PS02 Flashcards
ADHD
(attention deficit hyperactivity disorder) on neurologinen toiminnanohjauksen häiriö, jossa korostuvat tarkkaavaisuuden puutteet. Tyypillisiä oireita ovat keskittymättömyys, ylivilkkaus ja impulsiivisuus.
Aikuisuuteen siirtymisen vaihe
on nuoruus- ja aikuisiän väliin muodostunut ”nivelvaihe”.
Alleeli
Saman geenin eri muotoja kutsutaan alleeleiksi.
Animismi
tarkoittaa elottoman luonnon elollistamista.
Autismi
on keskushermoston kehityshäiriö, joka aiheuttaa muun muassa vaikeutta omaksua vuorovaikutustaitoja ja ymmärtää, mitä toisen ihmisen mielessä tapahtuu.
Biologinen sukupuoli
Sukupuoleen liittyvät biologiset ominaisuudet, kuten geenit, kromosomit ja hormonit (engl. sex).
Egosentrisyys
tarkoittaa minäkeskeisyyttä, oman näkökulman hallitsemaa ajattelua.
Elämänkaari
Elämää kokonaisuutena kuvaava käsite. Elämänkaari jakautuu lapsuuteen, nuoruutteen, aikuisuuteen ja vanhuuteen.
Epigeneettiset tekijät
Epigeneettiset muutokset ovat muutoksia dna-ketjun ympärille kietoutuneissa molekyyleissä, jotka säätelevät geenin toimintaa. Epigeneettiset tekijät ovat herkkiä ympäristön vaikutuksille. Epigenetiikka selittää sitä, miten ympäristötekijät vaikuttavat geenien toimintaan.
Esioperationaalinen vaihe
Jean Piaget´n ajattelun kehityksen vaiheteorian toinen vaihe (noin 2–7 v.). Lapsi ei pysty vielä käyttämään ongelmien ratkaisemiseksi mielensisäisiä toimintoja eli operaatioita vaan tarvitsee näköhavaintoa tuekseen.
Etninen identiteetti
perustuu yhteisön jäsenten yhteiseen kulttuuriperintöön, kuten esimerkiksi uskontoon, kieleen, alkuperämaahan tai ulkonäköön.
Etäympäristö
Lapsen kehitykseen epäsuorasti vaikuttavat ympäristötekijät, esim. vanhempien työpaikan olosuhteet tai yhteiskunnallinen päätöksenteko.
Formaalisen ajattelun vaihe
Jean Piaget´n ajattelun kehityksen vaiheteorian neljäs vaihe (noin 11/12 v. –). Nuoren ajatteluun tulee mahdollisuus irtautua konkreettisesta todellisuudesta abstraktien käsitteiden maailmaan ja loogisen ajattelun systemaattisuuteen eli järjestelmällisyyteen.
Fyysismotorinen kehitys
Fyysiseen kasvuun, kehon toimintoihin ja liikkeiden ohjaamiseen liittyvä kehityksen osa-alue.
Geenit
eli perintötekijät ovat DNA:sta koostuvia solun osia, jotka ohjaavat solun kehitystä ja toimintaa.
Henkilökohtainen identiteetti
rakentuu yksilön minäkäsityksestä ja itsetunnosta.
Herkkyyskausi
Ajanjakso, jonka aikana lapsella on erityinen valmius oppia jokin asia. Herkkyyskauden ulkopuolella saman asian oppiminen on vaikeaa tai mahdotonta.
Heteronormatiivisuus
eli hetero-oletus tarkoittaa normia, jonka mukaan ihmisten oletetaan jakautuvan kahteen toisilleen vastakkaiseen ja toisiinsa vetoa tuntevaan sukupuoleen, naisiin ja miehiin. Tämän ajattelutavan seurauksena heteroseksuaalisuus nähdään muita seksuaalisia suuntautumisia normaalimpana, luonnollisempana ja toivotumpana.
Hienomotoriikka
on kehon pienten lihasten hallintaa, esimerkiksi sorminäppäryyttä vaativat tehtävät vaativat hienomotoriikka. Myös puheen tuottaminen edellyttää suun ja kurkun alueen hienomotorisia taitoja.
Identiteetti
tarkoittaa ihmisen kokonaiskäsitystä itsestään eli psyykkisistä, fyysisistä ja sosiaalisista ominaisuuksistaan sekä arvoistaan ja tavoitteistaan.
Identtiset kaksoset
Identtiset kaksoset ovat saaneet alkunsa yhdestä jakautuneesta munasolusta. Tämän vuoksi identtisten kaksosten geeniperimä on sama.
Ikäkausivaihtelu
Sama piirre saa erilaisia ilmaisumuotoja eri ikävaiheissa, esimerkiksi sosiaalisesti varautuneen nuoren käyttäytyminen on erilaista kuin varautuneen kaksivuotiaan käyttäytyminen.
Intersukupuolisuus
tarkoittaa tilannetta, jossa sukupuoleen liittyvät piirteet kehossa ovat epäselviä tai ristiriitaisia. Tällöin sukupuolitetut piirteet, kuten kromosomit, sukuelimet tai hormonitoiminta eivät ole yksiselitteisesti nais- tai miestyypilliset.
Itseriittoinen kiintymystyyli
viittaa aikuisen läheisten ihmissuhteiden laatuun, jossa oma itse nähdään vahvana ja myönteisenä, mutta muita kohtaan koetaan epäluottamusta.