Samhällsekologi och bevarandebiologi Flashcards

1
Q

Vad är predation och vilka typer av predation finns?

A

Predation innebär att en organism äter/konsumerar en annan.
- Carnivori: ett djur äter ett annat djur
- Herbivori: ett djur äter en växt
- Omnivori: Organism äter flera olika typer av organismer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hur ser bytes-predator cyklar vanligtvis ut?

A

Predatorer påverkar bytesdjurens antal i cykler: När byten ökar i densitet ökar antalet predatorer, och som följd sjunker bytesdjurens täthet och då faller predatorernas antal och bytesdjurens täthet ökar igen. Sedan går detta runt i cykler.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Ge exempel på två fall där det har påvisats att det är just predation som påverkar bytesdjurestätheten.

A
  • Den bruna trädormen som introducerades på Guam (av människor) som ledde till utdöeende av 12 arter som fanns på ön varav en endemisk.
  • Exempel med öar med spindelpopulationer och med/utan ödlor. Här kunde man tydlig se att det var just öarna där ödlor introducerades som spindelpopulationen minskade.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

När är bytespopulationen stabil? (dN/dt = rN – cNP) (predator-bytesdynamik)

A

När antalet predatorer är lika med bytets tillväxt genom fångsteffektiviteten hos predatorn = P=r/c

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

När är predatorpopulationen stabil? (dP/dt = acNP - mP) (predator-bytesdynamik)

A

När antalet byten är lika med predatorns mortalitet genom fångsteffektiviteten för
predatorn gånger konversionsfaktorn = N = m/ac

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Ge exempel på tre strategier byten använder för att undvika predation.

A
  • Dra ner på aktivitet för att undvika att bli upptäckta (anpassas över livshistorien)
  • Kemiskt försvar: tex gift, herbicider (tex nikotin, glykosider), insekticider, fungicider. (vanligt hos växter och är ofta energimässigt dyrt). Många substanser används av människan.
  • Kamouflage
  • Aposematism (varningsfärg) eller mimikry (härmande av varningsfärger trots ej giftig). Mimikry kan vara att ena arten giftig medans andra inte=Batesian mimicry, eller Müllerian=båda arter giftiga och lika, gynnar båda.
  • Morfologiskt försvar: ändra form för att göra det svårare att bli uppäten.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Vad är konkurrens inom ekologi?

A

Konkurrens: Negativ interaktion mellan två arter som utnyttjar samma
begränsande resurs för att överleva, växa och föröka sig. Begränsade resurser är tex:
- Växter: rum, solljus, vatten, näring
- Djur: rum, föda, vatten

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Om två arter konkurrerar om en begränsad resurs, vilken vinner? Ge exempel!

A

Den som hanterar den lägsta tillgången på resursen vid sin bärkraft.

Tex om två diastomer konkurrerar i en sjö, med kisel som begränsande resurs så kommer den art som klarar av den lägsta tillgången på kisel att utkonkurrera den andra. Om den ena behöver 1µM vid bärkraften medan den andra bara behöver 0,4µM kommer den senare att vinna då den kommer att fortsätta att växa tills dess att nivån sjunkit till 0,4µM. Den andra populationen kommer att börja minska när nivån faller under 1,0µM och den första tar då över.

Detta är ett exempel på “The competitive exclusion principle” som säger att två arter inte kan samexistera för evigt om de båda är begränsade av samma resurs.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Konkurrens mellan närbesläktade arter är ett faktum, men hur kan de samexistera?

A

Närbesläktade arter är relativt lika, klarar av liknande miljöer och använder liknande resurser. För att samexistera i denna uppenbara konkurrenssituation har selektion sett till att arterna blir experter på att leva i en typ av habitat, även om de också kan leva i andra. Tex två närbesläktade arter som specialicerat sig för olika pH, båda kan växa överallt men den som är låg pH specialist blir utkonkurrerar i områden med högt pH och vise versa. Typiskt exemepel på fundamental- och realiserad nisch.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

När två arter konkurrerar om samma resurs finns det fyra utfall, förklara dessa!

A

A) Antingen så ligger nollisoklinen (linjen där populationsstorleken inte har någon tillväxt) för art 1 ovanför art 2, då kommer art 1 att öka i populationsstorlek tills den når sin bärkraft och då dör art 2 ut.

B) Tvärtom till A, att isoklinen för art 2 ligger ovanför art 1, då konkurrerar art 2 ut art 1.

C) Isoklinerna korsar varandra med bärkrafterna längst ut, och då kan två olika utfall ske beroende på startpopulationerna av de båda arterna. Är pop av art 2 större från början så vinner den, är pop av art 1 större så vinner den.

D) om isoklinerna korsas men med bärkraften längst in, då kommer arterna att kunna samexistera. I detta fall är konkurrensen inom arten större än mellan arterna.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

De flesta organismer behöver mer än en resurs för att överleva, så två arter kan också konkurrera om olika resurser. Vad händer när de två arterna är bättre på att utnyttja en av resurserna än den andra?

A

Beroende på halterna av de båda resurserna kan vi förutse vad som skulle hända. Ta till exempel art 1 som är bättre på att utnyttja kisel medan art 2 är bättre på att utnyttja fosfor, men båda arter behöver båda resurserna.
- Vid låg kvävehalt relativt till fosfor kommer art 1 att vinna.
- Vid låg fosforhalt relativt till kisel kommer art 2 att vinna.
- Vid en intermediär ratio mellan fosfor och kisel kommer arterna att kunna samexistera eftersom båda arter är begränsade.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Hur kan abiotiska faktorer förändra resultatet av konkurrensen mellan två arter? Ge exempel!

A

Många arter lever i en miljö där tex mat inte är en begränsande resurs, men plats är det. Till exempel havstulpaner som är filtrerare som sitter fast på berg runt kustlinjer. Säg att vi har två arter av havstulpaner som konkurrerar om plats, och då kan abiotiska faktorer påverka resultatet av konkurrensen genom att en av arterna (art 1) är bättre på att hantera uttorkning än den andra, medan den andra (art 2) är bättre på att konkurrera om plats. Utorkningsrisken i de högre delarna av kustlinjen gör att art 1 är mer konkurrenskraftig där, medan art 2 dominerar i de lägre delarna där uttorkning inte är en risk för att de är bättre på att konkurrera om platsen.

Detta är ett exempel på så kallad interferens-konkurrens.

Ett annat exempel är arter som är bra på att överleva och kolonialisera efter en brand. (Detta är dock mer en störning än en abiotisk faktor men ändå) Om inga bränder sker kan de bli utkonkurrerade av arter som är bättre på att överleva efter etablering.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Vilken är den underliggande trade off/avvägning som gör att rovdjur och herbivorer kan vända resultatet av konkurrensen?

A

De mest konkurrenskraftiga djuren är konkurrenskraftiga för att de är mer aktiva och risktagande och därför kan äta mer och på så sätt växa sig större. De mest konkurrenskraftiga växterna är konkurrenskraftiga för att de sprider sig och tillväxer snabbt och därför kan kolonialisera nya områden och ta över där. Nackdelen med detta är att de blir mer sårbara för predatorer och herbivorer och detta är själva trade off:en. Vid hög predation/herbivori kan alltså konkurrenskraftiga arter drabbas mycket vilket kan leda till att mindre konkurrenskraftiga arter får en ökning i konkurrenskraftighet.

Ett exempel är ett experiment med grodyngel av tre arter där en art är mycket aktiv och därav konkurrenskraftig, en intermediärt aktiv art och en försiktig art. När dessa utsattes för hög predation så sjönk populationerna av de aktivare arterna drastiskt medan den försiktiga arten som vanligtvis inte är så konkurrenskraftig ökade i storlek, vilket gjorde att resultatet av konkurrensen förändrades helt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Vilka tre typer av konkurrens finns? Förklara dem kort.

A
  • Interferens-konkurrens: När en organism fysiskt begränsar en annan organisms tillgång till resurser, alltså att konkurrenten inte omedelbart förbrukar resurser utan försvarar dem. Tex genom fysiska barriärer eller med kemikalier som sinkar andra organismer.
  • Exploaterings-konkurrens: Där den ena arten är bättre på att utnyttja en resurs så de konsumerar och driver ner tillgången av en resurs till den grad att den andra arten inte kan bestå.
  • Skenbar konkurrens: När två arter har en negativ effekt på varandra genom en fiende - inklusive en
    rovdjur, parasit eller växtätare. Alltså konkurrerar de inte om samma resurs. Detta ser ut som konkurrens för en resurs, men den underliggande mekanismen är något annat.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Ge ett exempel på skenbar konkurrens.

A

Vanliga exempel inkluderar ofta patogener, tex att två arter har en gemensam parasit men den ena arten påverkas mer än den andra. Utifrån ser det ut som att en av arterna är bättre på att utnyttja föda som resurs, men egentligen är det den andra artens sårbarhet för parasiten som gör att de tappar vikt och får sänkt fekunditet.

Ett annat exempel är att en art kan facilitera en fiende för den andra arten, som är fallet mellan buskar och gräs. Det ser ut som att de konkurrerar om plats och solljus, men egentligen var det gnagare i busken som åt upp gräsfrön som hamnade runt busken i mycket högre grad än frön som hamnade i gräset.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Hur känner man igen ett samhälle?

A

Artsammansättningen ändras drastiskt!

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
17
Q

Vad menas med ett ekoton?

A

Ett ekoton innebär en tydlig gräns mellan “stängda” samhällen, tex mellan en skog och en sjö där artsammansättningen är väldigt olika på vardera sida om gränsen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
18
Q

Varför observerar vi ofta att fler arter lever vid ett ekoton än i någon av de angränsande samhällena?

A

Det som är speciellt med ekoton är att det ofta finns fler arter där än på vardera sida, just för att miljön är så varierande/unik där, vilket gör att flera arter kan “klara sig” där och vissa arter som är specialiserade på att leva i just den miljön som råder i ekotonen återfinns också där.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
19
Q

Hur ser gränsen mellan “öppna” samhällen ut?

A

I mer öppna samhällen finns inte en tydlig gräns, utan gränsen är mer gradvis. Här finns arterna i vardera samhälle i gradienter.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
20
Q

Vad menas med “beroende” vs “oberoende” artsammansättning?

A

Med beroende artsammansättning menas att arter som lever i ett habitat behöver varandra för att leva där, medan oberoende artsammansättning innebär att arterna som lever på en plats bara lever tillsammans för att de föredrar/ är anpassade till liknande habitat.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
21
Q

Hur kan vi ta reda på om arter är beroende eller oberoende?

A

Vi kan flytta på en av arterna och se vad som händer. Om arten som är kvar lever på som vanligt är arterna oberoende. Om vi ser att arten som är kvar drabbas negativt vet vi att de är beroende.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
22
Q

Det finns många olika sätt att kvantifiera mångfald. Ange tre sätt att göra det på och förklara kort vad de mäter.

A
  • Räkna det absoluta antalet arter (S: richness)
  • Relativ abundans av arter (”richness %”): andelen individer från vardera art i ett samhälle.
  • Artdiversitet: Shannon index (Shannon-Wiener) H=∑[(pi)×ln(pi)]: Om vi har lika många av alla arter=högt index, olika många av arterna=lågt index.
  • Artdiversitet: Simpson index: D = 1/ ∑(pi)^2:
  • Artdiversitet: Eveness index J = H/lnS

Mer om detta i boken: s. 1033

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
23
Q

Det vanliga mönstret för relativ abundans följer vanligvis en så kallad log-normalfördelningskurva. Beskriv hur den ser ut.

A

En log-normalfördelningskurva ser ut som en vanlig normalfördelning men har en logaritmisk skala på x-axeln för olika katogorier. Det är alltså väldigt få arter som är väldigt få och även väldigt få arter som är väldigt många. De allra flesta arterna har en intermediär abundans.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
24
Q

Hur fungerar “rank-abundans” kurvor och hur använd dem?

A

För att göra ett rank-abundans diagram så räknar man först abundans av alla arter och sedan rankar man dem så att den största är 1, näst största 2 osv. Detta ger information om den relativa abundansen (richness) och om det är ungefär lika många individer av varje art eller om det är stora skillnader i abundans mellan arter (evenness). Rank-abundanskurvorna kan alltså se väldigt olika ut för två samhällen med samma artrikedom (richness) men olika evenness.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
25
Q

Vi vet att artrikedom skiljer sig mycket mellan platser, och frågan är varför. Vilka fyra faktorer påverkar artrikedom i ett samhälle?

A
  • Tillgängliga resurser: Mer resurser, mindre begränsningar för konkurrensstarka arter. (tex konkurrensstarka växter som skuggar mingre konkurrenskraftiga växter, eller mikroorganismer som konkurrerar ut andra.
  • Mångfald av livsmiljön: Ju fler olika livsmiljöer desto fler arter som kan anpassa sig till olika nischer.
  • Förekomsten av nyckelarter: Ofta toppredatorer som håller en betespopulation i schack men kan också vara en art som skapar flera nischer för andra arter, tex bäver (aka ecosystem-engineers ah so cute)
  • Frekvens och omfattning av störningar: Intermediär störning ger mest artdiversitet.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
26
Q

Produktivitet beror mycket på tillgänglighet av resurser. Vad är den vanligaste formen på produktivitetskurvor vi hittar i naturen?

A

Den vanligaste formen är hump-shaped produktivitet, alltså att vi ser en ökning av produktivitet med ökad artdiversitet till en början, men vidare ökning av produktivitet är associerat med en minskad artdiversitet. De mest produktiva samhällena har alltså en låg artdiversitet med få starka konkurrenter och medelproduktiva samhällen har högst artdiversitet.

27
Q

Med tanke på att ökad produktivitet leder till lägre diversitet, vilka konsekvenser kan mänsklig påverkan få på artdiversitet?

A

En stor mänsklig påverkan är användning av gödsel, som ökar tillgången av näringsämnen i bland annat vattendrag och sjöar som är nära jordbruk. Övergödning kan påverka artdiversiteten i dessa miljöer negativt eftersom det gynnar de starka konkurrenterna i dessa samhällen, och kan på sikt orsaka en minskning i artdiversitet i dessa områden.

28
Q

Hur kommer det sig att artdiversiteten är som högst i samhällen med intermediär störning och inte i de med mycket eller lite störning?

A

I samhällen med mycket störning är det svårare att överleva och återetablera sig, ger ofta ett litet antal arter som är K-strateger, alltså väldigt konkurrensstarka i kolonialisering och etablering på en plats. Låg störning ger bra förutsättningar för R-strateger, alltså arter som är starka konkurrenter när de väl etablerats.
I områden med intermediär störning kan båda dessa typer av organismer leva, vilket leder till en större diversitet.

29
Q

Vad är skillnaden på födokedjor och födoväv? Fördelar/nackdelar?

A

Födokedjor är linjära representationer av hur arter i ett samhälle konsumerar varandra och hur de överför energi och näringsämnen från en grupp till en annan i ett ekosystem. Fördelen med detta är att man får en tydlig och enkel bild av hur resurser flödar, men nackdelen är att det förenklar artinteraktionerna i ett samhälle väldigt mycket.

Födovävar är mer komplexa och realistiska representationer av hur arter livnär sig på varandra i ett samhälle och inkluderar länkar mellan många arter av producenter, konsumenter, detritivorer, asätare och nedbrytare. Nackdelen är att de är komplexa och fördelen är att de är realistiska.

30
Q

Man kan också dela upp samhällen i trofinivåer, hur skiljer sig detta från en födokedja?

A

När man delar upp samhällen i trofinivåer har man inte längre med specifika arter, utan delar upp dem i kategorier som producenter, konsumenter (primära, sekundära och tertiära etc.) och resurser där arter som ingår i varje kategori intar näring på ett liknande sätt. Det är bra om man vill förstå samband och förenkla en födoväv men ger ingen specifik artinformation.

31
Q

Vad menas med omnivåer när man pratar om trofinivåer?

A

Omnivorer är organimer som passar in i flera trofinivåer, alltså konsumerar organismer från flera olika trofinivåer.

32
Q

Man kan även dela in arter i “guilds”, vad innebär en guild i detta sammanhang?

A

En guild innefattar alla konsumenter inom en trofinivå som äter samma föda. Till exempel kan en gräsmark innehålla en mängd olika primärkonsumenter som livnär sig på växter på olika sätt; dessa konsumenter kan kategoriseras i guilds av lövätare, stamborrar, rottuggare, nektarsipprar eller knoppätare. Medlemmar i en guild livnär sig på liknande föda, men de behöver inte vara nära släkt.

33
Q

Vilka olika typer av interaktioner hittar vi i det ekologiska samhället?

A
  • Direkta interaktioner: mellan två arter som inte påverkar andra arter.
  • Indirekta interaktioner: mellan två arter som påverkar andra arter indirekt. Tex att fiskar äter trollsländelarver vilket leder till färre trollsländor som äter pollinatörer, så vi får fler pollinatörer. Utan fisk skulle vi få mindre pollinatörer vilket kan få negativa effekter på växter i området.
  • Trofisk kaskad: Indirekta interaktioner som initieras av en toppredator. Tex varg som äter älg som äter växter, fler vargar = mer växtlighet.
34
Q

Indirekta interaktioner kan delas upp i density-mediated- och trait-mediated effekt. Beskriv vad dessa innebär.

A

Täthetsmedierad: En indirekt effekt orsakad av förändringar i tätheten hos en mellanliggande art, tex en ökning av sjöstjärnor i ett lågvattenområde ger minskning av musslor vilket i sin tur öppnar upp plats för andra arter att etablera sig på.

Egenskapsmedierad (trait mediated): En indirekt effekt orsakad av förändringar i egenskaperna/beteendet hos en intermediär art. Tex att närvaron av en predator gör att bytet är mindre aktivt, utan att faktiskt äta bytet. Vilket kan leda till att bytet äter mer på vissa skyddade platser vilket kan få negativa konsekvenser på växtligheten där.

35
Q

Vad är skillnaden på bottom-up och top-down kontroll i ekologiska samhällen?

A

Bottom-up-kontroll: När mängden i de trofiska grupperna bestäms av mängden energi som är tillgänglig från producenterna i ett samhälle.
-> Mer producenter, mer konsumenter, mer predatorer.

Top-down kontroll: När mängden trofiska grupper bestäms av förekomsten av rovdjur på toppen av näringsväven. Mer predatorer, mindre konsumenter, mer producenter.

36
Q

Det finns två aspekter av samhällsstabilitet, samhällets resistens och samhällets resiliens. Vad menas med detta?

A

Med resistens menar man samhällets förmåga att motstå förändringar, tex om en art försvinner. Om förändringen orsakar stor påverkan på samhället har den liten resistens, om det bara orsakar en liten påverkan har den hög resistens.

Med resiliens menar man den tid det tar för samhället att komma tillbaka till det stabila utgångsläget efter en störning.

37
Q

Hur påverkar antalet arter stabiliteten i ett samhälle?

A

Ju fler arter, desto mer stabilitet! Fler arter ger en bufferteffekt, nischer som finns kan lätt fyllas upp av en ny art om det finns mpna olika arter, vilket gör att det blir en mycket liten förändring i näringskedjan. Detta gäller för generellt för samhället men stabiliteten på en viss art går ner med ökad diversitet.

38
Q

Om störningar är så stora och omfattande att det inte är möjligt att återgå till ursprungsläget, vad kan händer då?

A

Ibland sker det så stora störningar att det inte längre är möjligt att återgå till det normala, tex en stor storm eller förlust av en nyckelart. Detta sker då och då och då kan samhället ingå i en alternativ jämvikt. Koloniseringskraft kan ställa om jämvikten drastiskt och det är ofta inte möjligt att återgå ens över långa tidsperioder.

39
Q

Om störningar är så stora och omfattande att det inte är möjligt att återgå till ursprungsläget, vad kan händer då?

A

Ibland sker det så stora störningar att det inte längre är möjligt att återgå till det normala, tex en stor storm eller förlust av en nyckelart. Detta sker då och då och då kan samhället ingå i en alternativ jämvikt. Koloniseringskraft kan ställa om jämvikten drastiskt och det är ofta inte möjligt att återgå ens över långa tidsperioder.

40
Q

Vad är ekologisk succession?

A

Hur artsammansättningen förändras över tid.

41
Q

Vilka är de tre delprocesserna i succession?

A

1) Spridning: Arterna måste ta sig till platsen.
2) Etablering: De måste kunna gro och växa upp.
3) Konkurrens: De måste överleva när andra arter kommer in.

Olika strategier behövs för att klara sig. Hur långa dessa steg är skiljer sig mycket mellan olika områden pga olika förutsättningar men slutresultatet blir ofta likt omkringliggande samhällen i slutändan trots att det kan vara en lång väg dit.

42
Q

Hur kan vi studera succession?

A

Direkt eller indirekt.

Direkt observation: Tex en ö som sprängdes och slog ut allt liv, gav en bra möjlighet att studera succession från början.

Indirekt observation: Med tex landhöjningar kan vi se hur artsammansättningen ser ut i olika skeden av landhöjning.

43
Q

Ge exempel på förutsättningar där vi kan studera primär succession vs sekundär succession. Vad skiljer dem åt?

A

Primär succession: innebär att succession händer från början, en helt kal startmiljö: Tex efter inlandsis, Vulkanöar, Landhöjningsöar.

Sekundär succession: startar ej från noll, exempelvis efter en rejäl översvämning eller brand så finns vissa arters frön/sporer/rötter kvar i marken som kan gro.

44
Q

Det finns många olika anpassningar för fröspridning, vilken typ av fröspridning leder till snabbast kolonisation?

A

Vind och vattenspridda frön går snabbast i början, medan djurspridda frön tar mycket längre tid att nå till en plats eftersom alla djur behöver någon typ av vegetation innan de etablerar sig på ön.

45
Q

Hur förändras artantalet över tiden vid succession? Vilka faktorer påverkar tiden det tar?

A

Artantalet ökar snabbt i början och ökar sedan långsammare med tid tills dess att det blir “fullt” och följs därefter ofta av en liten minskning pga konkurrens. Dels så påverkar artens livshistoriekaraktärer, som konkurrenskraftighet, reproduktion, etablering etc. Det finns också ett samspel mellan arter, där vissa hindar andra från att etableras och vissa arter behövs för att andra arter ska kunna etablera sig.

46
Q

Vad karaktäriserar tidiga och sena kolonisatörer?

A

Artegenskap tidiga: Sena:
Antal frön Många Få
Fröstorlek Små Stora
Spridning Vind, vatten Djur
Fröbank (sek succ) Ja Nej
Pop.tillväxt Snabb Långsam
Storlek Små Stora
Skuggtolerans Nej Ja

47
Q

Spridning vs konkurrens är en vanligt trade off i succession. Björk har små frön som är bra på att fotosyntetisera vid mycket ljus. Gran har mycket större frön och är bättre på att fotosyntetisera vid låg ljusnivå. Vilken art vinner och hur ser vägen dit ut?

A

Björkens små frön sprids enkelt, långt och i stora kvantiteter, vilket gör att de snabbt kan kolonisera ett kalt område och börja växa. De växer bra eftersom de har tillgång till mycket ljus. Granfröna däremot har större frön som tar längre tid att komma till platsen, men när de väl gör det har de mer energi att gro och klarar sig bra även i skuggan från björken. Detta gör att de kan etablera sig trots sen ankomst. När granen börjar växa kommer de att skugga marken och granens frön kommer att vara konkurrenskraftigare i längden. Granen vinner och tar över på sikt.

48
Q

Varför leder succession inte alltid till en stabil, homogen miljö i slutändan?

A

Även om en miljö kan se ut att vara i slutskedet av en succession kan det fortfarande ske långsamma förändringar över tid. Miljön kan också skilja sig inom en region längs miljögradienter, såsom temperatur och fukt. Vissa klimaxsamhällen går i cykler eftersom de upplever regelbundna störningar som återställer följden, till exempel säsongspooler som torkar varje sommar. Extrema förhållanden, inklusive bränder och intensivt bete, kan också förändra klimaxsamhällen för att producera en annan sammansättning av dominerande organismer.

49
Q

Ge exempel på faktorer som har skapat och format den artrikedom vi har idag.

A
  • Istider och inlandsisar har skapat tex rullstensåsar som är ett speciellt habitat, landmassor som var täckta för att senare exopneras har en yngre natur än äldre platser.
  • Naturkatastorfer som bränder skapar habitatheterogenitet där artsammansättningen blir annorlunda.
  • kontinentaldrift har resulterat i att vissa miljöer är isolerade eller har blandats vid olika tidpunkter i historien.
  • mänsklig påverkan då och nu, gamla byar som vuxit igen har stor diversitet pga näringsämnen har läckt ut. Idag skapar vi kalhyggen, bygger dammar osv som förändrar miljön, vi introducerar arter där de inte är nativa etc.
50
Q

Hur ser sambandet mellan habitatvariation och artrikedom ut? Hur kan denna kunskap användas inom bevarandebiologi?

A

Ju mer habitatvariation som finns inom ett område desto större artdiversitet. Detta är viktigt att ha med sig i bevarandeåtgärder då det är bäst att bevara många olika typer av miljöer för att bevara artrikedom.

51
Q

Artdiversitet kan mätas på olika skalor, ange de tre skalorna och deras koefficienter.

A
  • Lokal diversitet (α): innebär att vi tittar på ett relativt litet, homogent habitat, tex en ström.
  • Regional diversitet (γ): innebär att vi tittar på ett relativt stort geografiskt område, tex ett landskap.
  • β-diversitet: Antalet arter som skiljer sig i förekomst mellan två habitat, alltså förhållandet mellan alfa och gamma diversitet (β = (α1- S) + (α2- S), S = arter som är gemensamma för båda habitaten). Om alla arter på regional skala även finns på alla platser på lokal nivå, då skulle artdiversiteten på lokal och regional nivå vara identiska, men så ser det aldrig ut. Ju större skillnad det är i artdiversitet mellan två habitat, desto större β-diversitet.
52
Q

Varför gör arters habitatpreferenser vanligtvis att alfadiversiteten är lägre än gammadiversiteten?

A

Eftersom arter ofta har väldigt specifika anpassningar för en viss miljö så upptar det ofta bara en viss typ av habitat som finns på lokal nivå. När man tittar på gammadiversiteten kollar man på ett större område som omfattar flera olika lokala platser med en viss artdiversitet, så den blir oftast högre.

53
Q

Genom att kolla på förhållandet mellan lokal och regional diversitet kan vi se om en område är mättat eller omättat.

A
  • Mättat: Om högre regional diversitet inte ger en ökning i lokal diversitet är området mättat, alltså att alla nischer är fyllda. Så även om vi fyller på med arter runtomkring det lokala området så blir det inte fler arter i området.
  • Omättat: Om högre regional diversitet ger en ökning i lokal diversitet är området omättat, flera arter kan alltså tryckas in i området och fylla nischer som hittils inte har fyllts.
54
Q

Hur ser sambandet mellan artdiversitet och yta ut?

A

Med ökad yta följer ökad artrikedom, tills kurvan planar ut. Logaritmering av sambandet ger en rät linje som visar på ett positivt samband. Detta pga att större yta ger mer utrymme för större habitatheterogenitet och därav fler arter.

55
Q

Vad är det idag största hotet mot biologisk mångfald? Motivera.

A

Det största hotet mot biologisk mångfald är habitatfragmentering. Detta på grund av att det lever till
- mindre yta -> mindre habitatheterogenitet
- spridningsbarriärer: arter som tex behöver fuktigt/skyddat klimat kan inte flytta mellan områden. Detta kan också leda till inavelsdepression.
- längre avstånd mellan habitat gör det svårare för arter att hitta/spridas till nya habitat.
- kanteffekter: arter som trivs tex i djup skog får mycket mindre utrymme.
- ökade störningar kan få negativa effekter på populationer.

Dock ger habitatfragmentering mer variabel miljö i kanterna, vilket kan göra utrymme för mer artdiversitet.

56
Q

Antalet arter på en ö avgörs inte bara av öns yta, vilken annan faktor spelar en stor roll?

A

Avståndet till spridningskällan! Väldigt isolerade öar är svåra att spridas till, dels avståndsmässigt men också sannolikhetsmässigt, att det är svårare att frön etc faktiskt hittar till ön.

57
Q

Hur ser sambandet mellan artdiversitet, utdöendehastighet och kolonialiseringshastighet ut inom öbiogeografins jämviktsteori?

A

Ju högre artdiversitet, desto färre individer i varje population och därför blir varje population mer sårbar för utdöende. Ju lägre artdiversitet på ön, desto högre är kolonialiseringshastigheten. En jämvikt mellan kolonialisering och utdöende uppnås vid en intermediär artdiversitet.

Denna jämvikt förskjuts mot högre artdiversitet på stora öar och mot lägre artdiversitet på öar som har ett långt avstånd till spridningskällan.

58
Q

Nu ska vi använda oss av kunskapen om öbiogeografins jämviktsteori. Om du skulle hitta en ö/ösystem att skapa ett naturreservat på, hur skulle det se ut?

A
  • Stora öar är bättre än små för ökad biodiversitet
  • En stor ö är bättre än flera små pga mer möjlighet till spridning och mindre kanteffekt.
  • Nära till spridningskällan ger ökad biodiversitet.
  • Om det är flera öar är det bättre att de ligger klumpade än linjärt för att öka spridning
  • förbindningar till andra öar minskar risken för utdöende.
  • Runda öar är bättre än ovala för att minska kanteffekt.
59
Q

SLOSS: ”Single Large or Several Small”. Om pengarna begränsar, vilket är bäst – ett stort reservat eller flera små?

A

Fördelar med ett stort:
- Kan hålla större populationer (mindre risk för utdöende)
- Kan hålla arter med stora arealkrav
- Mindre kanteffekter

Fördelar med många små:
- Fler habitattyper
- Minskad sjukdomsspridning
- Större genetisk diversitet mellan
reservaten
- Riskspridning – inte så stor skada om ett
reservat förstörs

Så det beror på hur alternativen ser ut och vilka organismer man vill skydda!

60
Q

Vilka faktorer påverkar global diversitet?

A
  • Kontinentaldrift är en stor faktor till diversitet och likhet mellan landmassor (wallace linje i indonesien ett bra exempel).
  • Miljövariabler: temp och nederbörd varierar mycket på jorden, vilket ger stor habitatheterogenitet globalt.
61
Q

Vilka olika argument finns för att bevara biologisk mångfald?

A

Biologisk mångfald ger oss “gratis” ekosystemtjänster. Fler arter = högre biomassa = högre produktion.

Man delar ofta upp det i fem kategorier:

  • Etiska/estetiska skäl
  • Stödjande tjänster (Supporting/Habitat services) – näringscykler, fotosyntes
  • Försörjningstjänster (Provisioning) – virke, energi, mat
  • Reglerande tjänster (Regulating) – vattenrening, koluppptag, pollination
  • Kulturella tjänster (Cultural) – friluftsliv, hälsa
62
Q

Hur har utdöendehastigheten förändrats mellan tidigare (innan människan) och nu (ca 20000 år sedan till idag)?

A

Förr var utdöendehastigheten ca 2 arter (per milj arter/år). Nu är den på ca 200 arter (per milj arter/år).

63
Q

Vilka är de största orsakerna till förlust av biologisk mångfald?

A
  • Habitatförlust (störst)
  • Överexploatering (fiske, jakt, tjuvjakt etc)
  • Introducerade arter: som tar över/slår ut andra.
  • Miljögifter
  • Global uppvärmning (inte så stor påverkan ÄN…..)
64
Q

Räcker det att bara skydda områden för att främja biologisk mångfald, eller finns det annat som vi borde fokusera på?

A

Det är viktigt att tänka på att skydda tex nyckelarter.