peda Flashcards

1
Q

1.Caracteristicile educatiei( enumerare si scurte explicatii);

A

Caracter teleologic – actiunea educationala se realizeaza intotdeauna in perspectiva atingerii unor finalitati (scop, obiective)
Caracter axiologic – actiunea educativa se realizeaza in perspectiva unor valori care pozitiveaza demersal educativ.
Caracter organizat, sistematic - educatia se desfasoara intr-un cadru organizat, instituionalizat, sub coordonarea unor personae special pregatite in acest scop, pe baza unor documente reglatoare care asigura unitatea si continuitatea procesului educativ.
Caracterul national – educatia este proiectata in functie de specificul national si in functie de nevoile comunitatii locale.
Caracterul istoric – formele concrete de realizare a actiunii educationale depinde de caracteristicile unei epoci istorice ce influenteaza dinamica vietii sociale.
Caracterul prospectiv – actiunea educationala trebuie sa aiba deschidere fata de viitor. Pregatirea individului trebuie sa se realizeze in acest sens, pentru adaptare la exigentele viitoare ale comenzii sociale.
Caracter permanent – procesul educatiei se deruleaza pe parcursul intregii vietii, lifelong learning ceea ce asigura individului posibilitatea de a face fata transformarilor din planul vietii sociale, pietei muncii si in ceea ce priveste evolutia procesului de cunoastere.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q
  1. Fundamentele educatiei (enumerare si scurte explicatii);
A

Fundamente biopsihice:
* Acţiunea educaţională se adresează unor beneficiari care sunt fiinţe biopsihice.
* Ereditatea este constituită din totalitatea dispoziţiilor potenţiale cu care fiinţa vine pe lume.
* Zestrea ereditară a subiectului trebuie cunoscută, activată, maximizată în diferite circumstanţe educaţionale.
Fundamente socioculturale:
* Educaţia se desfăşoară în anumite condiţii socioculturale.
* Educaţia depinde de specificitatea unui areal social, de experienţele culturale ale unei comunităţi, de gradul de cultură şi civilizaţie al unei epoci.
* Mediul sociocultural se referă la toate determinările de ordin comunitar ce au un impact direct asupra proceselor educaţionale.
Fundamente istorice:
* Educaţia are în vedere transmiterea unor valori culturale moştenite.
* Concepţia despre educaţie a evoluat de la o epocă istorică la alta, ideile s-au adunat, s-au intersectat, s-au completat reciproc.
* Educaţia este o acţiune de reproducţie culturală, de rememorare, reîntipărire şi de perpetuare a valorilor umanităţii.
Fundamente filosofice:
* Fiecare proiect de schimbare, transformare a învăţământului corespunde unei viziuni în plan ideatic, unei filosofii a schimbării/reformei în educaţie.
* Educaţia se desfăşoară în concordanţă cu un traseu mintal şi vizează atingerea unor ţinte, în acord cu anumite valori.
Fundamente politice:
* Educaţia se desfăşoară sub forma unui program de acţiuni organizat de cei care conduc, care iau decizii în domeniul educaţiei.
* Fiecare grupare politică, ajunsă la putere, caută să construiască o politiă educaţională în acord cu ideologia sa.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q
  1. Formele educatiei( enumerare, caracteristici, diferente si asemanari intre forme);
A

Educaţia formală:
* are în vedere totalitatea demersurilor intenţionate şi sistematice, realizate în cadrul unor instituţii specializate (şcoală), având în vedere formarea personalităţii umane.
* pregătirea şi desfăşurarea activităţilor educaţionale formale intră în responsabilitatea unor persoane specializate ( pregătire de specialitate şi o pregătire psihopedagogică).
* conţinuturile educaţionale vehiculate de această formă sunt consemnate în planurile şi programele şcolare şi au un caracter obligatoriu.
* educaţia formală permite o asimilare sistematizată a cunoştinţelor şi facilitează dezvoltarea unor capacităţi şi aptitudini, precum şi formarea unor atitudini necesare pentru inserţia individului în societate.
Educaţia nonformală:
* cuprinde totalitatea activităţilor educative derulate în afara clasei (competiţii, expoziţii);
* în afara şcolii (spectacole, excursii, vizite la muzeu, teatre)
* activităţi de formare continuă, prin programe specifice, după integrarea profesională.
Spre deosebire de educaţia formală, educaţia nonformală se caracterizează prin următoarele trăsături: are caracter facultativ sau opţional; nu se pun note; nu se face o evaluare riguroasă; permite punerea în valoare a aptitudinilor şi intereselor copiilor şi tinerilor, facilitează promovarea muncii în echipă şi a unui demers pluri-interdisciplinar sau transdisciplinar.
Educaţia informală:
* include totalitatea informaţiilor şi influenţelor neintenţionate, difuze, eterogene, voluminoase - sub aspect cantitativ, cu care se confruntă individul zilnic şi care nu sunt selectate, organizate şi prelucrate din punct de vedere pedagogic.
* Educaţia informală presupune totalitatea influenţelor pe care individul le resimte din partea familiei, a grupului de prieteni, a străzii, a massmedia şi a altor organisme din mediul social şi cultural.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q
  1. Laturile educatiei(fara educatie fizica, nu este analizata in suportul de curs) ;
A

Educatia intelectuala – formarea si informarea intelectuala. Scopul consta in dobandirea autonomiei intelectuale. Obiectivele sunt: insusirea igienei muncii intelectuale, dezvoltarea functiilor cognitive. Concepte cheie: ganditra, curiozitate, limbaj. Idei principale sunt: se concentreaza pe dezvoltarea cognitiva, intretinerea igienei mintii si a motivatiei de invatare si raspunde la 3 intrebari(Cum invatam? Ce invatam? Cat invatam?)
Educatia morala – vizeaza formarea omului ca fiinta morala in context social. Scopul vizeaza formarea profilului moral al personalitatii, formarea caracterului ca latura relational valorica a personalitatii. Obiectivele sunt: formarea constiintei morale, formarea conduitei morale. Concepte cheie: etica, caracter, moralitate. Idei principale: Reflecta relatiile ce se stabilesc intre oameni, reflecta atitudinea fata de noi insine, fata de ceilalti, fata de munca si societatea in care traim, convingerile morale reprezinta nucleul constintei morale a individului.
Educatia estetica – vizeaza prin si pentru frumos. Scopul este pregatirea elevilor pentru valorificarea, receptarea, asimilarea si crearea frumosului. Obiective: dezvoltarea capacitatii de a recepta frumosul, educarea atiudinii estetice. Concepte cheie: arta, simt estetic,estetica vietii. Idei principale: de adreseaza vibratiei interioare prin facultatea de a simti, sursele de identificare a frumosului sunt natura, arta, societatea; componentele estetice sunt: gust estetic, judecata estetica, idealul estetic, sentimente estetice, convingeri estetice.
Educatia profesionala – vizeaza dezvoltarea in cariera. Scop: vizeaza pregatirea individului pentru exercitarea unei profesii. Obiective: formarea orizontului cultural profesional, educarea atitudinii elevilor fata de munca. Concepte cheie: cariera, competente, abilitati. Idei principale: factorii educatiei profesionale sunt familia, scoala, societatea.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q
  1. Noile educatiei( enumerare si explicatii pentru 2 noi educatii la alegere);
A

Lista noilor educaţii cuprinde: educaţia relativă la mediu (educaţia ecologică); educaţia pentru drepturile omului; educaţia pentru participare şi democraţie; educaţia pentru o nouă ordine economică internaţională; educaţia pentru schimbare şi dezvoltare; educaţia pentru tehnologie şi progres; educaţia pentru comunicare şi mass - media; educaţia în materie de populaţie sau educaţia demografică; educaţia pentru pace şi cooperare; educaţia sanitară modernă; educaţia economică şi casnică modernă; educaţia nutriţională; educaţia comunitară; educaţia pentru timpul liber.
Educaţia sanitară are în vedere transmiterea unor cunoştinţe, formarea unor abilităţi, atitudini şi valori favorabile dezvoltării fizice şi psihice armonioase.
Educaţia demografică trebuie să vizeze informarea în problematica legată de dinamica populaţiei, de politica demografică, de specificitatea vieţii de familie, de ocrotirea parentală.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q
  1. Finalitatile educatiei( enumerare, definitii, tipuri);
A

Finalitatile educationale sunt: idealul educational, scopul educatiei, obiectivele educationale, compententele.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q
  1. Operationalizarea obiectivelor educationale( dupa modelul aplicatiei facute in clasa);
A

-

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q
  1. Structura planului de invatamant;
A

Planul de învăţământ este un document oficial cu caracter obligatoriu, care exprimă politica educaţională a statului, reflectând, în mod sintetic, profilul personalităţii umane care trebuie realizat de un anume tip de instituţie de învăţământ.
Oferă o imagine de ansamblu asupra conţinutului curricular şi asupra modului în care va fi abordat acesta pe ani de studiu şi pe perioade şcolare/ cicluri curriculare;
Planul de învăţământ cuprinde: disciplinele şcolare care urmează a fi studiate şi succesiunea lor pe ani şcolari; numărul săptămânal şi anual de ore pentru fiecare obiect, la fiecare an de studiu (în forma unui număr minim şi a unui număr maxim de ore); structura anului şcolar, adică succesiunea intervalelor de timp afectate studiilor, vacanţelor, examenelor.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q
  1. Prezentarea Ariilor Curriculare;
A

Reprezintă o grupare de discipline de studiu pe baza unor principii şi criterii de tip epistemologic şi psihopedagogic. Aceasta oferă o viziune multi şi/sau o viziune interdisciplinară asupra finalităţilor şi conţinuturilor educaţiei.
Cele şapte arii curriculare se structurează, în Curriculumul Naţional din România, după cum urmează:
* Limbă şi comunicare având în componenţă discipline ca: Limba şi literature română, Limbile şi literaturile străine;
* Matematică şi ştiinţe ale naturii cuprinzând disciplinele: Matematică, Fizică, Chimie, Biologie;
* Om şi societate incluzând discipline ca: Istorie, Geografie, Psihologie, Economie, Logică, Filosofie, Sociologie, Religie;
* Arte cuprinzând discipline ca Educaţie plastică, Educaţie muzicală, Arhitectură;
* Educaţie fizică şi sport;
* Tehnologii având în componenţă discipline ca: Informatică, Educaţie tehnologică, Contabilitate;
* Consiliere şi orientare.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q
  1. Structura programei scolare.
A

-

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly