Omvårdnadsteorier Flashcards

1
Q

I omvårdnaden har man kommit överens om fyra begrepp, konsensusbegrepp (metaparadigm). Vilka är dessa och vilken funktion har dessa för omvårdnaden?

A

Människa beskrivs som en kulturvarelse. Begreppet människa refererar inte bara till enskilda människor utan även familjen, gruppen, samhällen och institutioner. Begreppet människa är en mycket mer central beskrivning än ordet person. Människan är också en del av ett större system, tex en familj.

Hälsa hör samman med välbefinnande. Synen på hälsa är dock olika i olika kulturer och därför kan hälsofrämjande upplevas på olika sätt. Viktigt att ssk uppmärksammar individens syn på hälsa.

Miljö är sammanhang människan lever i, handlar om miljömässigt sammanhang som är händelser, situationer eller erfarenheter som finns i människans fysiska, geografiska, sociokulturella och andliga omgivning. Det har betydelse för hur människan uttrycker sig och tolkar sin tillvaro i samspel med andra.

Vårdade är kombination av konst och vetenskap som främjar och bevarar hälsobeteende eller återhämtning från sjukdom, genom att hjälpa, stödja och möjliggöra att patienten får sina behov tillgodoses.

Konsensusbegrepp är de fenomen som alla omvårdnadsteorier är överens om är centrala för omvårdnad och används som vägledning för att kunna skapa och utveckla en omvårdnadsteori.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

I en strävan att höja vårdkvalité använd sex kärnkompetenser. Ange minst fyra av dessa och förklara två av de fyra du nämnt. (Forsberg, 2017 och Ehrenberg &Wallin, 2019).

A

Personcentrad vård är att man fokuserar på hela personen, med unika behov, resurser och erfarenheter, inte endast som en patient med en sjukdom och symtom. Det är ett etiskt förhållningssätt där man involvera och anpassar efter individens behov & förutsättningar.

Samverkan i team är att tillsammans är vi bättre än var för sig, viktigt att ta hjälp av andras kunskaper och erfarenheter. Vården blir säkrare med god kommunikation och gott samarbete. Det handlar om att olika kompetenser kompletterar varandra, det är bästa sättet att nå resultatet och samverkar är nyckelfaktor för personcentrerad och säker vård.

Evidensbaserad vård innebär att som vårdpersonal ska man behandla patienten i enlighet med bästa tillgängliga kunskap.

Säker vård

Förbättrings för kvalitetsutveckling

Informatik

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Inom personcentrerad vård skiljer man på person och patient, dvs när patienten blir en person. Detta kan illustreras med frågor: VAD är en människa? VEM är personen? Hur skulle du beskriva skillnaden?

A

Man kan säga att människan är det fysiska man ser framför sig och personen bakom är det mentala.

· Skillnaden är att man måste se människan bakom sjukdomen hos varje patient. Man måste skilja på det biologiska, alltså människan i sig med organ, processer och kemiska substanser och personen bakom med en egen historia, relationer och berättelser.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Professionsbegreppet kan ses utifrån en organisatorisk eller en performativ aspekt (performativ = hur man uppträder). Svensk sjuksköterskeförening har fastställt kriterier för vad en profession innebär. Beskriv tre av dessa kriterier!

A

· Vilar på vetenskaplig grund i form av ett eget kunskapsområde- ssk har omvårdnad som kunskapsområde, och utgår från den humanistiska människosynen. Har kunskap i människans utveckling, hälsa och välbefinnande

· Leder till legitimation- självständigt yrkesansvar med kompetensbeskrivning för huvudområdena.

Följer etiska regler - Det är viktigt att varje sjuksköterska utvecklar ett personligt förhållningssätt till den etiska koden eftersom all omvårdnad har en etisk dimension och varje sjuksköterska har ett moraliskt ansvar för sitt bemötande, sina bedömningar och beslut.

Är autonom - Sjuksköterskan är autonom i sin yrkesutövning och arbetar samtidigt i ett sammanhang där andra yrken och professioner är viktiga för att vården ska kunna tillgodose patientens behov.

· Tillhör en nationell organisation- svensk sjuksköterskeförening företräder professionens kunskapsområde och kvalitetsutveckling.

Utöva inflytande och ansvara för forskning -
Detta innebär att alla sjuksköterskor har ansvar att bidra till kontinuerlig utveckling och kvalitetsförbättring samt till forskning

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

En välformulerad teori utgörs i regel av tre komponenter: antaganden, begrepp och teoretiska förklaringar. Vad är syftet med en teori?

A

· Ett försök att definiera vad omvårdnad är och bör vara.

· Syftet med teorier är att beskriva god omvårdnad och sätta ord på vad sjuksköterska och vårdpersonal gör när de utövar omvårdnad, det vill säga att lyckas i arbetet. Det beskriver något om hur man tänker sig att verkligheten är eller hur idealt borde och kunde vara.

· Teorier fungerar som ett verktyg kring ens handlingar. En sjuksköterska reflekterar till exempel i förhållande till en teori när man utför olika handlingar. För att kunna utföra en professionell vård behövs därför god kunskap om dom olika teorierna.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Evidens ur ett vårdvetenskapligt perspektiv har beskrivits av Eriksson, Nordman och Mylymäki (1999) i modellen huvud-hjärta-hand. Förklara modellen genom att ge exempel på hur du har tränat utifrån detta perspektiv på färdighetsträningar

A

Huvud = Vilka kunskaper/evidens behöver jag ha, vad behöver jag veta och ha i huvudet innan utförandet. Kallas för det vetenskapliga

· Hjärta = Empati, förståelse, medkänsla. Kallas för vårt etiska förhållningssätt

· Hand = Att utföra en uppgift med hjärta och hand i åtanke. Det praktiska/tekniska

· Exempel från färdighetsträning är när jag bäddar en säng med en patient har jag den teoretiska kunskapen jag behöver för att utföra det i huvudet. Med mina händer utför jag själva bäddningen. Samtidigt har jag kontakt med patienten och förklarar allt jag ska göra för att hen ska känna sig delaktig, informerad och lugn i situationen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly