SAMHÄLL - G. Ekonomin Begrepp Flashcards

1
Q

Tullunion

A

Är ett frihandelsområde med en gemensam handelspolitik, bland annat med gemensamma tullavgifter och importkvoter mot omvärlden.
Skillnaden mellan tullunion och exempelvis frihandel, är att tullunionen är ett frihandelsområde som också har gemensamma tullar gentemot tredje land. Ett frihandelsområde är ett område man tar bort tullarna på de varor som ingår i avtalet, men där länderna själva kan bestämma nivån på tullar gentemot tredje land.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Gemensam marknad

A

Ett tidigare namn för den inre marknaden, är en gränsöverskridande marknad inom Europeiska unionen med fri rörlighet för varor, tjänster, personer och kapital. Dessa kallas också för det fyra friheterna. Genom mellanstatliga avtal ingår i vissa mån även Island, Liechtenstein, Norge och Schweiz i den inre marknaden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

NAFTA (s.254 & NE)

A

Står för North American Fair Trade Agreement. Är ett frihandelsområde som USA skapade tillsammans med Kanada och Mexiko. NAFTA har stora likheter med senare avtal mellan stora ekonomier. (Så kallade megaregionala avtal) EX: Comprehensive Economic and Trade Agreement

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

FTAA (s.254)

A

Står för Free Trade Agreement of the Americas är ett tänkt fri handelsblock, som ska omfatta den amerikanska kontinenten. Ett pågående frihandelsområde för hela Amerika utom Kuba, pådrivet av USA och Kanada. ON ICE

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

TPP (står ej i boken, leta på internet) (s.254)

A

Står för Trans Pacific Partnership Japan, Australien och ytterligare åtta länder runt stilla havet har kommit överens om detta samarbetsavtal tillsammans med länderna i Nordamerika som USA, Kanada och Mexiko som är medlemmar i NAFTA. Dem har kommit överens om ett ekonomiskt samarbetsavtal.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

TTIP (står ej i boken, leta på internet) (s.254 & NE)

A

Står för Transatlantic Trade and Investment Partnership. Under flera år har USA och EU förhandlat om ett liknande frihandelsavtal till TTP, men det är osäkert om det går igenom. Ett centralt ekonomiskt syfte med TTIP är att öka handel och investeringar mellan EU och USA. Ska täcka varuhandel, tjänster handel men också investeringar mellan USA och EU.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

EG (s.251,252,254)

A

Står för Europeiska gemenskaperna. Skulle skapa en gemensam marknad för en rad varor och tjänster. Denna utgår från det ekonomiska samarbetet av en gemensam marknad. Deras egna kärna består av den inre marknaden som inkluderar de fyra friheterna. 1992 bytte EG namn till EU samtidigt som den inre marknaden blev en del av EU.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

EMU (s.252-253,254,396)

A

Står för Ekonomisk och Monetär Union. Med bildandet av Eu flyttades integrationsarbetet över till en rad nya områden. Bland annat slogs det fast att de länder som uppfyller vissa ekonomiska villkor skulle bilda EMU och i den införa en gemensam valuta (euro) under perioden 1999-2002. EMU- samarbetet handlar främst om att driva en gemensam penningpolitik. Det är den Europeiska Centralbanken (ECB) som leder arbetet inom EMU.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

ASEAN (s.254)

A

Association of Southeast Asia Nations. Ekonomiskt samarbete mellan länder i Asien, som Filippinerna, Indonesien och Thailand.
Det är ett ekonomiskt samarbete. Där kan man i framtiden vänta sig ett ökat ekonomiskt samarbete.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

OECD (s.115,255)

A

Står för de rika ländernas samarbete organisation (eller Organization for Economic Cooperation and Development), som rangordnar världens länder i en välfärdsliga. Det är en internationell samarbetsorganisation mellan drygt 30 länder för ekonomisk utveckling. OECD ger även ut statistik och gör ekonomiska prognoser. Ibland träffas OECD - länderna i mindre grupper, till exempel G7, G10 eller G20.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

G7

A

Står för Group of Seven och har sedan mitten av 1970-talet varit en samanslutining för regelbundet återkommande samråd mellan världens ledande industriländer, som också är demokratier. I denna ingår till exempel USA, Frankrike, Italien, Japan, Kanada, Storbritannien och Tyskland.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

OPEC (s.255,383)

A

Står för Organization of the Petroleum Exporting Countries. Flera oljeproducerande stater har gått samman i en råvaru kartell för att bestämma hur mycket olja som varje medlemsland ska producera. Genom detta samarbete kan de också till viss del styra priset på olja i världen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

IBRD (s.255,260,399)

A

Världsbanken. Överstatlig institution inom FN - systemet för långivning och bistånd till fattiga länder. I världsbanken ingår också IDA (Internationella Utvecklingsfonden) som hjälper de allra fattigaste länderna med generösa lån.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

IDA (s.260,399)

A

Internationella utvecklingsfonden. Denna fond ger förmånliga lån till de allra fattigaste länderna.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

IMF (s.255,399)

A

Internationella valutafonden. Övervakar det internationella betalningssystemet och hjälper till med att ge lån till länder med akuta betalningsproblem. Kan sägas ha rollen som både polis och sjuksköterska i den globala ekonomin.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

EKSG (s.250-251)

A

Står för Europeiska kol- och stålgemenskapen. Det var år 1950 som den franske utrikesministern Robert Schuman, efter en ide av Jean Minnet, lade fram en plan (Schumanplanen) om att lägga produktionen av kol och stål under en gemensam myndighet. Kol och stål var speciellt viktiga för vapenproduktionen. Samarbetet kallas för Europeiska Kol-och stålgemenskapen och inleddes 1952 mellan sex europeiska länder: Tyskland (då västtyskland), Frankrike, Italien, Belgien, Nederländerna och Luxemburg. Detta blev startpunkten för den europeiska gemenskapen.

17
Q

Schumanplanen (s.250)

A

Var ett förslag från den franske utrikesministern Robert Schuman, om sammanslagning av Frankrikes, Västtysklands mm. (Schumanplanen) om att lägga produktionen av kol och stål under en gemensam myndighet. Planen gick huvudsakligen ut på att inrätta en europeisk kol- och stålgemenskap mellan sex europeiska länder: Tyskland (då västtyskland), Frankrike, Italien, Belgien, Nederländerna och Luxemburg. För att skapa ett enat Europa efter andra världskriget och blev startpunkten för den europeiska gemenskapen.

18
Q

Enhetsakten (s.251)

A

Medlemsländerna från EG etablerade. Handlingsplanen slogs fast 1987 med beslut att en gemensam inre marknad skulle införas. Enhetsakten lade grunden för förverkligandet av den inre marknaden och fastställde att ”ett område utan inre gränser, där fri rörlighet för varor, personer, tjänster och kapital säkerställs” skulle upprättas senast den 1 januari 1993.

19
Q

EES-avtalet (s.252)

A

Är förkortningen på Europeiska Ekonomiska samarbetsområdet. Syftet med Europeiska ekonomiska samarbetsområdet är att utvidga EU:s inre marknad till att även omfatta länder i Europeiska frihandelssammanslutningen (EFTA). Administrationen och förvaltningen av EES delas mellan EU och EES-/ EFTA-länderna i en tvånpelarstruktur. Besluten fattas av de gemensamma EES-organen (EES-rådet, gemensamma EES-kommitten, EES gemensamma parlamentarikerkommette och rådgivande EES-kommitten).

20
Q

Schengen-avtalet (s.252, Polismyndigheten)

A

Genom Schengenavtalet togs också passkontrollerna successivt bort vid de flesta gränserna inom EU för EU-medborgare. Syftet med Schengensamarbetet är att underlätta den fria rörligheten för personer inom samarbets länderna. Samtidigt har kontrollen förstärkts vid de yttre gränserna mot länder som inte deltar.

21
Q

ECB (s.252)

A

Är den Europeiska Centralbanken. Det är denna som leder arbetet inom EMU. Europeiska centralbanken (ECB) förvaltar euron och utformar och genomför EU:s ekonomiska och monetära politik. Målet är främst att hålla priserna stabila och på så sätt bidra till ekonomisk tillväxt och nya jobb.

22
Q

EFTA (s.254-255)

A

Europeiska frihandelsområdet. Fungerar som samarbetsorganisation för de europeiska länder som inte gått med i EU. Nuvarande medlemsländer i EFTA är Norge, Island, Schweiz och Liechtenstein. Genom EES-avtalet har dessa länder tillträde till EU:s inre marknad med de “Fyra friheterna”.

23
Q

RCEP (NE)

A

EN förkortning för handelsavtalet Regional Comprehensive Economic Partnership. Det är ett mellanstatligt avtal om handels-och investeringsskydd. RCEP innehåller många av de komponenter som finns i exempelvis WTO-avtalet och i andra regionala handelsavtal, såsom Comprehensive Economic and Trade Agreement (CETA) mellan EU och Kanada.

24
Q

CETA

A

Comprehensive Economic and Trade Agreement. Övergripande avtal om ekonomi och handel

25
Q

WTO

A

World Trade Organization