det skib. Den skibsansattes ansættelses kontrakt ophører så snart han forlader skibet. Den skibsansatte er ansat i et forhyringsselskab, som så sørger for at sætte ham på et skib.
Hvordan kan ansættelsesforholdet bringes til ophør? (Afsked og fratrædelse af tjeneste, opsigelse)
Ved afsked så er man ikke længere ansat i rederiet, eller i forhyrringsselskabet. Ansættelseskontrakten bringes til ophør uden varsel. Rederen eller den søfarende kan bringe ansættelsesforholdet til ophør uden varsel.
Fratræde tjeneste, brug §18. a). man fratræder sin aktive tjeneste, hvis der er krig i det område man skal sejle i, kan man aktivt fratræde tjeneste. Når man fratræder aktiv tjeneste, modtager man ikke løn, er stadig ansat, men arbejder ikke. Rederen har ret til at opsige ansættelseskontrakten efter en længere periode, hvis ikke den menige eller officeren tiltræder tjeneste igen inden for en periode.
Ved opsigelse forstås at man opsiger og vil ikke længere være en del af rederiet, og fratræder frivilligt. Ansættelsesforholdet bruges til ophør uden varsel. Man kan ikke komme tilbage. at man giver et varsel, for både den søfarende og rederen. Det er en måned for menige og 3 måneder for officerer.
hvor lang er skibsførens opsigelsesvarsel og hvilken paragraf er det?
Opsigelsesvarsel:
Officerer § 37
” § 37. Hver af parterne kan opsige tjenesteaftalen med 3 måneders varsel, medmindre andet følger af aftalen
hvor lang er den meniges opsigelsesvarsel og hvilken paragraf er det?
Menige § 5
” § 5. Hver af parterne kan opsige tjenesteaftalen med 7 dages varsel, medmindre andet følger af aftalen.
Der kan ikke aftales kortere opsigelsesvarsel for rederen end for den søfarende.”
Rederen vil af med en søfarende… hvilke muligheder har han?
Rederen kan afskedige dig, for at være ude af stand til at udføre dit arbejde i længere tid. Det kan være pga. sygdom, skade på kroppen, eller psyksiksygdom som gør det farligt for sine kollegaer.
Opsigelsevarsel for både menige og skibsfører ift hvor lang tid de har været ansat i et rederi.
se §37 skibsfører og §5 menige
§37 Første år: her har skibsførerenog rederen 1 månedsopsigelsesvarsel.
derefter 3 mdrs. Opsigelse
midlertidig aftale: 7 dage i den første måned
Tidbegrænset 6 måneders aftaler = 1 måneds opsigelse
§5 ”menige” 7 dage, medmindre andet fremgår af aftalen
Begrænsning: reder må ikke give kortere varsel end officeren eller den søfarende
Skibet får besked om at sejle til Vestafrika hvor der er fare for at blive opbragt af pirater. Hvilke rettigheder har de søfarende?
De søfarende har ret til at sige fra, se pargraf 18 c hvor rederen har pligt til at rage omsorg for den søfarende.
Formålet med pargraf 18 c, er at indføre omsorgspligt til besætningsmedlemmer, når rederens skibe sejler i farvande eller områder med pirateri.
Rederierne skal tage alle nødvendige skridt for at forebygge og varetage uforudsete hændelser med pirateri. Rederierne skal sikre sig at dets besætningsmedlemmer er uddannet og ved hvad de skal gøre samt forholde sig i tilfælde af et piratangreb og forebyggelse af piratangreb.
Hvilke muligheder har rederen dersom han ønsker at skifte besætningen ud når de nuværende ikke ønsker at sejle på Vestafrika?
Den søfarende må ikke stilles ringere end arbejdsgiveren. Er man en dygtig kan man få lov til at få en korter opsigelsesvarsel så man ikke er fanget i systemet.
Kigger vi på paragraf 10 styk 1, kan man afkræve afsked, det betyder at man kan smutte med det samme, hvis man får tilbudt en stilling af højere grad eller bedre generelt, så kan man kræve sin afsked.
Man kan ikke kræve sin afsked, hvis man gør skibet sødygtigt, hvor man har en vigtig funktion ombord på skibet.
Forklar begreberne ’Tjenestefrihed uden hyre og Fratræde tjeneste’ og giv eksempler på hvornår de kan anvendes.
Tjenestefrihed er når du ikke gør tjeneste og du er uden hyre, du kan opsige tjenesteforholdet om du er menig eller officer, angående opsigelsesvarsel om det er en måned eller 3 måneder.
fratræde tjeneste er at du ikke længere vil være en del af virksomheden.