Margits del af faget Flashcards

1
Q

Cost-volume-profit analyse

A

CVP-analyse kigger på hvad der sker med omsætningen og omkostningerne, når man ændrer på sit output, salgspris og variable eller faste omkostninger. Dette kan man både kigge på i det overordnede billede, eller i en specifik situation. Det kan for eksempel være hele virksomheden man kigger på, eller blot et enkelt produkt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Dækningsbidrag

A

Et dækningsbidrag beregnes ved at tage salget og fratrække direkte omkostninger. Direkte omkostninger vil typisk være råvarer som bruges til fremstilling af et produkt og direkte arbejdskraft. Altså omsætning - variable omkostninger. På kort sigt skal man producere så længe DB > 0.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Break-even

A

Det er der hvor vi går i 0, altså omsætning=omkostninger. Kan udregnes vha. matematisk, dækningsbidrag og grafisk. Man kan også vælge et target profit, altså et bestemt mål for profitten. Her skal man i stedet sige at omsætningen = omkostninger + target. Man kan også sige det er de enheder der skal produceres for at kunne dække de faste omksotninger.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Dækningsbidrags-metoden (break-even)

A

Omsætning=(faste omkostninger + resultat)/(DB per enhed)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Følsomhedsanalyse

A

Her går man ind og kigger på alternativer, hvis det skulle ske at en af antagelserne ændre sig, eksempelvis hvis omkostninger blev større, eller salget blev større. Det kan være man har nogle alternativer til en bestemt strategi, eksempelvis ved at lave reklame.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Forkert allokerede omkostninger

A

En omkostning kan være overestimeret eller underestimeret. Hvis den er underestimeret, bruger den en del ressourcer, selvom den ikke bliver omkostningsført til at bruge særlig mange ressourcer. Omvendt kan den bruge en lav andel af ressourcerne, men have mange omkostninger. Dette skaber grundlag for ABC-systemet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Activity based costing (ABC)

A

Et omkostningssystem hvor man kigger på aktiviteterne ved de forskellige produkter. Man allokerer de indirekte omkostninger ud på de forskellige omkostningsobjekter på baggrund af aktiviteterne. Det er især de indirekte omkostninger man kan allokere ud (men man kigger også efter nye direkte omkostninger). I de senere år er der kommet flere indirekte omkostninger, og dermed et større behov for ABC. ABC giver et mere gennemskueligt omkostningssystem.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Trin i ABC

A
  1. Identificer omkostningsobjekterne, 2. Identificer så mange direkte omkostninger som muligt, 3. identificer aktiviteter og fordelingsnøgler (cost driver). Hvilke aktiviteter påvirker omkostningerne for de produkterne? 4. Finde de indirekte omkostningspuljer der hører til grupperne. 5. Beregn allokeringsrater, altså omkostningerne per fordelingsnøgle forbrugt. 6. Beregn indirekte omkostninger forbundet til hver produktlinje. 7. Beregn de totale omkostninger.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Activity based management

A

Her tager man beslutninger på baggrund af sin ABC-analyse. Dette kan enten være ved at se på hvilke priser man bør sætte op, og hvilke omkostninger der kan optimeres på.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Fordele og ulemper ved ABC

A

Vi forholder os ikke til om vi bruger vores fulde kapacitet. Det er meget ressourcekrævende at finde frem til alle aktiviteterne. Man kan blive tabt i detaljer, så man ikke finder alle aktiviteter.
Fordelene er at man får en dybere indsigt i aktiviteterne, og kan tage beslutninger på baggrund af dette. Man kan fokusere på de rigtige produkter/kunder. Man kan nemmere prisfastsætte. Det kan gøre komplekse virksomheder mere gennemskuelige.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Master budget

A

Er et udtryk for virksomhedens finansielle og driftsmæssige samlede mål for virksomheden i en fremtidig periode. Budgettet kan skilles ad i et operationelt budget og et finansielt budget, hvor det særligt er det operationelle budget der er interessant, da denne afspejler aktivitetsniveauet i driften. I det finansielle budget har vi likviditetsbudgettet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Budgettets formål

A

Budgettet har som formål at kommunikere virksomhedens mål og strategier for en given periode, ud i organisationen. Dette giver en masse styringsmæssige fordele. Det er med til at forpligte de involverede parter til at nå deres mål.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Operationelt budget

A

Også kaldet driftsbudgettet består af mange trin. Det handler om at lave et salgsbudget, et produktionsbudget, et forbrugsbudget og et varelagerbudget, og at samle dette. Alt der vedrører driften.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Ulemper i budgettet

A

Det er både ressourcekrævende at lave et budget, og det kan blive meget rigidt. Det kan gøre at medarbejderne bliver stressede, og at de bliver fristet til at fremstille sig selv på en bestemt måde, for at se ud som om de har klaret målet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Beyond budgeting

A

”Beyond Budgeting er fleksibel og bruger få, simple og relative mål (f.eks. salg set i forhold til salg sidste år). Man benytter sig af rullende indikatorer (budgetter) så man altid har 12 måneder foran sig. Disse ’budgetter’ er dog ikke detaljeret som i det oprindelige men består de relative mål. I henhold til traditionel budgettering aflønner man typisk bonus individuelt hvor man i beyond budgeting fremhæver gruppens præstation og derfor gives der gruppe bonusser hvis man benytter sig af bonusser. Ergo er ideen med beyond budgeting at være mere fleksibel og adaptiv samt skabe bedre sammenhold og fundament for at kunne håndtere udfordringer og forandringer.”

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Kaizen budgettet

A

Kaizen budgettering betyder løbende forbedringer, og går ud på at man ændrer budgettet i løbet af året, sådan at man eksempelvis bliver mere og mere effektiv i produktionen. Der må dog være en grænse for optimeringen.

17
Q

Motivation i budget

A

Det går ud på at lave et budget der hverken er for nemt eller for svært, da begge disse tilfælde vil svække medarbejdernes performance. Den skal gerne være af rimelig sværhedsgrad.

18
Q

Budgettering i ansvarscentre

A

Her spiller kontrollabilitet en central rolle. Omkostningscentre har grænser for hvor mange omkostninger de bruger, og evt. også ikke-finansielle mål. Omsætning skal passe på de ikke sælger løs, og profitcentre skal passe på de ikke modarbejder hinanden i organisationen, og det samme med investering.

19
Q

Likviditets budget

A

Er et udtryk for de bevægelser der går ud og ind af banken. Dette afspejler resultatopgørelsen, men man skal være opmærksom på at betalingen ikke nødvendigvis finder sted samme måned som salg. Ikke afskrivninger. Består af udgående pengestrømme og indgående pengestrømme.

20
Q

Varians analyse

A

At sammenligne de faktiske resultater med de planlagte, og finde ud af hvad denne forskel skyldes. Mest relevante er de variable omkostninger. Fordelagtigt varians (F) forbedrer driftsresultatet, ufordelagtig varians (U) forværre resultatet. Dette giver basis for at træffe beslutninger, til at korrigere visse handlinger. Man skal dog tænke over at vi kigger bagud, og ikke fremad.

21
Q

Fleksibel/statisk varians

A

Det statiske budget er lavet ved en periodes begyndelse, og bliver ikke korrigeret. Det fleksible budget kan først laves efter man ved hvor mange enheder der er produceret, da den netop korrigerer det statiske budget for antal enheder.

22
Q

Pris- og efficiens-varians

A

Prisvariansen er forskellen mellem den faktiske og budgetterede pris ganget med faktiske kvantitet af input. Man renser således ud fra den varierende mængde. Efficiensvariansen er forskellen mellem den budgetterede kvantitet af input og den budgetterede input der skulle være brugt, ganget med den budgetterede pris. Efficiensvarians findes kun vor variable omkostninger.

23
Q

Varianser for indirekte omk.

A

Udregningen af de indirekte variable omkostninger er det samme som de direkte. Man kan dog udregne en produktions-volumenvarians for de faste IPO. Det er forskellen mellem de budgetterede faste omkostninger, og de budgetterede faste omkostningsrage gange budgetteret input. Dette kan opstilles i en tabel.

24
Q

Benchmarking

A

Her sammenligner man to virksomheder eller afdelinger, for at se hvor godt de klarer sig. Dette kan være relevantfor at se om der skal gøres noget bedre.