odling Flashcards
Vad består ett frö av
Ett frö består normalt av en grodd (embryo), näringsvävnad (frövita, endosperm) och fröskal. Den färdiga grodden innehåller anlaget till den första roten, primärroten och anlagen till växtens första ovanjordiska delar, skotten.
Fröets näringsvävnad innehåller beroende på växtgrupp fetter, proteiner, stärkelse och/eller hemicellulosa.
Vad är vitalisering
En metod som gör att fröerna får en jämn groningsprocess för att förhindra att vissa plantor växer snabbare än andra. Vid vitaliseringen tillsätter man lite vatten till en behållare med frön, tillräckligt för att groningsprocessen ska starta, men inte tillräckligt för att gro helt. Man reglerar även temperaturen för att förhindra groningen. Detta gör att den fysiologiska mognaden slutförs. Man låter dem ligga i behållaren i 3-50 dagar beroende på träart och ursprung, sedan torkar man upp fröerna igen så de går att lagra i 2-3 år.
Vad är en IDS-behandling
En metod att sortera ut döda frön. Incubation, Drying, Seperation
Man börjar med Incubation, som är samma process som vitalisering. Sedan Drying, torkning, vilket man gör i en så kallad svävtork. Sedan kommer Seperation, och då läggs fröerna i en balja med vatten, och separeras i två partier, de som flyter och de som lägger sig på botten. Den flytande delen består av döda, svagt utvecklade frön och frön med insektslarver. Den sjunkande delen är således levande, och torkas till lagringsbar fukthalt. Man kan även välja att göra separeringen i en sedimentationsränna, där man pumpar in fröerna från sidan in i en vattentank. I tanken finns det olika fack på botten, och eftersom tyngre fröer, med större densitet, sjunker först, så hamnar de i de närmsta facket. Lättare fröer hamnar i facken längre bort, och de döda skadade fröerna flyter upp till ytan.
Varför har vi fröplantager?
I en fröplantage sköts träden för att maximera skörden av högkvalitativa frön. Man anlägger ofta fröplantager på åkermark i milda klimat, och beskär även träden för enklare kottplockning. Träden är väl utvalda kloner, såkallade plusträd, med hög diversitet för att maximera kvaliten.
Detta gör att avkommorna från dessa träd har 10% högre tillväxt än lokala träd. Ca 6% av tillväxten beror på plusträdvalet, och 4% beror på “plantageeffekten”
En fröplantage har en omloppstid på ca 20-25 år, och med varje ny generation ökar den genetiska vinsten med ungefär 10%
Vad är kraven på ett plusträd?
Att de ska ha god tillväxt, rak stam, god kvalitet och vara fria från skador.
Varför flyttar vi granen åt ett håll och tallen åt ett annat
För tallen i norr är det främst härdigheten på hösten som styr överlevnaden. Därför flyttar man oftast tallen söderut på bekostnad av lite lägre tillväxt, ett levande träd producerar mer än ett dött träd.
Granen däremot har främst problem med vårens frostar, därför flyttas den norrut och vinner på så sätt både på överlevnad och tillväxt.
Provenienser, vad är det
Det är platsen plantmaterialet kommer ifrån, och platsen det är anpassat efter. Detta påverkar hur plantan reagerar på temperaturer och ljus. Den kritiska nattlängden varierar mellan olika provenienser.
Vad är långnattning, när gör man det, och vad ger det för effekt
Långnattningen är ett sätt att lura granen att det är höst, och därmed få den att sätta knopp innan den går in i vila och börjar invintra. Detta gör man för att kunna reglera när växten går in i vila, för att kunna producera plantor effektivt.
Man lägger en tjock väv över plantorna som gör att det inte kommer in någon som helst ljus, i 14-35 dagar, beroende på hur bra mörkläggning man har.
Det är viktigt att den naturliga nattlängden är den samma som man gav plantan under behandlingen, annars finns risken att plantan tror det är vår igen, och skjuter nya skott igen istället för att gå in i vila.
Efter behandlingen behöver man också reglera temperaturen, för att plantan ska öka sin frosthärdighet.
Beskriv en växtcell och dess delar
Cytoplasma: vätska inne i cellen. Här sker cellens kemiska reaktioner
Cellkärnan: finns i cytoplasman. Innehåller den genetiska informationen som kontrollerar cellens funktion
Ribosomer: proteiner som bildas utanför cellkärnan
Mitokondrier: finns i cytoplasman. Cellens små kraftverk, frigör energi ur maten i cellandningsprosessen
Cellmembranet: kontrollerar vilka ämnen som kommer in och ut
Cellvägg: utanför cellmembranet. Stabiliserar växtens vävnader och celler
Kloroplaster: fångar in ljusenergi och fotosyntesar
Vakuol: är fylld med en vätska som kallas cellsaft. Där i lagras salt, näringsämnen och proteiner. Här lagras även gifter för att skydda mot djurangrepp osv. Kan också kallas för växtens soptunna. Är också viktig för att växten ska behålla sin form
Vad är en barrotsplanta
Barrotsplantan sås direkt som frö på friland och säljs sedan med naken rot.
Vad är en täckrotsplanta
Täckrotsplantan odlas i en behållare med torv i växthus, för att sedan odlas utomhus i 0,5-2 år. De kan övervintras antingen i kyl/frys eller på friland. säljs med substrat runt roten
Vad är en hybridplanta
Hybridplantorna odlas som frö i en behållare med torv, och får växa till sig ca 3 månader i växthus, innan den planteras ut på friland och behandlas sedan i stort sätt som en barrotsplanta. Den har en stor skottdel men ett mindre och mer kompakt rotsystem, vilket gör att den har en hög överlevnad efter utplantering. Rotdeformationer kan dock förekomma, då det finns risker både i odlingskrukan, vid omskolning eller vid utplantering.
Nämn fördelen och nackdelen med barrotsplantor
Fördelen med barrotsplantor är att de växer fritt och därmed utvecklar en kraftigare stam, vilket gör att den blir naturligt mindre känslig vid angrepp av snytbaggen.
nackdelen är att de är svårare att plantera.
Nämn några fördelar med täckrotsplantan
den är snabbare att producera
snabbare att plantera
mer kostnadseffektiv
vad är nackdelen med täckrotsplantan
Den kräver ett snytbaggeskydd