Problem 1 Flashcards
Wat is ‘‘genotype’’?
Specifieke genetische eigenschappen. Verkregen door overerving
Wat is ‘‘fenotype’’?
Dit is hoe het genotype tot uiting komt. Dit zijn de fysiek waarneembare kenmerken van iemand (Haarkleur, kleur van de ogen, lengte etc )
Leg uit wat chromosomen zijn en waar ze zich bevinden
Iedere cel heeft een celkern. Deze celkern is opgebouwd uit staafvormige structuren. 23 paren die overeenkomen met elkaar. 22 paren zijn ‘’autosomes’. Het 23e heet het sex-chromosoom. XX chromosoom → Vrouw, XY → Man. X-chromosoom is langer dan het Y-chromosoom. Het x-chromosoom bevat meer genetische informatie.
Waaruit bestaan chromosomen?
Chromosomen bestaan uit DNA, DNA is een lange lijn van moleculen die wordt verbonden dmv nucleotiden. Dit is een stikstofbase. 4 soorten nucleotiden:
- Adenine (A)
- Cytosine ©
- Guanine (G)
- Thymine (T)
Wat zijn de ‘‘basenparen’’ ?
- Adenine (A)
- Cytosine ©
- Guanine (G)
- Thymine (T)
A bindt zich altijd aan T, C bindt zich altijd met G
Wat is DNA en hoe is het opgebouwd?
DNA is een lange dubbele lijn van moleculen verbonden door nucleotiden. DNA is een molecuul die genetische informatie bevat. De informatie bevindt zich in kleine segmenten –> Genen. Een Gen is een segment van DNA over de lengte van een chromosoom. Genen zorgen er voor dat cellen zich kunnen voortplanten door instructies te sturen naar het cytoplasma om proteïne te maken.
Wat is een homozygote allel?
Wanneer je beide allelen overeenkomen met elkaar. (Bijvoorbeeld: Blauwe ogen (A) van papa, Blauwe ogen (A) van mama → Kind krijgt AA)
Wat is een heterozygote allel?
Wanneer de allelen niet overeenkomen met elkaar. (Bijvoorbeeld: Blauwe ogen (A) van papa, Bruine ogen (a) van mama → Dominante (A) komt tot uiting → Kind krijgt Blauwe ogen (A).
Wat is ‘‘co-dominantie?
Een vorm van erfelijkheid: Wanneer 2 allelen dominant zijn. Op dit moment combineren ze, maar ze mengen niet. (Voorbeeld: bloedgroep: Bloedgroep (A) en bloedgroep (B) wordt bloedgroep (AB).
wat is ‘‘intermediair’’?
Een vorm van erfelijkheid : Beide allelen zijn dominant. Op dit moment combineren ze en mengen ze. (Voorbeeld: Witte Roos + Rode roos = Roze Roos) .
Wat is ‘‘polygenetic inheritance’’?
Een vorm van erfelijkheid: Kenmerk of eigenschap wordt beïnvloed door 2 of meer genen
Wat is ‘‘sex-linked’’?
Iets kan x-chromosomaal erfelijk zijn → Fragile X-Syndrome. X-chromosoom draagt meer genetische informatie. fragile x-syndrome komt dus vaker voor bij mannen
Wat zijn ‘‘autosomes’’?
Dit zijn de eerste 22e paar van een chromosoom
Wat is het 23e paar van een chromosoom?
Dit is het ‘‘sekse-chromosoom’’. Dit bepaalt het geslacht.
Welke soorten cel-deling zijn er?
Mitose en Meiose
Wat is ‘‘mitose’’?
Een vorm van celdeling. Tijdens mitosis kopieert/dupliceert een cel zijn chromosomen om meer identieke cellen te maken. Deze cellen zijn noodzakelijk om te groeien /herstellen.
Wat is ‘‘Meiose’’?
Een vorm van celdeling. In meiose delen cellen (46 chromosomen) zich in 2, nu hebben ze 23 chromosomen. Dit doen ze om een spermacel/eicel te worden. Dit gebeurt bij zowel de moeder als bij de vader. DMV ‘‘crossing-over’’ wordt de genetische variabiliteit nog groter.
Wat is een ‘‘zygote’’ ?
Een zygote is een eicel samen met een spermacel (beide 23 chromosomen) die samen een nieuwe cel vormen (46 chromosomen).
Wat zijn de 3 periodes van prenatale ontwikkeling?
- 0-2 weken na conceptie: Zygote ( Germinale Fase )
- 3-8 weken na conceptie: Embyo ( Embryonic stage )
- 8-geboorte : Foetus
Omschrijf de germinale fase/zygote
Eerste 2 weken na conceptie. Deze periode begint wanneer de zaadcel de eicel bevrucht. Door meiose ontstaat een zygote. Dit is een nieuwe cel bestaande uit 46 chromosomen. Bevruchte cel beweegt vanuit de eileider naar de baarmoederwand. Hier vindt mitose plaatst en dit zorgt voor 2 delen. 1. Blastocyst: De cellen in de binnenkant van de bevruchte cel. 2. trophoblast: Dit is een buitenste laag cellen die zorgt voor bescherming, voeding. Dit wordt later de placenta.
Welke structuren ontwikkelen zich in de germinale fase ? Leg de verschillende structuren uit:
Vruchtvlies: de trophoblast (beschermende buitenlaag) vermenigvuldigt zich het snelst en vormt het vruchtvlies;
Vruchtwater: vloeistof binnen het vruchtvlies dat het ontwikkelde mechanisme beschermt tegen stoten, de temperatuur reguleert en zorgt voor een gewichtloze omgeving waardoor het embryo beter kan bewegen;
Dooierzak: produceert bloedcellen tot de ontwikkelde lever, milt en beenmerg volgroeid genoeg zijn om deze functie over te nemen;
Chorion: een ander beschermend membraan dat tijdens het einde van de tweede week wordt gevormd. Dit membraan bevat kleine bloedvaten die zich hechten aan de baarmoederwand, waardoor de placenta begint te ontwikkelen;
Placenta: zorgt voor de overdracht van voeding en zuurstof naar het organisme en zorgt voor de afvoer van afvalproducten. Ook wordt er een membraan gevormd waardoor deze substanties tussen kind en moeder kunnen worden uitgewisseld, maar waardoor het bloed van de moeder en het kind niet kan mengen. De placenta en het organisme zijn verbonden via de navelstreng;
Navelstreng: de verbinding tussen placenta en het ontwikkelde organisme. De navelstreng bevat één grote ader die bloed met voedingsstoffen bij het organisme kan afleveren. Ook bevat het twee slagaders die afvalstoffen weg voeren.
Wat is de Embryonic fase ?
Fase van +- 3e tot +- 8e week na bevruchting. Meest prenatale veranderingen in deze fase. Hier begint de ontwikkeling van interne organen en lichaamsstructuren. Verschillende structuren die in zygote ontwikkelt zijn ontwikkelen zich nu verder. In deze fase is de embryo erg gevoelig voor verandering in de omgeving.
Welke 3 lagen ontstaan in de Embryonic fase? Geef een toelichting op alle 3 de onderdelen
- Endoderm: maagdarmkanaal, luchtpijp en bronchiën, buis van eustachius klieren en vitale organen.
- Mesoderm: spieren, skelet, bloedsomloop en afscheidingssystemen, binnenste huidlaag.
- Ectoderm: sensorische cellen en zenuwstelsel.
Wat is de fase van de Foetus?
Vanaf +- 3e maand tot aan de bevalling. Tijdens deze periode ontwikkelen de spieren en het CZS erg stel. In deze periode groeit de foetus uit tot een volledige baby. Levensvatbare periode is vanaf 22 weken.