Psykologi del 3 Flashcards

1
Q

Vid vilka tillfällen blir vi snabbare medvetna om något än ca en sekund?

A

Kamp Flykt, instinkt går före medvetandet, ljud är vi extra känsliga för

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vad är resting state network för något? (kort svar räcker):

A

Även när vi inte gör någonting så är hjärnan i vissa avseenden aktivt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Förklara följande påstående med ett ord: “När vi med ett eller flera av våra sinnen registrerar något i mellanhjärnan.

A

Perception

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Fråga B: Beskriv kort vad du anser att det snabba respektive långsamma systemet innebär för vår förmåga att hantera vår vardag när det kommer till beslutsfattande. Vill ha två-tre exempel minst:
Svar:

A

Snabba systemet: Snabba systemet är det inlärda systemet, vi gör det rutinmässigt och det bara löper på. Därför behöver vi inte göra några svåra beslut, vi behöver inte tänka på det vi ska göra då detta redan finns i våra rutiner vardagligt. Det kan vara ex att välja att gå på lektionen, då detta finns i schemat.

Långsamma systemet: Långsamma kan vi aktivera med vilja eller när något bryter av (höga ljud ex). Medvetet, analyserande och förnuftsstyrd. Det långsamma systemet sätter vi på när det är viktiga beslut och när vi gör något som vi inte brukar göra i rutinen. Det kan ex vara att skolka från en lektion för att man medvetet tar beslutet.

Vad det innebär för vår förmåga att hantera vår vardag när det kommer till beslutsfattande: System 1 domineras av våra känslor och instinkter medan system 2 är mer baserad på fakta, logistik och självkontroll. Det är System 2 som gör att du (ibland) kan fortsätta vara artig när du är arg fast System1 instinktivt vill få ett utbrott.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Fråga C: Vilken känsla skulle DU säga att Du påverkas mest av i din vardag? (behöver inte vara en grundkänsla) Beskriv med minst två-tre exempel hur det påverkar dig och ditt liv:

A

Svar: Jag skulle säga att stress är den känslan som påverkar mig mest i min vardag både mentalt och fysiskt. Stressen brukar främst uppstå när jag har mycket att göra i skolan på kort tid och att jag ständigt känner att jag måste bli bättre och prestera för att bli nöjd. När jag är stressad, speciellt under perioder med mycket ansvar eller deadlines, påverkas min sömn. Det kan vara svårt att somna eller att sova djupt, vilket leder till trötthet och minskad energi under dagen. Det blir en ond cirkel där trötthet förvärrar känslan av stress.
När jag blir stressad kan det göra mig mindre närvarande, jag får det svårt att koppla av eller njuta av tiden med mina vänner och familj då jag är upptagen funderandes med vad jag måste få ha gjort. Därmed kan jag inte visa dem nära mig den uppskattningen de förtjänar vilket gör att jag får skuldkänslor.
I vissa situationer kan stress göra att jag känner mig utmattad eller hopplös. Jag kan känna mig frustrerad över småsaker vilket fördärvar relationen mellan mig och dem jag håller mig nära. Jag som oftast beskrivs som en lösningsorienterad person kan känna att det inte finns några lösningar längre och att jag inte längre har samma minnesförmåga.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Fråga D: Vad skiljer oss människor från labradoren Wilma när hon träffar labradoren Bill? Varför blir inte vi lika glada och leksugna så fort vi träffar någon som verkar snäll och trevlig? (finns både långt och kort svar på denna)

A

På den med hunden sa han att vi har ett långsamt system som gör att vi tänker efter
Det har inte hunden på samma sätt utan de använder det snabba systemet som gör att de inte övertänker
System 1 (snabbt tänkande): Detta system är snabbt, intuitivt och automatiskt. Det är det system som aktiveras direkt vid en impuls eller en känslomässig reaktion. Hundar, som Wilma och Bill, tenderar att i högre grad förlita sig på detta snabba system. När de träffar varandra reagerar de direkt, utan att behöva fundera över vad mötet innebär eller överväga konsekvenser. De agerar på instinkt, vilket resulterar i omedelbar glädje och leklust när de möter en annan hund som verkar trevlig.
System 2 (långsamt tänkande): Människor har också tillgång till detta långsamma, reflekterande system. Det innebär att vi ofta stannar upp och överväger situationen innan vi reagerar. När vi möter någon ny, även om personen verkar snäll och trevlig, aktiverar vi System 2 och börjar tänka igenom olika faktorer: Vem är denna person? Vad kan detta möte leda till? Finns det någon risk eller något som behöver utvärderas? På grund av detta övervägande blir vi inte lika spontant glada eller leksugna som hundar vid första mötet.
Hundar använder alltså i större utsträckning sitt snabba, intuitiva system för att navigera sociala situationer, medan vi människor ofta involverar det långsamma systemet som hjälper oss att tänka efter och reflektera innan vi agerar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Minnesprocessen -KOMMER FRÅGA OM på provet (buffertminne, arbetsminne, långtidsminne)

A

via våra sinnen så har vi det snabba systemet eller som det kallas buffertminne. Här lagrar vi saker som är potentiellt hotfulla och intensiva saker eller möjligheter, det kan både vara permanenta och tillfälliga. Intensiva saker som bråk eller ett crush kommer komma i ert buffertminne. Det finns där för att om det nu finns något tillräckligt hotfullt så kan vi reagera på det. Det mesta som vi registrerar via våra sinnen är inte tillräckligt attraktiva för att vi ska reagera automatiskt utan de passerar våra arbetsminnen, där vi aktivt tänker (viljestyrt). Det är först när det når vår arbetsminne som vi blir uppmärksamma, dock kan vår kropp uppmärksamma det tidigare. Är något tillräckligt hotfullt reagerar vi bara. När vi är i arbetsminnet så har de en direkt koppling till långtidsminnet. Långtidsminne är tvådelat (explicita)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

FLÖDET : antingen med en bild eller några meningar. Sinne (syncentrum)

A

→mellanhjärnan→medvetande→kampflykt. Något att våra sinnen skickar signal till specifika områden som syncentrum, doft centrum. Detta kommer till mellanhjärnan (thalamus, snabba systemet) och därifrån åker det antingen till vårt höger medvetande (långsamma systemet) eller till vårt kamp flyktsystem. I mellanhjärnan har vi våra grundkänslor och minnen som integrerar i nätverk snabbt och automatiskt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

KAMP FLYKT SYSTEMET:

A

Vi har kvar och i oss kamp flyktsystem. Instinktiv reagerande, vi tänker inte. Systemet ser inte skillnad på negativa och positiva impulser. Om det är tillräckligt intensivt så reagerar vi instinktivt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Vad är vår hjärnas största brist

A

tt man inte kan skilja mellan fantasi och verklighet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q
A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly