Raó Pràctica Flashcards
Diferència entre comportament humà i animal.
Per una part, el comportament animal se caracteritza per l’instint i aquest està determinat. Davant de les situacions, les seves idees innates es manifestes i l’animal actúa de la manera en què pot sobreviure.
En canvi, el comportament humà es caracteritza per la facilitat per l’aprenentatge i per ser lliure i obert. En les situacions de disjuntiva sóm lliures per elegir el que ens convé.
DIferencia entre temperament i caràcter.
El temperament és aquell amb el que neixes i el caràcter és el que es forja per mitjà d’educació i experiència i es manifesta a través de situacions a les quals trobam una disjuntiva moral.
A partir d’aquesta actuació en la disjuntiva, la predisposició de tornar-la a utilitzar agumenta.
Què és la moral?
La paraula moral prové del llatí, moradis, i significa ‘costum’. Cada poble, país o ciutat té les seves pròpies costums, i per tant, una moral pròpia.
D’aquesta manera, la moral és com un mitjà que utilitzam per realitzar l’acció individual o col.lectiva correcta.
Teoria ètica d’Aristòtil.
Per a Aristòtil, els humans tenen una funció, o més ben dit, allò pel que estàs fet. Ell el que va fer va ser trobar aquest objectiu.
Per aconseguir-ho primer va diferenciar els tres regnes que poblen el planeta: les plantes, els animals i els ésser vius. Per les plantes, la seva funció és aconseguir el màxim de llum possible; la dels animals, semblant a les plantes, però aquests es poden moure; i els ésser vius,, a més del que fan els regnes anteriors, són animals racionals i socials.
L’objectiu per a Aristòtil és obtenir la felicitat; arribar a ella.. Per fer-ho, els humans necesitarem primer realitzar les nostres funcions i després utilitzar uns mitjans per arribar a ella.
Teoria Platònica de la raó pràctica.
Per a Plató, el bé ha de veure amb el coneixement. Una persona realitzarà el bé només si té un coneixement universal. En canvi, una persona ignorant que desprècia el que és la sabiduria, no farà el bé.
D’aquesta manera, Plató considerarà que no hi ha persones dolentes, sinó ignorants.
La teoria platònica s’anomena ‘intel.lectualisme moral’.
Explica les teories ètiques.
Una teoria ètica és aquella que intenta justificar-ne la seva validesa i legitimitat. N’estudiarem sis:
- Intel.lectualisme moral: que és la que hem explicar abans. És la teoria de Plató que defensa que conèixer el bé comporta a fer-ho.
- Eduemonisme: consideren que el màxim bé que una persona pot realitzar és la felicitat, la finalitat de la vida humana.
- Hedonisme: és aquella teoria que identifica el plaer amb el bé, i que per tant concep la felicitat en el marc d’una vida plaent.
Teories ètiques 2.0
- Emotivisme: es considerarà que una acció es bona o dolenta en funció de les emocions que sorgeixen. És l’exemple clar d’un robatori. Aquest acte no ens proporciona bones emocions, per tant consideram que és inmoral.
- Utilitarisme: segons els utilitaristes, una acció serà moral o inmoral depenent de l’eficàcia que té en el seu ús. Aquesta, similar a l’hedonisme i l’eudemonisme, defensa l’utilització dels mitjans per assolir una finalitat.
-Formalisme: és la teoria kantiana de l’ètica. Segons ell, aquesta teoria és universal i garanteix l’autonomia a aquells que la utilitzen. Una persona que l’aplica utilitza l’imperatiu categòric, en la que decidim si aquesta acció és la que voldríem que les altres persones fessin.
Una vegada s’ha pres aquesta decisió, s’ha de tenir la voluntat per desenvolupar l’acció.