Näringslära Flashcards
Vad gör kväve
Ingår i protein, DNA, RNA, Rubisco (världens vanligaste enzym)
Begränsar ofta tillväxten vid brist och är det viktigaste ämnet för tillväxt
Vad gör fosfor
Ingår i ATP, lipider, DNA, RNA
Vad gör kalium
Fri jon, viktig för osmotisk potential(den komponent av vattenpotentialen som är beroende av koncentrationen av lösta ämnen i vattnet), påverkar aktivitet av många enzym
Vad gör magnesium
Ingår i klorofyll, ATP
Vad gör kalcium
Ingår i cellväggar, signalsubstans i cellen
Vad gör svavel
Ingår i proteiner i form av två aminosyror – cystein och metionin
Vilka mikronäringsämnen behöver växten
Järn (Fe)
Mangan (Mn)
Zink (Zn)
Koppar (Cu)
Bor (B)
Nickel (Ni)
Klor (Cl)
Molybden (Mo)
Beskriv processen för upptaget av katjoner och anjoner hos ett rotcell.
Upptaget av katjoner kan ske genom jonkanaler eftersom cellens inre är negativt laddad. Detta är ett passivt intag, vilket betyder att hur mycket joner som helst kan ta sig in, vilket kan göra läget toxsist.
Anjoner kan bara tas upp genom bärarprotein när vätejoner samtidigt tas upp. Detta är ett aktivt upptag och kostar energi för att upprätthålla jongradienten över cellmembranet.
Hur sker diffusion i roten
Diffusion kan ske om roten har en lägre koncentration av ämnen än vad substratet har, och ämnena tar sig då gärna in i roten.
Hur fungerar massflöde
Massflödet drivs av växtens transpiration och vattenupptag. När vatten lämnar bladet skapas ett negativt tryck, vilket får vattnet att förflytta sig uppåt och drar med mer vatten
Vad är interception
Interception är när roten helt enkelt får kontakt med ett ämne direkt och plockar upp det.
Vad händer med ett näringsämne som roten plockar upp
När roten plockar upp näringsämnen har den två sätt att transportera vidare ämnet, beroende på vilket ämne det är. Antingen tar ämnet den apoplastiska transportvägen, som drivs av diffusion i utrymmet mellan cellväggarna fram till casparians band, eller så tar ämnet den symplastiska transportvägen, den sker via små porer i cellväggen och transporteras sen från cell till cell via plasmodesmata.
När näringsämnena tagit sig förbi caspariska bandet, som är ett membran som reglerar upptaget av vatten, når de tillslut stele. De far sedan uppåt i xylemet, upp till bladen.
Hur kan roten öka sitt upptaget av mineralnäringsämnen?
Rötterna utsöndrar organiska syror, fosfataser och proteaser för att bryta ner fosfor och proteiner i marken för att lättare kunna ta upp dem.
Rötterna kan också ha ett symbiotiskt förhållande med mykorrhizasvampar, då får växten större rotyta och svampen får kol från växten. Svampen kan också bryta ner ämnen i jorden och göra dem mer lättupptagliga för växten.
Beskriv de olika arbetsstegen med gödslingen på plantskolorna.
Först utförs en grovplanering av de odlingsomgångar man planerat för året, gödselbehovet räknas ut och en beställning läggs. Varje odlingsomgång har normalt ett eget gödselschema, när groddplantan lämnar fröskalet, ca 10-14 dagar efter sådd, är det lämpligt att börja tillsätta näring. Näringen ökar man sedan upp under tillväxtfasen, och inför invintring ger man mindre, framför allt av kväve.
Gödslet späds med vatten till rätt koncentration och pumpas ut i ett system som går ut i odlingarna och sedan sprids det ut över plantorna med en ramp i taket som åker fram och tillbaka över dem.
Man gör sedan näringsanalyser på plantorna regelbundet.
Vilket ämne är i brist om de gamla bladen blir gula?
kväve och kalium