Medeltiden Flashcards
Botgöring
Ett religiöst begrepp som innebär att en person genom handlingar, bön eller offer söker försoning och upprättelse för sina synder eller felsteg. Ett sakrament (bikt, man bekänner sina synder för att bli förlåten).
Byråtkratklass
Kinas lärda elit som inkluderade såväl akademiker som ämbetsmän. Dessa hade oftast fått sin tjänst genom det kejserliga examensväsendet. Styr landet administrativt.
Investiturstriden
En konflikt mellan påven och kejsaren i tysk-romerska riket om rätten att utse biskopar. Slutade med konkordatet i Worms (1122) då kyrkan fick ensamrätt att utse biskopar.
Gille
Organiserade sammanslutningar av handelsmän där man reglerade kvaliteten, kvantiteten och priserna på varor som producerades.
Simoni
att köpa sig till sig ett ämbete (jag vill bli präst, ger pengar → Blir präst)
Frälsemän
adelsmän som blev fria från skatt, i utbyte mot militär tjänstgöring/lojalitet.- i skandinavien
Helgon
Människor som vördas för att ha levt eller dött på ett (andligt sett) märkbart eller heroiskt vis.
Shia
Shia är en muslimsk inriktning (den andra är sunni) som menar att Ali var Muhammads rättmätige efterträdare, snarare än Abu Bakr, som sunni menar. Shia menar att efterträdaren ska gå i blodsled (Ali var kusin och svärson till Muhammad). Shiiter betonar imamernas roll som andliga och politiska ledare. Särskilt andliga - religiösa tolkare.
Ledungen
En värnpliktsliknande krigsorganisation i Skandinavien för att utrusta och bemanna en flotta via 1) en skatt i form av proviant; 2) skyldighet att göra krigstjänst. → Viktigaste kungaskatten → Med tiden ville ej folk göra militärtjänsten så de betalade hellre böter → med tiden avtog ledungen i och med ny militär teknik med tungt kavalleri häst ryttare
Pax Mongolica
Den fred och utveckling av handel som uppstod i samband med mongolernas härskande i Centralasien. Kopplade Europa med östasien.
Påve
Ledaren eller huvudet för den Romersk-katolska kyrkan. Deras ämbetstid kallas pontifikat.
Kalmarunionen
En union mellan Sverige, Danmark och Norge som bildades i slutet av 1397-talet till följd av Margaretas politiska intriger och sammanvävda förbindelser hos de skandinaviska kungaätterna.
Fredlöshet
Ett tillstånd där man miste sitt rättsliga skydd. Det kunde utmätas vid allvarligare brott. Detta kombinerades ofta med förlust av lösöre. Var och en hade tillåtelse att döda eller misshandla en fredlös närsomhelst.
Gregorianska reformen
Han stärkte sin makt genom att förbjuda simoni (sekulärt utseende av biskopar, att man inte kunde köpa till sig sin position i kyrkan) och skilde på kyrkan och staten på så sätt att en gäng påvar skulle få utvälja präster/biskopar i kontrast till tidigare då härskare valde sina ledare. Stärkte celibatikravet för präster och systematiserade teologin.
Skrå/skråväsen
Hantverkares gillen (organiserade sammanslutningar)
Den stora schismen
när kyrkan splittrades 1054 - till ortodox och katolsk.
Dhimmi
Beskyddade folk inom muslimska stater, bland annat kristna, judar och zoroastrer. 600-1200 (umayyad- och abbasidkalifatet). Med utbyte av skatt.
Den medeltida värmeperioden
Cirka 950-1250 (högmedeltid) var en klimatförändring med ovanliga varma temperaturen i Europa och Nordatlanten. Mildrare vintrar. Längre växtsäsonger. Gynnade jordbruk. Befolkningsökning. Ekonomisk tillväxt i Europa.
Hird
Följet av huskarlar (som fungerade som både livvakter och ämbetsmän) hos en kung, jarl eller biskop i Skandinavien. De hade svurit lojalitet och trohet till sin herre. Hirderna delades in i olika klasser, som riddare och väpnare. (Följde efter kungen)
Sakrament
Kristna ritualer som kristna kyrkan menar förmedlar Guds nåd, exempelvis dop och nattvard.
Tresäde
Ett odlingssystem som innebar att en tredjedel av åkern låg i träda (inget odlades) medan grödor odlades på de två resterande tredjedelarna av åkern. Det skiljer sig från tvåsäde (när halva åkern är i träda och andra halvan brukas) och ensäde (när åkern aldrig lades i träda).
Fostrar
Barn som föddes in i slaveri till skillnad från fria människor som blivit slavar i Skandinavien. Fostrar hade bättre ställning och var mer betrodda. De kunde ibland ses som familjemedlemmar och fick mycket ansvarsfulla sysslor.
Förläning
När en lord ger ut en bit land till en vasall i utbyte mot den senares lojalitet.
Tiggarordnarna (mendikantordnarna)
Ordnar av munkar som avlade löften om fattigdom och levde genom att tigga eller förlita sig på andras välgörenhet. Två kända är franciskanerna och dominikanerna. Dessa uppkom i motreaktion till tidigare klosterordnar som ofta ägde mark och egendom.