Etik Flashcards

1
Q

Tre kriterier för etisk/moralisk stress av omvårdnadsforskaren Kim Lützen?

A
  1. Att sjuksköterskor är känsliga för patienternas sårbarhet och bristande autonomi.
  2. Att de upplever att yttre faktorer hindrar dem från att göra det de tror är bäst för patienterna.
  3. Att de upplever att de inte har någon kontroll över situationen.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

I värdegrunden för omvårdnad, formulerad av Svensk Sjuksköterskeförening, beskrivs fyra grundläggande begrepp som sjuksköterska ska respektera. Beskriv dem

A

Sårbarhet: Människans sårbarhet utmanas särskilt i samband med ohälsa. Som sjuksköterskor är vi ansvariga genom att den sårbara människan litar på att vi ska hjälpa hen. (Omvårdnad innebär att ha kunskap om vad som vårdaren kan göra bäst för att värna en människans sårbarhet).

Värdighet: Alla människor har en värdighet. Varje människa har rätt till liv och till att bli bekräftad som den hen är. (Respekten för värdighet är ömsesidig. Samtal mellan vårdare och patient får därför inte endast gälla utbyte av information utan också omtanke.)

Integritet: Respekt för patienten som person. Lyhördhet för människors olikheter och sårbarhet. (Vårdaren tar hänsyn till patientens berättelse, livshistoria, livssammanhang och kulturella värdenormer.)

Självbestämmande: Respektera patientens rätt till och möjlighet att fatta beslut om sin egen livssituation. (Syftet är att trygga patientens personliga frihet vid val som berör den egna personen och inkluderar patientens rätt till information och kravet på informerat samtycke vid vård och behandling.)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Sjuksköterskans etiska kod har fyra områden som sammanfattar riktlinjerna för etiskt handlande. Vilka är de? Ge även exempel från vart och ett av dessa områden!

A

Sjuksköterskan och:
Allmänheten: Ansvaret i första hand riktat till människor i behov av vård. Sjuksköterskan ska främja en miljö där mänskliga rättigheter, värderingar och trosuppfattningar respekteras. Ansvarar för att patienter får tillräcklig och lämplig information på ett kulturellt anpassat sätt.

Yrkesutövningen: Sjuksköterskan har ett personligt ansvar för sitt sätt att utöva yrket och att kontinuerligt upprätthålla sin kompetens. Man ska sköta sin egen hälsa så att man har en långsiktig förmåga att främja hälsa hos andra. Man ska bedöma sin egen kompetens samt egna åtaganden och delegering av andras ansvar. Uppträder så SSK-anseende stärks. Vid användning av teknik/forskning säkerställer patients säkerhet, värdighet och rättighet. SSK arbetar för ett etiskt förhållningssätt och öppen dialog inom professionen.

Proffessionen: huvudansvar att säkerställa godtagbara riktlinjer inom omvårdnad, ledning, forskning och utbildning. Utvecklar evidensgrundad kunskap och använder sig av evidensbaserad vård. Utvecklar och upprätthåller omvårdnadens värdegrund och arbetar för hållbar miljö. Tar ställning för etiska metoder och mot oetiska tillvägagångssätt.

Medarbetare: Verkar för gott samarbete och respekterar kollegor/medarbetare. Ingriper när andras hälsa är hotad av medarbetare för att skydda patienten och vidtar lämpliga åtgärder för att stödja medarbetare att utveckla medvetenhet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Ange sjuksköterskans grundläggande ansvarsområden.

A

Att lindra lidande
Att förebygga sjukdom
Att återställa hälsa
Att främja hälsa

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Beauchamps och Childress fyra principer har haft stort inflyttande inom den medicinska etiken och vårdetiken. Förklara dessa principer!

A

Godhetsprincipen: Alla människor har en moralisk skyldighet att förebygga skada, minska skada samt främja det goda.
Icke skada principen: Alla människor har en moralisk skyldighet att inte skada andra.
Autonomiprincipen: Alla människor har en moralisk skyldighet att respektera människors rätt att själva bestämma över sina liv.
Rättviseprincipen: Alla människor har en moralisk skyldighet att handla rättvist mot andra när det gäller att fördela bördor och förmåner.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Pliktetik är en av de grundläggande etiska teorierna.

Beskriv pliktetikens grundläggande principer

A

Det handlar om att utföra den rätta handlingen, som bedöms av vilka egenskaper själva handlingen har och vilka motiv man har för handlingen.
Plikterna är absoluta och giltiga i varje situation, går ej att bortse från.
Plikter anses som en regel eller norm, som ger oss vägledning om vad som är rätt att göra. Till exempel inom vården är det vår plikt att lindra lidande.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Redogör för vad som kan vara en fördel och en nackdel med pliktetiken!

A

Fördel är att pliktetiken i relation till vårdandet kan ge oss fasta normer för hur vi bör agera i olika situationer och skapa en viss förutsägbarhet kring vårt etiska handlande. En annan fördel är att man behandlar lika fall lika(opartiskhet), där man bortser från egna intressen vid beslut.

Nackdel med pliktetiken är att den kan uppfattas som rigid och stelbent och leda till svårlösta konflikter mellan olika plikter.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Två inriktningar av pliktetiken beskrivs i etikboken. Beskriv dem!

A

Regelbaserad pliktetik som innebär att plikterna är överordnade regler som gäller i alla enskilda situationer. Kants pliktetik är exempel på detta.

Situtionsbaserad pliktetik som innebär att varje situation är unik, vilket gör att personen måste bedöma vilken plikt som ska gälla i den enskilda situationen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Förklara innebörden av de två versioner av Kants kategoriska imperativ som utvecklas i etikboken

A

Personrespekt-formuleringen: Handla alltid så att du behandlar andra människor (inkl. dig själv) som mål och ej medel.

Universaliserbarhet-formuleringen: Handla enligt den maxim som kan upphöjas till allmän lag.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Konsekvensetik är en annan av de grundläggande etiska teorierna som beskrivs i etikboken.

a) Beskriv konsekvensetikens övergripande princip
b) I etikboken diskuteras tre olika grundfrågor inom konsekvensetiken - Förklara dessa!

A

a) Baseras enbart vid konsekvenserna av vårt handlande eller vårt förhållningssätt. Utilitarism, den vanligaste modellen, eftersträvar de bästa konsekvenserna för alla eller världen som helhet.
b) Bästa konsekvenser för vem eller vad?= För den som handlar eller någon annan, en grupp, alla/totalt värde.

· Bästa konsekvenser på vilket sätt? = ska jag värderar varje handling i sig, eller: handlingar som ifall de upphöjdes som lag skulle ge största möjliga lycka för alla.

· Vilka konsekvenser är värdefulla? = hedonism, önskeuppfyllelse, objektivistisk pluralism

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Beskriv dygdetikens övergripande grundläggande princip

A

Dygdetiken fokuserar på vem man ska vara som person snarare än hur man ska handla. Dygdetiken bygger på de dygder vi har, dygderna i sin tur baseras på vilket samhälle vi vill ha eller vilken roll vi vill uppfylla. Inom vården resoneras det om vilka egenskaper vårdaren bör ha för att kunna vårda etiskt korrekt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

a) Beskriv vad en karaktärsdygd är.

b) Ange exempel på dygder i vården som stämmer överens med Aristoteles beskrivning av karaktärsdygderna!

A

a) Moraliska dygder som utvecklas genom skapandet av goda vanor.
Innebär att man i mötet med andra i olika situationer har de rätta känslorna och den rätta viljan för att handla på ett dygdig sätt.

b)
Rädsla och självtillit – Modig
Njutning och lidande – måttfull
Att få spendera (liten skala) – frikostig
Att få spendera (stor skala) – storslagen
Ilska - tålmodig

Modig - rädsla och självtillit
Tålmodig - ilska
Vänlig - socialt beteende

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Diskursetiken handlar om samspelet mellan människor och det kommunikativa är inriktat på att uppnå enighet baserat på rationella argument och rationell förståelse. Detta kräver att det ställs 5 krav på dialogen. Förklara med egna ord dessa krav på dialogen.

A

Krav på generell representation: alla ska ges möjlighet att delta i dialogen eller att de argument som framförs ska vara representativa för alla berörda i gruppen.

Krav på fri utvärdering: alla i dialogen ska ha möjlighet att fritt uttrycka behov, intressen, uppfattning och utifrån detta kan kritisera andra perspektiv. Man ska kunna ifrågasätta.

Krav på att kunna inta någon annans perspektiv: Man ska vara villig att intressera sig om andra parternas intressen och perspektiv, därmed också villig att kritisera vårt eget perspektiv och vårt eget intresse. Man får inte vara fast i det egna perspektivet.

Krav på maktneutralitet: Fokuserar på yttre makt och påverkan. Även fall en person har en högre roll/position ska det inte väga tyngre än någon annans perspektiv utan det är argumenten som står i fokus.

Krav på öppenhet: Undvika strategier som fungerar manipulerande. Innebär att man inte får undanhålla information, ljuga eller försöka övertyga, utan man ska tydligt redovisa vad man vill och använda argument för att stödja detta

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

a) Hur motiveras behovet av en särskild kvinnlig etik?
b) Ange vad kvinnlig etik betonar.
c) Feministisk etik har många likheter med kvinnlig etik men går ett steg längre. Förklara skillnaden

A

a) Det beror på att kvinnor traditionellt har haft andra etiska erfarenheter än de män som formulerat etiska teorier som plikeik och konsekvensetik. Dessa erfarenheter är framför allt kopplade till vårdande och omsorg, man vill visa att dessa är värda att tas på allvar.
b) Utgångspunkt att traditionell etik inte överensstämmer med kvinnors erfarenheter och intuition. Den betonar relationer, ansvar samt det konkreta och praktiska.
c) Feministisk etik tar fasta på och vill bekämpa den underordnade position som kvinnor ofta har i samhället. Det argumenterar mot ett patriarkalt förtyck och för lika rättigheter.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Vilka utgångspunkter bygger närhetsetik på?

A

Närhetsetiken lyfter fram vikten av mötet med den andre. Den bygger på utgångspunkten att människans situation är att vara sårbar och ömsesidigt beroende av andra.
I vården lyfter det fram vikten av att möta patienten som en person med sitt individuella perspektiv på livet och inte endast som en patient med en viss diagnos

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Närhetsetik: Det etiska kravet innebär att vi tar ansvar för den andre men Lögstrup betonar också en annan väsentlig aspekt. Beskriv den! Ge ett exempel!

A

Det etiska kravet kräver att vi tar ansvar för den andre, men ansvaret för den andre får aldrig bestå i att överta hans eget ansvar.
Bara för att den andre är beroende av vår hjälp så får det inte innebära att vi tar ifrån den andre självständighet.

17
Q

Utveckla vad som menas med att se en person som ett subjekt respektive ett objekt enligt Buber.

Hur uttryckte han detta?

A

Subjekt är jag-du, som är jämställt och ömsesidigt. Trycker på båda parternas delaktighet.

Objekt är jag-det, kan ses som omänskligt att bara ha jag-det relationer. Men viss distans behövs ibland, till exempel inom vården.

18
Q

Etisk kompetens handlar om förmågan att kunna agera på det sätt som krävs i etiska situationer. Rest m.fl. utvecklade en modell för etisk kompetens som beskrivs i etikboken

Beskrivmodellen.

A

Modellen beskriver systematiskt de psykologiska processer som behövs för ett moraliskt handlande

Moralisk känslighet: Uppfatta en situation som etisk

Moraliskt omdöme: Bedöma rätt/fel (sätt att hantera situationen)

Moralisk motivation: Motiverad att handla (och ha rätt komptens att handla)

Moralisk karaktär: Karaktär att handla (ska inte behöva tvinga mig själv att handla)