Naoorlogse organisaties (betekenissen toevoege Flashcards
Rechokiem
Een kleine groep joden die vaak geen lid van een joods kerkgenootschap waren en gemengd huwden. Deze mensen hielden zich vaak ook niet aan joodse gebruiken en veranderden hun achternaam in iets wat Nederlandser klonk. De joodse bestuurders vonden hen “marginale joden” en “verafstaanden.
NZB
Nederlandse Zionistenbond
Marginale joden
Rechokiem/verafstaande joden die niet meededen met joodse gebruiken, hun naam veranderden en geen lid waren van een joodse kerkgemeenschap.
WIZO
Women’s International Zionist Organization. Na 1949 was dit een belangrijke speler in joods Nederland
Sjeliechiem
Joden uit Palestina/Israël die naar Nederland werden gestuurd om joodse jongeren op te leiden zodat Nederlandse joden wisten hoe Israël precies functioneerde en een Israëlische sfeer ontstond binnen joodse jongerenorganisaties.
NZSO
Nederlandse Zionistische Studenten Organisatie. Een studentenvereniging voor joden die jonge joden opriep om naar Israël te gaan, of nog even te wachten met de voorwaarde dat ze gingen studeren om zichzelf later nuttig te maken in Israël. Erg actief in Delft en Wageningen
Bne Akiwa
Jeugdorganisatie die ontstond uit de orthodoxe leden van de Joodse Jeugdfederatie (JJF). Bné Akiwa zette zich o.a. in tegen antisemitisme
Haboniem
Een jeugdorganisatie van de socialistische leden van de Joodse Jeugdfederatie (JJF). Deze organisatie was erg links en zette zich in tegen antisemitisme.”
Hasjalsjelet
Een orthodoxe organisatie die niet zionistisch was maar wel sjeliechiem (afgezanten) uit Israël lieten komen om emigratie naar Israël onder joodse jongeren te stimuleren.
Hasjomer Hatsair
Een linkse seculiere organisatie die sjelechiem (afgezanten) lieten komen om joodse jongeren te overtuigen om naar Israël te emigreren.
Tarboetressort
Een organisatie die in heel Nederland cursussen organiseerde waar mensen modern Hebreeuws konden leren met het idee dat mensen dan goed naar Israël konden emigreren.”
Minhag
Benaming voor de oude lokale religieuze gebruiken van een joodse gemeenschap. De regeling hiervan was vaak in handen van rabbijnen die langzaamaan meer algemene joodse gebruiken toelieten (zoals de Israëlische uitspraak van het Hebreeuws ipv de Amsterdamse uitspraak
Agoedisten
organisatie die vond dat Zionisme verkeerd was. Israel moest volgens hun niet door politiek geneuzel gesticht worden maar door de Messias
Jesjieve
Een “talmoedhogeschool” in het buitenland voor jongens. Deze zorgden soms voor wrijving tussen verschillende tradities en introduceerde andere joodse stromingen in Nederland.
Beis Yaakov-school
Een religieuze joodse meisjesschool (soms) in het buitenland. Veel joodse meisjes gingen hier na de middelbare school naartoe en introduceerden nieuwe joodse stromingen in Nederland.
Chalav Jisrael
Melk die tijdens het hele bereidingsproces wordt gecontroleerd door een jood of het rabbinaat. Deze melk is dan hoogstwaarschijnlijk kosjer en dus veilig om te drinken.
Chozriem bitsjoeva
Seculiere joden die overstappen naar een orthodoxe levensstijl. Dit is in Nederland sinds 1970 sporadisch te vinden.
Chabad-beweging
Chabad-beweging die door de jesjieves in Nederland kwam. Het is een chassidische beweging die heldere standpunten, moderne media en missie gebruikte om veel invloed in Nederland te krijgen. Chabad is nu nog steeds goed vertegenwoordigd in het rabbinaat en veel orthodoxe rabbijnen zijn verbonden met Chabad.