Ekosystemekologi Flashcards

1
Q

Vad är ett ekosystem?

A

Ett ekologiskt system innefattande allt
levande och dess livsmiljö (biotisk och abiotisk) inom ett område.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vad är ekosystemekologi?

A

Den gren av ekologin som behandlar
ekosystemens uppbyggnad, funktion och reglering.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

När man pratar om ekosystemekologi fokuserar man mycker på “the flow of energy and matter”, vad menas med det?

A

Att det ligger stort fokus på kolet, kvävets och fosforns kretslopp och att ingenting är statiskt: energi kan inte skapas eller förstöras , bara byta form (termodynamikens första lag) så energin i ett ekosystem flödar hela tiden cykliskt (men kan se lite olika ut för olika ämnen).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Om vi vill förstå energiprocesser så behöver vi förstå vad som händer med kol (C). Varför är kol så centralt?

A

Alla levande organismer behöver oorganiskt kol. Eftersom kol är centralt i fotosyntesen som är den största energitillförseln på vår planet så är det väldigt viktigt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Solen är vår ultimata energikälla, för varje gram kol som assimileras i fotosyntesen lagras 39kJ energi. Men hur mycket av solens energi utnyttjas egentligen?

A

Ca 1% av solens energi utnyttjas för fotosyntes, vilket kan se ut som lite men är ändå tillräckligt för att livnära alla organismer på planeten. Det är omöjligt att ta tillvara på all energi från solen, främst för att det mesta reflekteras men också dels för att solen bara är synlig ett visst antal timmar per dag och för att växternas ljusupptagning är begränsad.

Rekord för solceller är 29,52% effektivitet!

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hur många mg C produceras ungefär per kvadratmeder uta per day i en sjö?

A

31 kJ m-2 d-1, vilket är ca 5% av energin i en ostmacka. Det är alltså inte så mycket, men med tanke på att sjöar har väldigt stor yta kan det ändå ses som en ganska stor lagrad energi. Detta svarar på frågan varför vi inte använder “grön olja” i våra bilar, det kan helt enkelt inte konkurrera med de kommersiella bränsletyperna.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Vi vet alltså att bara ca 1% av solljuset används i fotosyntesen. Lagras all denna energi i ekosystemet? vad händer isåfall med den energi som inte lagras?

A

Ca 60% procent av energin som tas tillvara på utgår igen under respirationen, alltså i de ljus-oberoende reaktionerna av fotosyntesen (kemisk energi omvandlas till värmeenergi). Detta innebär att endast 40% av energin lagras, alltså går till producentens tillväxt och reproduktion (kemisk energi).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Vad menas med primärproduktion?

A

Primärproduktion är hastigheten med vilken solenergi eller kemisk energi fångas upp och omvandlas till kemiska bindningar
genom fotosyntes eller kemosyntes. Primärproduktion utgör basen av födoväven i ett ekosystem och avgör hur mycket energi som finns i systemet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Man brukar dela upp primärproduktion i GPP (gross primary productivity) och NPP (net primary productivity), vad innebär dessa begrepp och hur skiljer dem sig?

A
  • Bruttoprimärproduktion (GPP): den totala energin som assimileras av primärproducenter/autotrofer i ett ekosystem.
  • Nettoprimärproduktion (NPP): den energi som assimileras i primärproducenten (går till tillväxt/reproduktion) och som kan föras vidare i konsumentkedjan av ett ekosystem, alltså den totala energin som assimileras minus den energi som går åt till livsuppehållande processer genom respiration.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Hur ser sambandet mellan NPP, GPP och R ut? varför är detta samband relevant?

A

NPP = GPP (Fotosyntes) - R.

Detta samband är hjälpsamt då det kan vara svårt att mäta alla dessa faktorer, och med sambandet behöver vi bara kunna mäta två variabler för att få ut det tredje.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Vi vet att de största flödena på jorden är biologiska flöden, vad är viktigt att komma ihåg gällande klimat och biologiska flöden?

A

Klimatet styr biologiska flöden, och biologiska flöden styr klimatet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Inom ekologin kan man använda så kallade “light-dark” experiment för att mäta NPP, förklara hur detta går till.

A

Eftersom producenter tar upp CO2 under fotosyntesen och producerar CO2 under andning, kan vi mäta primär produktivitet i terrestra ekosystem genom att kvantifiera växternas upptag och utsläpp av CO2.

Ett sätt att mäta dessa förändringar i CO2 är genom att placera en liten växt eller ett blad i en förseglad behållare med en mycket känslig CO2-sensor.

När behållaren placeras framför ett ljus som simulerar solljus, förbrukar växten CO2 när den bedriver fotosyntes. Växten producerar samtidigt CO2 eftersom den metaboliserar en del av sina kolhydrater genom respiration.

Eftersom CO2-upptaget från fotosyntesen överstiger CO2-utsläppet från respirationen, representerar nettoupptaget av CO2 netto primärproduktivitet. Enheten för detta blir mängd C per volym per tidsenhet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Ge ett exempel på ett annat sätt än light-dark experiment för att kvantifiera NPP. Finns det några nackdelar med metoden?

A

Vi kan mäta NPP genom att först mäta biomassan i ett definierat område av ett ekosystem och sedan skörda allt inom områden i slutet av växtsäsongen och jämföra. På så sätt kan vi bestämma producenternas ackumulerade biomassa. Den här tekniken kan användas på liten skala eller i stor skala, till exempel skörd av grödor på ett fält.

Nackdelar med denna metod är att det kan vara svårt att få med den totala biomassan under jord, alltså alla rötter och att det är möjligt att vissa delar av växten har konsumerats av tex herbivorer eller nedbrytare. Om man gör denna typ av mätning i akvatiska miljöer kan saker ha flyttat på sig.

Ett annat sätt är remote sensing, att man med hjälp av satelliter kollar på ljusreflektion av olika våglängder och på så sätt ser vart det är hög fotosyntes.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Vad menas med begreppet “standing crop” och varför skiljer sig detta mycket mellan terresta och akvatiska system?

A

“standing crop” innebär den totala biomassan som utgörs av producenter i ett system vid en viss tidpunkt. Denna är relativt hög för terrestra system, tex en skog men är låg i akvatiska system som utgörs av alger som har stor omsättning. Detta säger ingenting om hur hög produktiviteten är, eftersom ett akvatiskt system generellt har hög produktivitet men låg standing crop då algerna äts upp hela, så biomassan ackumuleras inte över tid.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Vilka faktorer styr primärproduktion? Baserat på det, hur ser mönstret för NPP ut över jorden?

A

De huvudsakliga faktorerna som styr NPP är:
- Temperatur: högre temperatur desto snabbare går kemiska reaktioner.
- Näringstillgång (N mer begränsande i terrestra, P mer begränsande i akvatiska)
- Ljus: ökad ljustillgång ökar produktion tills dess att mättnadspunkten nås, då planar kurvan ut eftersom ljusupptaget är begränsat (mer begränsande i akvatiska pga ljus har svårare att penetrera vatten).
- Nederbörd/vattentillgång (terrestra): här gäller också att en initial ökning ger högre produktion, men vid en viss punkt blir det för mycket och produktionen går ner, för mycket vatten kan orsaka yrebrist och syrefria miljöer som kan skada organismer.

Alla dessa faktorer pekar på att det skulle vara högt produktivitet i tropiska miljöer rund ekvatorn, med hög temp, mycket nederbörd, högre näringstillgång och mer ljus, och just så är det! NPP är högst runt ekvatorn och sjunker ju närmre polerna man kommer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Hur skiljer sig faktorerna som styr NPP mellan akvatiska och terrestra ekosystem?

A
  • Terrestra ekosystems NPP beror mest på latidud/klimat, högre temperatur, mer nederbörd och mer ljus ger ökad NPP, svårare att ta upp näring bundet till partiklar i jorden.
  • I akvatiska ekosystem når inte ljuset ner så långt, vilket gör att produktionen är liten på botten, näring som ackumulerats i organismer som dör sjunker till botten så näringen hamnar där, kan bli näringsfattigt vid ytan, näringsämnen löser sig bättre i vatten, buffertkapacitet högre, mer jämn miljö.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
17
Q

Vad menas med ett begränsande ämne? Hur kan vi testa vilket näringsämne som är begränsande i ett system?

A

Begränsade ämnet: det (oorganiska) ämne det finns minst av i relation till behovet. Alltså minst tillgång och högst efterfrågan.

Vi kan lägga till extra av olika ämnen och se hur det påverkar! Om vi ska göra det för en hel sjö kan vi avgränsa ön och se hur olika delar svarar på tillägget av näringsämnen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
18
Q

I marina system hittar man ofta ett samband som kallas för Redfield ratio, vad innebär detta?

A

Redfield ratio är ett stökiometriskt förhållande som är mer eller mindre konstant i alla haven: 106:16:1 (kol, kväve, fosfor). Det kan användas för att se begränsande faktorer i ett ekosystem, tex om kvävehalten relativt till fosfor ligger under 16:1, tex 12:1 så är kväve det begränsande ämnet. Kan användas för att få reda på hur man kan boosta ekosystemet etc.

19
Q

Vilket näringsämne begränsar vanligtvis
tillväxten i sjöar, marina- och terrestra miljöer?

A
  • Terrestra system: oftast N (N behövs i protein ungefär 5% av organismernas torrvikt)
  • Marina system: oftast N, men även P, Si och Fe
  • Sjöar: oftast P

MEN: många undantag finns (P limitation vanligare i terrestra system och N-limitation vanligare i sjöar än man tidigare har trodd). Co-limitering är vanlig.

20
Q

Är primärproduktionen högst i en djup sjö eller en grund sjö? Motivera.

A

På grund av att solljus inte kan penetrera så långt ner i vatten (ca 5m) och att näring uppbunden i organismer som faller ner till botten när de dör är produktionen högre i en grund sjö för att den totala volymen kan ha hög produktion (hög näringstillgång och mycket ljus). I en djup sjö är det näringsfattigare på ytan och stor del av sjöns volym kan inte utnyttnas för produktion. Temperaturen är också högre på ytan eftersom det strålas mer vilket snabbar på reaktionerna.

21
Q

Vilka skillnader finns mellan en papperskarta och GIS (Geografiskt Informationssystem)?

A

I GIS är det möjligt att visa information i flera lager, den är dynamisk vilket gör att information hela tiden kan vara up to date, vi kan studera flera variabler med GIS och kan ändra tema för att titta på olika saker.

22
Q

Vilka användningsområden har GIS?

A
  • Modellering: vad händer om..?
  • Trender: över tid och plats.
  • Spatiala frågor: vad är var, varför är en sak på en viss plats?
  • Examinering av mönster: vad säger omgivande data om en viss position?
    hur är datan fördelad?
  • Beslutsfattning: Vart ska vi placera tex ett naturskyddsområde? Vad kan vi använda denna information till?
23
Q

Vad är skillnaden på raster och vektor inom GIS?

A

Raster är som ett rutnät och används för kontinuerliga/föränderliga data, tex temperatur, pH etc.

Vektorer utgörs av linjer, punkter etc och används för statiska data, tex länder, stadsdelar och vägar.

24
Q

Vilka fördelar/nackdelar finns det med raster/vektorformat?

A

Raster:
- Nackdelar: med raster är att beroende på hur bra upplösning du har så kan rasterformatet ge missvisande data när du zoomar in och man kan lätt missa tex altitudskillnader som påverkar.
- Fördelar: bilden är mycket tydlig; den förmedlar subtilt förändringsflödet av färger, nyanser och skuggor

Vektor:
- Nackdelar: det är omöjligt att förmedla jämna/kontinuerliga (färg)övergångar som i en rasterbild
- Fördelar: : bilden är enkel att förstora (oförändrad form vid zoomning)

25
Q

Varför är primärproduktionen så viktig för ett ekosystem?

A
  • Genom primärproduktion tillförs energi till ett ekosystem som kan lagras
  • Primärproduktion möjliggör sekundärproduktion
26
Q

Vad menas med nettosekundärproduktion?

A

Den energi som går till konsumentens tillväxt och reproduktion, alltså det som blir över av de delar av producenten som konsumenten konsumerar efter respiration och exkretion (tex de delar av producenten som inte kunde brytas ner av konsumenten och de näringsämnen som inte kunde tas upp).

27
Q

Hur ser sambandet mellan primär- och sekundärproduktion ut? Skiljer sig detta mellan akvatiska och terrestra system?

A

Sambandet mellan primär- och sekundärproduktion är positivt både i terrestra och akvatiska system. Alltså ökar sekundärproduktion med ökande primärproduktion, sambandet är dock inte perfekt pga förluster. I akvatiska system är turnover snabbare pga kort livslängd både på producenter och primärkonsumenter som zooplankton.

28
Q

Vad är skillnaden på konsumerad energi och assimilerad energi hos konsumenerna?

A

Konsumerat energi är NPP för primärproducenterna minus den energi som inte går åt och blir detritus, och assimilerad energi är det som blir kvar av den konsumerade energin efter respiration och exkretion.

29
Q

Vad är nettoproduktionseffektivitet?

A

Nettoproduktionsenergi (assimilerad energi minus respiration) delat på assimilerad energi. Alltså andelen assimilerad energi som faktiskt går till tillväxt.

Detta kallas också för tillväxteffektivitet och är låg för aktiva djur men hög för kallblodiga stillasittande djur som kan lägga mer energi på tillväxt och reproduktion än livsuppehållande processer.

Från detta ser vi tydligt att energiöverföringen inte är så effektiv mellan trofinivåer. Tumregel: ca 10% av energin går vidare till nästa nivå.

30
Q

Hur ser sambandet mellan energi och biomassa ut i terrestra vs akvatiska system?

A

I terrestra system är energi och biomassa störst hos producenter och båda variablerna minskar ju högre upp i trofinivå vi kommer.

I akvatiska system däremot, så är energinivån allra störst hos producenterna men de har lägst biomassa. Ju högre upp i trofinivåer vi kommer desto mindre energi men desto högre biomassa. Anledningen till detta är att producenter och primärkonsumenter har extremt hög turnover och konsumeras hela, så den totala biomassan hos dem är låg även om de tillför mycket energi.

31
Q

När man ska mäta NPP i akvariska system får man problem, vilka och hur gör man för att komma runt detta?

A

Det blir svårt att mäta CO2 eftersom det löser sig i vatten och bildar kolsyra. Därför mäter man istället syreförbrukning i ett light-dark experiment istället, så det blir tvärtom från CO2 mätning. Man mäter alltså förändringar i O2 halterna under dagen (= NPP) och förändringar i O2 halterna under natten (= R) och så får man ett positivt värde eftersom O2 produceras i ljusa förhållanden.

32
Q

Är det några skillnader i GPP relativt till R i terrestra och sjösystem?

A

Terrestriska ekosystem: GPP är oftast > R

Sjöekosystem, framförallt de som finns i Sverige: R är oftast > GPP
Dessa sjöekosystem kallas även för netto heterotrofa ekosystem

33
Q

Varför är energiöverföringen mellan trofinivåer högre i akvatiska ekosystem jämfört med terrestra ekosystem?

A

Anledningen till att energiöverföringen i akvatiska system är högre än i terrestra är att det är en så hög och snabb omsättning av producenter (växtalger), vars hela biomassa kan omsättas till energi och biomassa i de övre trofiska nivåerna (högre assimileringsgrad) Detta innebär alltså att den totala energin som kommer upp från producentnivån är mycket högre än i terrestra, och därför blir energiöverföringen högre. Detta gäller även i interaktionen mellan konsumenter, där små fiskar äts upp av större och energiöverföringen blir större. I terrestra ekosystem är växter de primära producenterna, och de har en väldigt stor biomassa som inte kan utnyttjas av konsumenterna (lägre assimileringsgrad). Konsumenterna äter heller inte varandra i så många steg, vilket gör att energiöverföringen blir mindre. Energin från början är alltså mycket lägre i terrestra än akvatiska system. Mycket pga tidsberoende.

34
Q

Alla näringsämnens kretslopp beror på vattnets kretslopp. Hur har mänsklig påverkan på vattenflöden påverkat naturliga flöden?

A

Hydromorfologiska förändringar som dammbygge resulterar tex i:
- att vatten som tidigare varit rinnande nu är stillastående
- vi svämmar över biomassa som bryts ner och bildar metangas.
- mer sedimentation som urlakar vattnet på näringsämnen (mineralisering).
- mindre oorganiskt kol i vattnet.
- stör djur och växtlighet.
- det turbulenta vattnet i utrinning ger stor utgasning.
- stillastående vatten bidrar till växthuseffekten.

35
Q

Hur ser kolets kretslopp ut i stora drag? Hur har det förändrats över tid?

A

Det är en mycket långsam cykel.
- Kol tas upp av växter i fotosyntesen
- Äts upp av konsumenter och kommer ut i atmosfäring igen genom respiration, alternativt så depositeras organiskt i marken när organismer dör.
- Fossila bränslen tas upp och förbränns ut i atmosfären igen.
- en del av Co2 löser sig i havet vilket leder till högre kolsyrahalt och högre pH, jämvikt råder.

Idag förbränner vi fossila bränslen i mycket högre takt än det depositeras vilket resulterar i en högre halt koldioxid i atmosfären, stärkt växthuseffekt. Årstidsvariationer gör att mängden Co2 i luften varierar.

36
Q

Vad är källan till kväve och fosfor? Är det bara därifrån det kommer?

A

Källan till kväve är luften, och källan till fosfor och många andra mineraler är i berg och berggrund och görst tillgängligt med vittring.

Problemet är att få organismer kan assimilera kväve från luften och att vittring är en extremt långsam process, så det räcker inte att vänta på nytt: det som redan finns måste återvinnas från detritus!

37
Q

Vad kallas processen för återvinning av C, N och P?

A

Mineralisering! En process som utförs av mikroorganismer som bryter ner organiskt material, främst bakterier och svampar. Dessa svarar för mineralisering av organiskt material till oorganiska mineralämnen. Nedbrytningen sker i landekosystemen främst i markens humusskikt och i vattenekosystemen främst i bottensediment.

38
Q

Vilka är de viktigaste processerna inom
kvävekretsloppet?

A
  1. Kvävefixering: N2 -> OrgN (från oorganiskt till organiskt)
  2. Mineralisering (kallas även för ammonifikation)): OrgN -> NH4 (från organiskt till oorganiskt) mikrobiell process.
  3. Nitrifikation: NH4+ + 2O2 -> NO3- + H2O + 2H+. mikrobiell process.
  4. Denitrifikation: NO3- -> NO2- -> N2, mikrobiell process.
  5. Assimilering:
    - Nitratassimilation NO3- -> OrgN (från oorganiskt till organiskt)
    - Ammoniumassimilation NH4+ -> OrgN.
39
Q

Vad är de största skillnaderna mellan fosforns och kvävets kretslopp?

A

Att fosfor inte förekommer som gas, så det är mycket mer beroende av vatten. Fosfor har heller inte lika många olika former som kväve. Fosfor sedimenterar lätt, så vid överflöd av fosfor förlorar vi mycket.

40
Q

Vilka processer har lett till störst påverkan på kvävets och fosforns kretslopp?

A

Både kväve och fosfor ingår i gödselmedel, just för att båda vanligtvis är begränsade i teresstra system. Dock kan överflöd rinna ut i vattendrag och leda till övergödning med algblomningar och dead zones.

Fosfor kommer också av överanvändning av städprodukter och från avlopp, så det har också påverkat.

41
Q

Vad betyder eutrofiering och vilka konsekvenser får denna process för ekosystemet?

A

Eutrofiering betyder en ökning av näring i ett system. Det kan få många konsekvenser, tex att primärproducenterna blir så dominerande att de inte kan konsumeras och istället dör och bryts ner, vilket kan skapa dead zones/anaerobiska förhållanden som kan slå ut övriga delar av ekosystemet. En annan konsekvens är att artdiversitetet kan minska, pga att begränsande faktorer inte längre är svårtillgängliga vilket kan leda till dominans av konkurrenskraftiga arter vilket kan slå ut andra arter. Kol är en energikälla, inte ett näringsämne specifikt.

42
Q

Kan man motverka den förhöjda koldioxidhalten i atmosfären genom att gödsla våra lågproduktiva världshav med järn? Hur skulle det i så fall fungera?

A

I teorin skulle det kunna vara en bra idé, tanken skulle då vara att eftersom järn är ett begränsande ämne så skulle haven få högre produktion genom att biomassan och produktionen (phytoplankton) skulle kunna öka eftersom tillgängligheten av järn skulle öka. Anledningen till att detta kanske inte fungerar för att motverka den förhöjda koldioxidnivån i haven är att ökad biomassa av fotosyntetiserande alger och därmed ökad produktion kan leda till ökad mängd zooplankton som äter dessa, vilket skulle leda till ökad respiration, som leder till mer utgasning av CO2, så netto skulle CO2 halten i atmosfären förmodligen inte påverkas. Ekosystem kan slås ut pga ljusbegränsning eller syrebrist.

Att försöka manipulera ett ekosystem leder ofta till mycket oväntade resultat som inte blir så bra.

43
Q

Förklara begreppen eutrof, mesotrof och oligotrof sjö.

A

Eutrof sjö = högproduktiv och ofta näringsrik
Mesotrof sjö = mittemellan
Oligotrof sjö = lågproduktiv och ofta näringsfattig

44
Q

Redogör för de sex viktiga processerna i kolkretsloppet i ett akvatiskt system.

A

Processer i kolkretsloppet i akvatiska ekosystem:

  1. Kolinflöde (= energitillförsel) kan vara alloktont=kommer utifrån, eller autoktont=kommer inifrån)
  2. Primärproduktion (= energitillförsel)
  3. Respiration (= energiförlust)
  4. Sedimentation (= energiförlust)
  5. Mineralisering (= energiförlust)
  6. Kolutflöde (= energiförlust)