Normen en adviezen Flashcards
Tijdslijn voor een norm of een aanbeveling
Ongeveer 1,5 jaar doorlooptijd
Definitie van een norm
De normen zijn materiële wetten en bindend voor de bedrijfsrevisoren
Definitie van een aanbeveling
- Eveneens bindend voor de bedrijfsrevisoren.
- Tenzij de bedrijfsrevisor in bijzondere omstandigheden kan motiveren dat de afwijking ten aanzien van de aanbeveling geen afbreuk doet aan de criteria vastgesteld in artikelen 12 (onafhankelijkheid) en 13 van de wet.
Definitie van een mededeling
- Niet bindend.
- Louter informatief met een beschrijving van audittechnieken of van een wettelijke, reglementaire of normatieve verplichting betreffende het beroep van bedrijfsrevisor.
- A posteriori-controle van de HREB
Definitie van een advies
- Niet bindend.
- Omvat interpretaties van de Raad in het kader van een bepaalde wetgeving, besluit, norm of aanbeveling, of een standpunt van de Raad omtrent een document dat van belang is voor de uitoefening van het beroep van bedrijfsrevisor.
- A posteriori-controle van de HREB
Nieuwe normen in 2024?
- Norm inzake de toepassing van ISQM 1 en 2 en van ISA 220 (Herzien) in België - vanaf 15/12/2023, revisorale opdrachten = assurance opdrachten
- Norm inzake de toepassing van de ISA’s in België (ISA’s 250 (Herzien), 315 (Herzien 2019) en 540 (Herzien))
- Norm inzake de toepassing van ISAE 3000 en 3400 in België
- Norm ondernemingsraad & herziening van de bijkomende norm (herziene versie 2023) bij de in België van toepassing zijnde ISA’s (sectie III.6)
Normen voorgelegd aan HREB ter goedkeuring
- Ontwerp van norm inzake de controle van de overeenstemming van de financiële overzichten met ESEF & herziening van de bijkomende norm (herziene versie 2023) bij de in
België van toepassing zijnde ISA’s - Ontwerp van Specifieke beroepsnorm voor opdrachten van wettelijke assurance van (geconsolideerde) duurzaamheidsinformatie
Ontwerpnormen die door de Raad van het IBR werden goedgekeurd na openbare raadpleging in 2024
- Ontwerp van Norm inzake de toepassing van ISRS 4400 (Herzien) - AUP Opdrachten tot het verrichten van overeengekomen specifieke werkzaamheden met betrekking tot financiële informatie in België. Wordt ter goedkeuring voorgelegd midden september 2024.
- Twee openbare raadplegingen:
° Effectennorm
° Norm ontbinding en vereffening van vennootschappen
Norm ondernemingsraad & herziening van de bijkomende norm (herziene versie 2023) bij de in België van toepassing zijnde ISA’s (sectie III.6 sociale balans)
Rekening houden met elementen uit de “24 praktische tips”
* De bedrijfsrevisor heeft een belangrijke rol in de ondernemingsraad. Opdat een vertrouwensrelatie kan worden bestendigd, gaat het in hoofdzaak om een persoonlijke verbintenis van hetzij de bedrijfsrevisor-natuurlijke persoon, hetzij de vaste vertegenwoordiger van het bedrijfsrevisorenkantoor.
* Deze persoonlijke verbintenis houdt in dat hij beschikbaar moet zijn voor de leden van de ondernemingsraad, waarbij hij aangeeft hoe hij kan worden gecontacteerd, dat hij de overmaking van de informatie opvolgt en dat hij op de vergadering over de jaarlijkse informatie aanwezig is
Fundamenten zijn dezelfde als de norm 2002 maar
* Duidelijker structuur van het verslag en de certificering + minder gestandaardiseerde voorbeelden
* Duidelijker vermelden van de werkzaamheden over de sociale balans
* Certificering van de periodieke en de occasionele informatie (zo die er is) maakt deel uit van het verslag over de jaarlijkse informatie
* Versterkte nadruk op de pedagogische rol van de bedrijfsrevisor (voorbeeld van een verslag aan de ondernemingsraad in bijlage bij de norm)
* Versterkte toelichting over de rol van de bedrijfsrevisor in het kader van continuïteit, in het geval van een groep, over bijwonen van (voorbereidende) vergaderingen, en de andere informatie te overhandigen aan de ondernemingsraad (bijv. 2 jaarlijks loonkloofanalyse)
Norm ondernemingsraad betreft de opdrachten tav de ondernemingsraad vastgelegd in art. 3:83 WVV
-
Verslag over de jaarrekening
* ISA’s & bijkomende norm (herziene versie 2023) -
Getrouwheid en volledigheid van de EFI certificeren
* Definitie van getrouw (materiële inconsistenties met verifieerbare informatie) en volledig (alle vereisten van de wet, consistent en relevant voor OR)
* Opvragen van alle inlichtingen en toelichtingen vereist voor de opdracht, verstrekt door de entiteit zelf maar de bedrijfsrevisor is er niet toe gehouden te zoeken naar bevestigende informatie die niet voortvloeit uit de boekhouding, de jaarrekening of andere verifieerbare documenten - EFI verklaren en ontleden
* Nadruk op de pedagogische rol van de bedrijfsrevisor - Deze opdrachten uitoefenen mbt de sociale balans
* bijkomende norm (herziene versie 2023) (sectie III.6.)
Opdrachtrief en OR
Opdrachtbrief (contractueel document) met specifieke paragrafen tov opdrachtbrief commissarismandaat:
* De modaliteiten, maar niet de opdrachtbrief, worden meegedeeld aan de OR
* In de opdrachtbrief wordt de aan de bedrijfsrevisor te communiceren (welke informatie) EFI, met inbegrip van de (met de ondernemingsraad overeengekomen) periodieke en de occasionele informatie, vermeld, alsook de wijze waarop deze EFI aan de bedrijfsrevisor wordt gecommuniceerd. De opdrachtbrief laat ook toe om de op de entiteit van toepassing zijnde CAO’s en andere regelgeving te bevestigen
* De opdrachtbrief laat ook toe om de wettelijke termijnen die moeten worden nageleefd, in herinnering te brengen
Elke communicatie tussen revisor en OR via voorzitter.
Informatie in EFI
Duidelijke definitie van EFI:
* 4 categorieën: niet enkel de jaarlijkse informatie, maar ook de basisinformatie, de periodieke informatie en de occasionele informatie
* Verduidelijking dat de inlichtingen over te maken aan de ondernemingsraad, niet enkel het KB 1973 en het WVV betreffen, maar ook deze verstrekt krachtens een CAO en inlichtingen mee te delen los van enige wettelijke, bestuursrechtelijke of conventionele verplichtingen.
Limited assurance opdracht
Periodieke en occasionele informatie
Opnemen in opdrachtbrief: welke informatie zit hierin en hoe moet bedrijfsrevisor hiermee omgaan. Bij niet correctie, zelf voorzitter OR inlichten, maar niet zelf de informatie delen (beroepsgeheim).
In het verslag over EFI wordt opgesomd over welke periodieke en occasionele informatie certificering werd uitgebracht.
Bijkomende werkzaamheden op sociale balans
Wordt vaak niet opgesteld binnen onderneming zelf, maar komt van het sociaal secretariaat. Dit lijkt vaak te volstaan. Maar leden OR vinden dit vaak niet kloppen. Loonverdeling e.d.
In welke informatie zitten de meeste fouten en dient de meeste aandacht gegeven te worden in licht van het belang voor de gebruiker.
Norm inzake duurzaamheidsinformatie (CSRD)
Voor de openbaarmaking van de duurzaamheidsinformatie bestaan er Europese normen, maar niet voor de assuranceopdracht
* ISSA 5000 zou de basis moeten zijn voor deze Europese normen inzake de assuranceopdracht (cf. brief van de EC aan de CEAOB draft guidelines CEAOB)
Op internationaal niveau is de situatie als volgt:
* ISAE 3000 en 3400: werden goedgekeurd en zijn in werking getreden – zij worden vandaag reeds gehanteerd voor de assuranceopdrachten inzake niet-financiële informatie
* ISSA 5000: zou goedgekeurd moeten zijn tegen eind 2024
Noodzakelijke aanpassing van de bijkomende norm (herziene versie 2023)
* Nieuwe sectie in het commissarisverslag
* Wat als er een andere bedrijfsrevisor (niet commissaris) belast is met de opdracht CSRD?
* Hoe omgaan met de interconnectiviteit tussen de financiële en duurzaamheidsinformatie?
Statuten niet in overeenstemming met WVV per 31/12/2023
Overtreding overgangsbepalingen niet van het WVV, wel vermelden in deel 2 want verhoogde aansprakelijkheid. Tenzij intussen de nodige maatregelen genomen.
Er bestaat nog 1 interinstitutenaanbeveling
Interinstitutenaanbeveling van februari 2016 in het kader van de wet betreffende de continuïteit van de ondernemingen (+ Interpretatieve nota van het Interinstitutencomité van 4 oktober 2018)
Bijstand bij het opstellen van de boekhoudkundige staat in het kader van de gerechtelijke reorganisatie (Art. XX.41, § 2, 5° en 6° WER) (“aan assurance verwante opdracht”)
Advies 2023/06: uitzonderingen revisoraal verslag inbreng in natura
- Uitzonderingen op het revisoraal verslag inbreng in natura zijn wellicht zelden van toepassing behalve wanneer de inbreng betrekking heeft op effecten.
- De commissaris moet zich ervan vergewissen dat geen oneigenlijk gebruik wordt gemaakt van de uitzonderingen.
- Een correcte waardering blijft de norm. Maw indien de uitzondering leidt tot een waardering waarvan de oprichters of het bestuursorgaan naar alle redelijkheid niet zijn overtuigd, moeten zij afzien van de toepassing van het uitzonderingsmechanisme en dus opteren voor een revisoraal controleverslag over de inbreng in natura.
Advies 2023/07: correctie van de jaarrekening – verband tussen art. 3:19 WVV en art. 3:11 KB/WVV
- Art. 3:19/3:49/3:53 WVV: de jaarrekening – zelfs goedgekeurd door de AV – moet worden gecorrigeerd
- Advies van de CBN in juni 2020: hoe kunnen/moeten ondernemingen overgaan tot de correctie van de jaarrekening
- Maar de CBN spreekt zich niet uit over de relatie art. 3:19 WVV en art. 3:11 KB/WVV:
° Art. 3:11 KB/WVV: “Wanneer de opbrengsten of de kosten in belangrijke mate worden beïnvloed door opbrengsten of kosten die aan een ander boekjaar moeten worden toegerekend, wordt daarvan melding gemaakt in de toelichting.” – dus correctie niet nodig als het wordt vermeld?
° Maar art. 3:19 WVV: als de jaarrekening een fout van materieel belang bevat => eerst correctie!
° Wanneer kan art. 3:11 KB/WVV wel van toepassing zijn? Wanneer de resultatenrekening van het boekjaar onder controle op significante wijze wordt beïnvloed door een element dat betrekking heeft op voorafgaande boekjaren (bv. verschil tussen een door het bestuursorgaan in een vorig boekjaar gemaakte schatting en de feitelijke situatie)
° Art. 3:19 WVV is enkel van toepassing op de enkelvoudige jaarrekening. Voor de geconsolideerde jaarrekening: zie IAS 8
Advies 2024/01: opdracht bij VLAIO en beroepsgeheim
- Ondernemingen die bij VLAIO een subsidie aanvragen moeten, bij de afsluiting van het project, een financieel eindverslag opmaken aan de hand van een kostenmodel waarbij ze de reële kosten moeten staven aan de hand van bewijsstukken (i.v.m. personeelskosten, werkingskosten, kosten voor externe prestaties en investeringskosten). Vervolgens moeten deze ondernemingen een beroepsbeoefenaar (accountant of bedrijfsrevisor) contacteren om het
kostenmodel te laten attesteren = agreed-upon procedures (3400) - Sinds eind 2023: indienen van het “financieel verslag met attestering” door de accountant of bedrijfsrevisor gebeurt via een digitaal platform. Daarbij moeten alle bewijsstukken die de bedrijfsrevisor van de onderneming ontvangen heeft opladen. Dit betreft ook vertrouwelijke gegevens (bv. loonfiches). Quid beroepsgeheim?
- De opdracht is tweeledig:
° 1) overmaken van deze documenten in naam en voor rekening van de onderneming = bedrijfsrevisor is lasthebber > beroepsgeheim is niet van toepassing (enkel een doorgeefluik)
° 2) werkzaamheden uitvoeren die leiden tot een verslag van feitelijke bevindingen (wel beroepsgeheim) - Best laten bevestigen in de opdrachtbrief.
Mededeling 2023/15 Klokkenluiderswet cf. Mededeling 2023/02
- Opzetting van interne meldingskanalen
- Overzicht van elementen die in de interne meldings- en opvolgingsprocedures moeten worden opgenomen
- Voor externe meldingen is het CTR aangeduid als bevoegde autoriteit voor het ontvangen, informeren en opvolgen van externe meldingen over inbreuken op het wet- en regelgevingskader waarop het toezicht houdt
- ! CTR is ook bevoegd om toe te zien op de naleving van de interne melding- en controleverplichtingen en de registratieverplichting voorzien door de Klokkenluiderswet
- Registratieverplichting: bijhouden van een register van elke ontvangen melding gedurende de tijd dat de contractuele relatie loopt => 3 specifieke procedures van registreren
Mededeling 2024/02 JUSTBAN – Centraal register van bestuursverboden
- Sinds 1 augustus 2023
- Geautomatiseerd systeem onder het gezag van de minister van Justitie en verantwoordelijk voor het registreren, opslaan en bijwerken van informatie met betrekking tot beslissingen over personen aan wie een bestuursverbod is opgelegd (bv. in geval van veroordeling of faling).
- Bedrijfsrevisoren worden zelf beoogd door deze wet in hun hoedanigheid van commissaris.
- In het kader van cliëntaanvaarding is het passend om rekening te houden met deze informatie – afhankelijk van het risicoprofiel van de cliënt en het type verrichting
- Bij het indienen van uittreksels uit benoemingsakten, moet ook een verklaring worden opgenomen van de bevoegde organen van de gecontroleerde entiteit dat geen veroordeling tot een soortgelijk verbod werd uitgesproken door een rechtscollege van een lidstaat van de EER.
- Volstaat de vermelding in het openbaar register van het IBR als bewijs van het ontbreken van veroordelingen bij bedrijfsrevisoren? => vraag aan de minister van Justitie.
Mededeling 2024/12 Wet houdende diverse bepalingen inzake sociale zaken - beroepsgeheim - nieuwe uitzondering
- Wet van 21-3-2024 => certificering van de rekeningen van de Openbare instellingen van sociale zekerheid (OISZ) zal op termijn worden overgenomen door het Rekenhof
- OISZ kunnen evenwel nog opdrachten van financiële controle door een bedrijfsrevisor laten uitvoeren. De informatie verkregen in deze opdracht kan nuttig zijn voor het Rekenhof.
- De bedrijfsrevisor is evenwel gehouden tot het beroepsgeheim (strafrechtelijk gesanctioneerd).
- Wijziging wet 7-12-2016, art. 86, §1, 2de lid: opheffing van het beroepsgeheim ten aanzien van het Rekenhof voor de uitoefening van de opdracht van de certificering van de jaarrekeningen van de openbare instellingen van sociale zekerheid.
- MAAR! Een KB moet bepalen vanaf welk boekjaar en onder welke voorwaarden dit in werking treedt. Zolang er geen KB is, blijft het beroepsgeheim onverkort gelden.
Kleine vennootschappen (1:24 WVV) drempels
- Naar aanleiding van een Europese richtlijn (17 oktober 2023). Beoordeling pas voor boekjaren startend 01/01/2024.
Vennootschap die twee van de volgende drie criteria niet overschrijdt:
- jaargemiddelde van het aantal werknemers: 50;
- jaaromzet, exclusief de belasting over de toegevoegde waarde: € 11.250.000; (+ 25% )
- balanstotaal: € 6.000.000. (+ 33% )