Organisk Kjemi Flashcards

1
Q

Hva er organisk kjemi?

A

Organisk kjemi er det vi kaller for karbonets kjemi, fordi i alle organiske forbindelser, finner vi karbon. Per. 2012 er det registrert over ca.65mill organiske forbindelser.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hvilke egenskaper har karbon?

A

Karbon har fire elektroner i sitt ytterste skall, og kan dermed lage fire kovalente bindinger. Lager da fire kovalente bindinger med andre ikke metall, eller med seg selv.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hvorfor har Di-metylpropan lavere kokepunkt enn pentan og metylbutan?

A

Grunnen til lavere kokepunkt her, er at egenskapene har endrer seg ettersom karbonkjeden endrer seg. Dimetylpropan har lavest kokepunkt av disse tre, fordi karbonkjedene fungerer som sidegrupper (forandret struktur) og vil sørge for at molekylene vil komme lengre unna hverandre. Da husker vi på coulombs lov som sier at jo lengre avstand mellom molekylene, jo svakere bindinger har de, og de får dermed et lavere kokepunkt, fordi det e lite som skal til for å bryte bindingen mellom molekyla.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hvilke regler har vi for navnsetting av alkaner med sidegrupper?

A

Alkaner med sidegrupper:
Finne den lengste sammenhengende C- kjeden, og navnsette den som et alkan
nummerer karbonkjeden, slik at sidegruppen(e) får lavest mulig nummer. enten far høyre eller venstre.
sidegruppene som vi har funnet skal plasseres alfabetisk foran hovednavnet, og bruk tilhørende plasseringsnummer

Eksempel:
3,4- dimetyl heksan
Her har hoved kjeden 6 C-atom. Det blir da heksan. Den har også to sidegrupper som er helt like og er på 3 og 4 karbonet i kjeden. Siden de er like, kan vi velge om vi vil begynne fra høyre eller venstre side når vi teller bortover. Siden de er like, kan vi bare slå de sammen og navnet blir som sagt 3,4-dimetyl heksan. Vi bruker tallord i navnet, for hvor mange like sidegrupper vi har. Siden det er to like her, bruker vi “di”. Men vi må huske på å skrive opp tallene 3 og fire fremst uansett. slik at vi vet hvor på karbonkjeden de befinner seg.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hva er en funksjonell gruppe?

A

En funksjonell gruppe er et atom eller en gruppe av atomer som har erstattet hydrogen i et alkan.

De funksjonelle gruppene er bestemmende for de nye molekylene sine egenskaper, også bestemmende for navnene. og har alt å si for reaktiviteten for disse molekylene.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hvilke fire formler kan en bruke i organisk kjemi?

A
  • Molekylformel
  • Strukturformel
  • Sammentrengt strukturformel
  • Strekformel
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Hva er Halogenerte Hydrokarboner?

A

Hydrokarboner der vi har byttet ut ett eller flere H - atomer med et halogen; F, Cl, Br eller I

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Hva er et aldehyd?

A

Aldehyd er en forbindelse som dannes ved en oksidasjon av en primær alkohol. Når det kommer til strukturen til aldehyder er det en ting som går igjen hos alle aldehyder. Det er den funksjonelle gruppa som består av karbon med dobbeltbinding til oksygen, og et hydrogen bundet til det samme karbonet. Denne funksjonelle gruppen kalles for en karbonylgruppe. denne funksjonelle gruppen finner vi alltid på et enda karbon, og har alltid dobbeltbinding til oksygen. Den gruppen går også igjen hos ketoner.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Hvordan lager man aldehyder?

A

Når vi lager et aldehyd, mister vi to hydrogener fra alkoholen som vist på bildet. Når etanol mister 2 H, blir det til aldehyde etanal. En slik reaksjon kan vi kalle for Alkohol dehydrogenering. Bokstavene markert med rødt, markerer hvor navnet aldehyd er hentet fra.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Hvilke egenskaper har aldehyder?

A

Egenskaper hos aldehyder:
Er polar. Forskjellen i elektronegativitet mellom karbon oksygen er på 1,0. og da en polar kovalent binding. det gjør at de minste aldehydene er vannløslig. men når karbonkjeden blir mindre løselig.
På grunn av den polare gruppen, vil de ha relativt høye smelte og kokepunkt. Dette pga dipol dipol binding i mellom aldehyd molekylene. Men det vil for eksempel ikke være like høyt som alkoholer, fordi der kan det være hydrogenbindinger (fordi det er hydrogen bundet på oksygen). Det har vi ikke i aldehydene, der har vi hydrogenet bundet på karbon, og derfor dipol dipol bindinger.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Hva er ketoner?

A

Keton:

funksjonell gruppe: Vi ser at også her er det en dobbeltbinding mellom karbon og oksygen. Husker tilbake at en slik gruppe kalles karbonylgruppe. Det er altså samme funksjonelle gruppe som hos aldehyder, men det er en vesentlig forskjell. Det er at dobbeltbindingen er inne i karbonkjeden i motsetning til aldehyder der den var helt på enden karbonet. Det er altså dette som skiller de to. De får også andre egenskaper.

Navn på ketonene:
Starter med å sette navn på selve karbonkjeden som hydrokarbon
Deretter endelsen -on (de to siste bokstavene i endelsen på navnet keton)
Eksempel: Propanon. Propan fordi det er tre karbon, on. Siden det er tre karboner er det ingen andre mulige plasseringer, siden den ikke kan være på endene. det blir da bare -on. Denne forbindelsen har også navnet aceton.
Vi bruker her nummer for å angi plasseringen av karbonylgruppen. Altså visst vi har en forbindelse med fem C-atom, og dobbeltbindingen (karbonylgruppen) er på karbon nr 3 vil navnet til forbindelsen bli slik: Pentan-3-on. Pentan fordi det er fem karbon, 3-fordi karbonylgruppen er på karbon nummer 3 i karbonkjeden, -on fordi det er et keton og endelsen på ketoner skal alltid være -on.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Hvordan lages ketoner?

A

Ketoner lages av det vi kaller for sekundære alkoholer (der OH gruppen er bundet til et c atom som igjen er bundet til to andre c atom.)
Eksempel: Propan-2-ol.
Her vil hydrogenet fra OH gruppen, og hydrogenet under C atomet OH gruppen er bundet til, spaltes vekk. dermed blir det 2H mindre, og det dannes dobbeltbinding mellom C og O atomet, og det blir et keton. Den nye forbindelsen heter da: Propanon. Dette her kalles en oksidasjon av en sekundær alkohol. (mer om det i kjemi 2)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Hvilke egenskaper har ketoner?

A

Egenskaper hos ketoner:
Polar funksjonell gruppe. Husker at det er en elektronegativitet forskjell på 1,0 mellom C og O. Dette medfører at de minste ketonene er vannløselige. de er også fettløselig. Aceton for eksempel er et godt løsemiddel for organiske midler som er upolar. dette gir Aceton veldig gode egenskaper som løsemiddel.
Relativt høyt kokepunkt og smeltepunkt i forhold til alkaner som som vi kan sammenligne de med. det er fordi vi nå får mulighet til å lage dipol dipol bindinger mellom to like ketoner. eksempel mellom to aceton molekyler.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly