Oefententamen Flashcards
Een arts wordt gevraagd om als getuige op een zitting te verschijnen vanwege een moord, gepleegd door één van zijn/ haar patiënten. Een maand geleden heeft deze patiënt tijdens een consult (vanwege slapeloosheid) medegedeeld dat zij 3 jaar geleden haar partner vergiftigd heeft. De officier van justitie hoopt mede dankzij uw verklaring betrokkene te kunnen veroordelen
- Mag deze arts zich beroepen op het verschoningsrecht? Leg uit waarom.
Ja, de patiënt heeft dit tegen de behandeld arts gezegd en het is van belang om de arts-patiënt relatie te waarborgen dus de arts mag zich beroepen op het verschoningsrecht. Bij deze casus geen dreigend gevaar.
Een arts wordt gevraagd om als getuige op een zitting te verschijnen vanwege een moord, gepleegd door één van zijn/ haar patiënten. Een maand geleden heeft deze patiënt tijdens een consult (vanwege slapeloosheid) medegedeeld dat zij 3 jaar geleden haar partner vergiftigd heeft. De officier van justitie hoopt mede dankzij uw verklaring betrokkene te kunnen veroordelen
- Mag deze arts zijn/haar beroepsgeheim schenden? Leg uit waarom.
Dat mag, maar er zitten tuchtrechtelijke consequenties aan. Enige uitzondering is wanneer als patiënt toestemming geef
Stel, dezelfde arts wordt gevraagd inzage te geven in zijn/haar financiële administratie van de betreffende praktijk, omdat hij/zij verdacht wordt van fraude.
- Mag deze arts zich ook beroepen op het verschoningsrecht
Nee, het verschoningsrecht is bedoeld om medische informatie van patiënten te beschermen en dus niet om financiële misdrijven te verbergen. Mag hij/zij proberen, het zal echter niet gehonoreerd worden
Je hebt als arts dienst op de spoedeisende hulp. Er wordt een man binnengebracht die als bestuurder van een auto tegen een vangrail is gereden. De snelheid bedroeg 40 km/uur. Je onderzoekt de patiënt, ruikt een forse alcohollucht en behoudens een botbreuk van de onderarm lijkt alles mee te vallen. Politie komt ter plaatse en wil dat er bloed wordt afgenomen in het kader van de Wegenverkeerswet (artikel 8). De patiënt geeft toestemming.
Mag jij bloed afnemen bij de patiënt? Licht je antwoord toe. Geef twee argumenten.
Nee, dit mag niet als behandelend arts. Dit mag niet omdat het de arts-patiënt relatie kan schenden. Er is geen medische indicatie voor de bloedafname gezien de alcohollucht is het waarschijnlijk dat je handelt ten nadele van de patiënt. Dit is strijd met de WGBO.
Je bent behandelend arts op de intensive care. Er wordt een man van 22 jaar binnengebracht met meerdere letsels. Betrokkene is bewusteloos en wordt beademd.
- Mag je zonder toestemming van betrokkene de politie informeren? Waarom wel/niet?
Je mag enkel beroepsgeheim doorbreken indien er sprake is van bepaalde criteria. Zo niet, dan moet je voorkomen dat de patiënt kan schaden met je actie. Veiligheid boven privacy.
Je bent behandelend arts op de intensive care. Er wordt een man van 22 jaar binnengebracht met meerdere letsels. Betrokkene is bewusteloos en wordt beademd.
- Mag je zonder toestemming van betrokkene de forensisch arts informeren? Waarom wel/niet?
Ja, als je denkt dat het van belang is om meerdere letsels vast te leggen wat van belang is voor later. Ook zonder toestemming een andere arts in consult kan vragen, mag je het kader van goed-hulpverlener schap een forensisch arts inschakelen voor letselfotografie/rapportage. Deze informatie is onderdeel van het medisch dossier bij de forensisch arts en tuchtrechtelijk beschermd. Zo heeft de patiënt later de mogelijkheid om van de verslaggeving gebruik maken.
Benoem voor iedere rol van een forensisch arts (medisch behandelaar, adviseur politie/justitie, gemeentelijk lijkschouwer) of er sprake is van medisch beroepsgeheim
- Medisch behandelaar ja (volledig beroepsgeheim, enkel te doorbreken met toestemming of bekende criteria die voor iedere arts geldt)
- Adviseur politie/justitie (volledig beroepsgeheim, enkel te doorbreken met toestemming of bekende criteria die voor iedere arts geldt)
- Gemeentelijk lijkschouwer wel, maar als de wet zegt dat beroepsgeheim geschonden moet worden, dan is dat verplicht (volledig beroepsgeheim, met de plicht het te doorbreken richting dienstdoende OvJ of bij niet-natuurlijk overlijden)
Wat is de wettelijke definitie van een verkrachting?
Ongewenst binnendringen van het lichaam, zonder toestemming.
Welke drie vragen moet je in ieder geval stellen aan dit meisje, zodat een inschatting gemaakt kan worden hoe groot de kans op het vinden van sporen is?
Of ze heeft gedoucht, waar ze is aangeraakt, condoom gebruikt, sanitaire stops, wanneer is dit gebeurd
Noem twee vragen waarmee je een eventueel risico op zwangerschap kunt inventariseren.
Of er ejaculatie is geweest, of ze anticonceptie gebruikt, of ze menstrueerde tijdens het event, of er condoom is gebruikt, of er al morningafterpill is gebruikt
Welke rollen kan een forensisch arts hebben bij het zien van een zedenslachtoffer? Noem er drie
Behandelend arts, sporenonderzoek en letselbeschijver, adviseur politie/justitie
Noem vier zeer vroege of vroege postmortale verschijnselen.
Lijkstijfheid, afkoeling, lijkvlekken, afname intra-oculaire druk
Wanneer is er sprake van een lijkvinding in de zin der wet?
Als datum en/of locatie van overlijden niet bekend zijn
Wat is de belangrijkste doelstelling van de lijkschouw
De aard van overlijden achterhalen
Benoem twee redenen waarom een behandelend arts kan weigeren de lijkschouw te verrichten.
Niet-natuurlijke aard van overlijden, familiare band, partner