PS02 Flashcards
ADHD
(attention deficit hyperactivity disorder) on neurologinen toiminnanohjauksen häiriö, jossa korostuvat tarkkaavaisuuden puutteet. Tyypillisiä oireita ovat keskittymättömyys, ylivilkkaus ja impulsiivisuus.
Aikuisuuteen siirtymisen vaihe
on nuoruus- ja aikuisiän väliin muodostunut ”nivelvaihe”.
Alleeli
Saman geenin eri muotoja kutsutaan alleeleiksi.
Animismi
tarkoittaa elottoman luonnon elollistamista.
Autismi
on keskushermoston kehityshäiriö, joka aiheuttaa muun muassa vaikeutta omaksua vuorovaikutustaitoja ja ymmärtää, mitä toisen ihmisen mielessä tapahtuu.
Biologinen sukupuoli
Sukupuoleen liittyvät biologiset ominaisuudet, kuten geenit, kromosomit ja hormonit (engl. sex).
Egosentrisyys
tarkoittaa minäkeskeisyyttä, oman näkökulman hallitsemaa ajattelua.
Elämänkaari
Elämää kokonaisuutena kuvaava käsite. Elämänkaari jakautuu lapsuuteen, nuoruutteen, aikuisuuteen ja vanhuuteen.
Epigeneettiset tekijät
Epigeneettiset muutokset ovat muutoksia dna-ketjun ympärille kietoutuneissa molekyyleissä, jotka säätelevät geenin toimintaa. Epigeneettiset tekijät ovat herkkiä ympäristön vaikutuksille. Epigenetiikka selittää sitä, miten ympäristötekijät vaikuttavat geenien toimintaan.
Esioperationaalinen vaihe
Jean Piaget´n ajattelun kehityksen vaiheteorian toinen vaihe (noin 2–7 v.). Lapsi ei pysty vielä käyttämään ongelmien ratkaisemiseksi mielensisäisiä toimintoja eli operaatioita vaan tarvitsee näköhavaintoa tuekseen.
Etninen identiteetti
perustuu yhteisön jäsenten yhteiseen kulttuuriperintöön, kuten esimerkiksi uskontoon, kieleen, alkuperämaahan tai ulkonäköön.
Etäympäristö
Lapsen kehitykseen epäsuorasti vaikuttavat ympäristötekijät, esim. vanhempien työpaikan olosuhteet tai yhteiskunnallinen päätöksenteko.
Formaalisen ajattelun vaihe
Jean Piaget´n ajattelun kehityksen vaiheteorian neljäs vaihe (noin 11/12 v. –). Nuoren ajatteluun tulee mahdollisuus irtautua konkreettisesta todellisuudesta abstraktien käsitteiden maailmaan ja loogisen ajattelun systemaattisuuteen eli järjestelmällisyyteen.
Fyysismotorinen kehitys
Fyysiseen kasvuun, kehon toimintoihin ja liikkeiden ohjaamiseen liittyvä kehityksen osa-alue.
Geenit
eli perintötekijät ovat DNA:sta koostuvia solun osia, jotka ohjaavat solun kehitystä ja toimintaa.
Henkilökohtainen identiteetti
rakentuu yksilön minäkäsityksestä ja itsetunnosta.
Herkkyyskausi
Ajanjakso, jonka aikana lapsella on erityinen valmius oppia jokin asia. Herkkyyskauden ulkopuolella saman asian oppiminen on vaikeaa tai mahdotonta.
Heteronormatiivisuus
eli hetero-oletus tarkoittaa normia, jonka mukaan ihmisten oletetaan jakautuvan kahteen toisilleen vastakkaiseen ja toisiinsa vetoa tuntevaan sukupuoleen, naisiin ja miehiin. Tämän ajattelutavan seurauksena heteroseksuaalisuus nähdään muita seksuaalisia suuntautumisia normaalimpana, luonnollisempana ja toivotumpana.
Hienomotoriikka
on kehon pienten lihasten hallintaa, esimerkiksi sorminäppäryyttä vaativat tehtävät vaativat hienomotoriikka. Myös puheen tuottaminen edellyttää suun ja kurkun alueen hienomotorisia taitoja.
Identiteetti
tarkoittaa ihmisen kokonaiskäsitystä itsestään eli psyykkisistä, fyysisistä ja sosiaalisista ominaisuuksistaan sekä arvoistaan ja tavoitteistaan.
Identtiset kaksoset
Identtiset kaksoset ovat saaneet alkunsa yhdestä jakautuneesta munasolusta. Tämän vuoksi identtisten kaksosten geeniperimä on sama.
Ikäkausivaihtelu
Sama piirre saa erilaisia ilmaisumuotoja eri ikävaiheissa, esimerkiksi sosiaalisesti varautuneen nuoren käyttäytyminen on erilaista kuin varautuneen kaksivuotiaan käyttäytyminen.
Intersukupuolisuus
tarkoittaa tilannetta, jossa sukupuoleen liittyvät piirteet kehossa ovat epäselviä tai ristiriitaisia. Tällöin sukupuolitetut piirteet, kuten kromosomit, sukuelimet tai hormonitoiminta eivät ole yksiselitteisesti nais- tai miestyypilliset.
Itseriittoinen kiintymystyyli
viittaa aikuisen läheisten ihmissuhteiden laatuun, jossa oma itse nähdään vahvana ja myönteisenä, mutta muita kohtaan koetaan epäluottamusta.
Itsetunto
kuvaa yksilön käsitystä omasta arvostaan.
Jäsentymätön kiintymys
Kiintymyssuhteen muoto, jossa lapsen käyttäytyminen on niin hajanaista, ettei sitä voida määritellä muihin kiintymyssuhdeluokituksiin.
Kaksostutkimus
Tarkoittaa tutkimusta, jossa otos muodostuu (yleensä identtisistä) kaksospareista. Tavoitteena on tyypillisesti selvittää geneettisten tekijöiden vaikutusta kehitykseen.
Kehityspsykologia
Psykologian osa-alue, joka tutkii ihmisessä elämänkaaren aikana tapahtuvia muutoksia.
Kehitystehtävä
Tiettyyn ikävaiheeseen liittyvä teema tai haaste, joka tulee tietyssä kulttuurissa kaikkien tai useimpien kyseistä ikävaihetta kokevien kohdattavaksi.
Keski-ikä
on elämänkaaren pisin vaihe, joka yleensä määritellään alkavaksi 35/40 vuoden iässä ja kestävän noin 60/65 vuoden ikään.
Kiintymyssuhde
Lapsen muodostama tunneside hänelle merkittäviin läheisiin hoitajiin, erityisesti omiin vanhempiin.
Kiintymystyyli
tarkoittaa aikuisten taipumusta suhtautua läheisiin ihmissuhteisiin toistuvasti samalla tavalla (turvallinen, takertuva, itseriittoinen ja pelokas kiintymystyyli).
Kognitiivinen kehitys
Havaitseminen, tarkkaavaisuus ja muisti ovat kognitiivisia perustoimintoja ja niiden kehityksellä tarkoitetaan iän ja oppimisen myötä tapahtuvia muutoksia. Kognitiivista kehitystä tapahtuu myös muunlaisissa älyllisissä toiminnoissa, kuten kielellisissä taidoissa, ongelmanratkaisussa ja toiminnanohjauksessa.
Konkreettisten operaatioiden vaihe
Jean Piaget´n ajattelun kehityksen vaiheteorian kolmas vaihe (noin 7–11/12 v.–). Lapsen loogisen päättelyn ja kuvittelun taidot kehittyvät konkreettisissa tehtävissä.
Korjaavat kokemukset
viittaa myöhempien elämäntapahtumien mahdolliseen aiempien kehitysvaiheiden puutteita paikkaavaan vaikutukseen yksilön kehityksessä.
Kypsyminen
Kehityspsykologiassa kypsymisellä tarkoitetaan niitä muutoksia, jotka tapahtuvat geenien ohjaaman aikataulun mukaisesti.
Lapsilähtöinen kasvatus
viittaa kasvatustyyliin, jossa lapseen suhtaudutaan hyväksyvästi ja kiinnostuneesti ja jossa lasten ja vanhempien välillä vallitsee myönteine suhde.
Lukivaikeus
Lukivaikeus on yleisnimitys lukemisen ja kirjoittamisen erityisvaikeuksille, jotka näkyvät usein jo lapsuusiässä, mutta joskus vasta myöhemmin. Usein niillä on neurologista pohjaa. Lukivaikeus voi vaikeuttaa oppimista, vaikka henkilö olisi älykäs ja motivoitunut opiskelemaan.
Lähikehityksen vyöhyke
Oppijan nykyisen kehitystason ja hänelle mahdollisen osaamisen välinen tila. Lähikehityksen vyöhykkeellä toimitaan silloin, kun ihminen kohtaa haasteellisia ongelmia tai tehtäviä, joita hän pystyy ratkaisemaan vain toisen ihmisen avulla.
Lähiympäristö
Lapsen kehitykseen suoraan, välittömän vuorovaikutuksen kautta vaikuttavat ympäristötekijät, esim. perhesuhteet ja koululuokka.
Mentorointi
eli osaavan, arvostetun ja kokeneen asiantuntijan neuvontaa ja tukea kokemattomalle henkilölle, joka haluaa kehittyä työssä tai opiskelussa.
Metakognitio
tarkoittaa tietoisuutta omista ja muiden ihmisten kognitiivisista toiminnoista, ajattelusta ja oppimisesta (thinking about thinking). Tietoisuus omasta ajattelusta auttaa yksilöä kehittymään paremmaksi oppijaksi, joka tietää, kuinka esimerkiksi muistaa oppimaansa paremmin ja millaisia taitoja tietynlaisissa tehtävissä tarvitaan.
Mielen teoria
Lapselle muodostuva käsitys siitä, että muilla ihmisillä on mieli, jonka sisällöt ovat riippumattomia lapsen oman mielen sisällöistä.
Mielikuvitusleikit
Ks. roolileikit.
Minuus
on ihmisen omaa olemassaoloa koskevien kokemusten ja hänen itseensä liittämien havaintojen ja uskomusten muodostama kokonaisuus.