M2 H2 OBLIGATIES Flashcards
Wat zijn obligaties
een lange termijn schuldvordering op een emittent die de belegger een vooraf vastgestelde obgrenst garandeert. Een obligatie is dus een schuld van de emittent (uitgever van obligatie) bij de belegger
wat zijn de kenmerken van een obligatie
- Naam van de emittent
emittent is meestal een bedrijf/overheid
-Bedrag van emissie + nominale waarde
bedrag van emissie = nominale waarden * aantal uitgegeven obligatie
de coupure = nominale waarden (waarde 1 obligatie)
-Nominale Rente
bepaalt de jaarlijkse opbrengst en dus de coupon. Coupon = nominale rente * nominale waarde. NR is een percentage
de NR word ook op voorhand vastgesteld
-Looptijd + Coupondatum
in BE obligaties meestal een looptijd tussen de 5 en 10 jaar. Je hebt er ok die oneindige looptijd hebben = PERPETUELE OBILGATIES
coupondatum is de dag waar de belegger ieder jaar zijn coupon betaald krijgt. OP de vervaldag ontvangt belegger zowel laatste coupon als de terugbetaling van de Nominale waarde
-Utgifteprijs: een percentage indien gelijk aan 100 dan gebeurt de uitgifte van de obligatie a pari (=prijs die je betaalt = waarde van de obligatie die je terug krijgt)
indien het boven 100 is is de obligatie prijs hoger dan de nominale waarde: boven pari, belegger boekt een minwaarde wat leidt tot een rendemenet lager dan de nominale rente
indien het onder 100 is is de obligatie prijs lager dan de nominale waarde : onder pari, impliceert een meerwaarde en een rendement hoger dan de nominale waarde
uitgifteprijs bepaalt hoeveel de belegger betaalt bij de aankoop op de primaire markt. Zo zal het de uitgifte prijs MAAL de nominale waarden op de primaire markt (bij de uitgiftevan de obligatie)
wat zijn effecten
financiele producten
wat is een gedematerialiseerde obligatie
worden niet fysiek geleverd. De eigendom wordt geregistreerd via effectenrekening waarbij de effecten in bewaring geeft en de transacties met deze effecten door de financiel instelling via de rekening worden uitgevoerd
wat is gematerialiseerde obligaties
fysiek geleverde obligaties , de belegger krijgt de effecten fysiek in handen.
Waarom was gematerialiseerde obligaties zo succesvol vroeger?
fysieke obligaties naamloos waren konden ze niet getraceerd worden door de fiscus (=overheid verantw. voor de belastingen) . Zo ontwook men de 15% roerende voorheffing door vb naar nl te gaan.
wat houd de wet van 14 december 2005
afschaffing van gematerialiseerde effecten in belgie
wat zijn standaard obligaties
obligaties met de volgende kenmerken
- vaste en positieve rente
-binnenlandse obligatie
-niet achtergestelde (= lagere risico doordat belegger hoger prioriteit legt bij terugetaling)
-niet converteerbaar
geef meer uitleg over de standaardeigenschap vaste en positieve rente
de rente is vast en veranderd dus doorheen de tijd niet
een positieve rente is
Vergoeding voor risico:
De uitgever betaalt rente als compensatie voor het risico dat de obligatiehouder loopt, zoals het risico dat de uitgever in gebreke blijft (faillissement).
Tijdwaarde van geld:
Positieve rente compenseert de belegger voor het feit dat geld vandaag meer waard is dan hetzelfde bedrag in de toekomst.
Marktwerking:
Als een obligatie geen positieve rente biedt, kunnen beleggers hun geld elders beleggen, bijvoorbeeld in andere obligaties of investeringen met een beter rendement.
geef meer uitleg over de tweede standaardeigenschap : binnenlandse obligatie
standaard obligatie is een binnenlandse obligatie, binnen het eigen land dus
wat is een variant voor de eigenschap vaste en positieve rente
- nulcoupon obligatie of zero bond:
Een nulcouponobligatie (of zero bond) is een obligatie waarbij je geen jaarlijkse rente (coupon) krijgt. In plaats daarvan wordt de obligatie onder de nominale waarde verkocht, en ontvang je aan het einde van de looptijd de volledige nominale waarde. - variabele rente obligaties of floating rate note
een obligatie waarbij de rente die je ontvangt niet vaststaat, maar periodiek wordt aangepast op basis van een bepaalde referentierente, zoals de Euribor of Libor, plus een vaste opslag (spread).
-geindexeerde obligatie of inflation linked bond : hier is ook de nominale rente en de coupon dus ook variabel. Hier is de coupon echter niet afhankelijk van de marktrente maar van de inflatie.
De couponrente kan bijvoorbeeld een vaste rente zijn die wordt geïndexeerd aan de inflatie.
Voorbeeld: De coupon kan 2% + inflatie (gebaseerd op CPI) zijn. De belegger weet dus dat de rente altijd 2% boven de inflatie zal liggen, maar het exacte rentepercentage wordt pas later bepaald, afhankelijk van de inflatie in dat jaar.
wat is een variant van deze binnenlandse obligatie?
-buitenlandse obligatie: een obligatie die de emittent uitgeeft in een ander land
- euro-obligatie:
obligatie die een emittent uitgeeft in twee of meer landen tegelijk: de term euro obligatie verwijst naar de leden van de eurozone. De opbrengst van de gezamelijke uitgifte zou verdeeld worden over de eurolidstaten volgens afgesproken verdeelsleutel. Zo kijken de beleggers hier niet perse naar de kredietwaardigheid van een lidstaat maar naar die van de totaliteit van de lidstaten
Wat is kredietwaardigheid?
Kredietwaardigheid (ook wel kredietscores of credit rating genoemd) is een maatstaf die aangeeft hoe waarschijnlijk het is dat een persoon, bedrijf, of land in staat is om zijn schulden tijdig en volledig af te betalen
waarom bestaat die euro obligatie die gezamelijk word uitgegeven nog niet
omdat dit ten laste valt voor landen met een wel hoge kredietwaardigheid. Zo is de rente op een euro-obligatie het gemiddelde van de renten van de individuele lidstaten en deze ligt dus hoger dan de rentie die deze landen nu betalen. Ook is er de vreees van indien de minder kredietwaardige landen op vervaldag de terugbetaling niet kunnen financieren dat zij dan ten hulp moeten schieten.
geef meer uitleg over de standaardeigenschap : niet achtergestedle of bevoorrecht
achtergestelde obligatie : Een achtergestelde obligatie of lening is een lening waarvan de terugbetaling achteraan in de rij komt, oftewel na andere schulden in het geval van een faillissement of liquidatie van het bedrijf. Dit betekent dat de houders van achtergestelde obligaties minder kans hebben om hun investering terug te krijgen dan andere schuldeisers die niet-achtergesteld zijn. Ze hebben wel voorrang op de aandeelhouders.
Bevoorrechte obligaties (of preferente obligaties) geven hun houders een hogere prioriteit voor terugbetaling dan gewone (niet-bevoorrechte) obligatiehouders.
Welke varianten bestaan er van een niet achtergestelde obligatie en ,niet bevoorrecht
- Achtergestelde obligatie:
(werd al uitgelegd)
-Bevvoorrechte obligaite
(al uitgelegd)
effectiesering betekent dat kredieten worden omgevormd tot effecten. Er ontstaan dan obligaties. Het fundamenteel verschil tussen K en O is dat kredieten kan je niet kopen of verkopen op de financiele markt terwijl je obligaties wel kan verhandelen. Effectiesering : niet verhandelbaar krediet -> verhandelbaar obligatie.
Dit gebeurt vaak door banken , de effectisering heeft 3 voordelen voor banken : 1) het verstrekken van kredieten voor banken en kredietrisico: door het effectiseren van kredieten verdwijnen die kredieten van de balans van de bank zdat ook het kredietrisico verdwijnt.
2) de banken kennen een liquiditeitsrisico, er bestaan twee desposito vormen namelijk de zichtrekening en het spaarboekje. De gelden daarop zijn onmiddelijk opvraagbaar door klanten en banken moeten zo steeds voldoende liquiditeit bevaten om aan de opvraging te voldoen. als kredieten geeffectiseerd zijn stijgt de vorraad van bankbiljetten en daalt de liquiditeitsrisico
3)internationale regulering verplicht bank om eenbepaalde minimale eigen vermogen te bevatten om risico die de bank loopt te verkleinen. Door effectisering vermindert het risico van een bank zodat de minimale hoeveelheid eigen vermoen afneemt.
wat is een nadeel van effectisering?
kredieten (leningen) brengen rente op voor bank en bankbiljetten niet.
In plaats van rente van de lener te ontvangen, ontvangt de bank de opbrengst van de verkoop van de obligatie.hierdoor krijgt hij dus geen rente meer
hierdoor leid effectisering tot een daling van de winstgevendheid van de bank
hoe verloopt het effectiserings proces?
bank verkoopt haar kredieten door aan een efffectieseringsvehikel OF een special purpose vehicle. Dit is een vennootschap opgericht door de bank met als doel om effectisering mogelijk te maken. Om de aankoop van die kredieten door de vehikel mogelijk te maken geeft ze obligaties uit van het MBS of ABS type met de aangekochte hypotheken of andere leningen als onderpand. Institutionele beleggers kopen deze obligaties en betalen dus geld aan de vehikel. Deze vehikel bezorgt het geld aan de bank als vergoeding voor de gekochten kredieten.
voor wat gebruikt de vehikel de opbrengst van de kredieten?
voor de betaling van de rente en de teugbetaling van het kapitaal van de uitgegeven obligaties
wat zijn hypotheekleningen?
Een hypotheeklening is een lening die je afsluit om onroerend goed, zoals een huis of appartement, te kopen. De woning zelf dient als onderpand voor de lening. Dit betekent dat als je de lening niet kunt terugbetalen, de bank of kredietverstrekker het recht heeft om het onroerend goed te verkopen om de lening (en eventuele rente) terug te vorderen
in 2003-2006 met welke kenmerken werden de hypotheekleningen in de VS verstrekt?
- de quotiteit van de leningen bedroef 100%. DE quotiteit (=verhouding tussen het bedrag dat je leent en de waarde van het onroerend goed dat je wilt kopen) is gelijk aan het bedrag van de lening gedeeld dppr dewaarde van het onderliggend huis.
Hoe komt het dat een hoge quotiteit = hoog risico voor bank?
omdat bij een daling van de huizenprijzen de waarde van de waarborg (huis) het kredietbedrag niet meer dekt.
vervolgens beschikten de leningen over een variabele rente, wat betekent dat de rente varieert als de marktrente verandert.
de banken leenden aan gezinnen waarvoor de ration tussen de mandelikjse kredietlast en het inkomen meer dan 50 procent bedroeg. De kredietlast= te betalen rente vermeerd met het stukje kapitaal dat iedere maand moet worden terugbetaald. hoge ratio tussen kredietlast en inkomen impliceert ook hoog risico, namelijk risico op wanbetaling
hoe noem je de hypOTHEKE lening die de kernmerken bevatte van hoge risico voor banken
een rommelhypotheek of subprime leningen. rommel verwijst naar de hoge risico dat de bank loopt op wanbetaling
Wat is de financiele crisis die in 2008-2009 plaats vond door effectisering
IN 2003-2006 BEDROEg de quotiteit van hypotheekleningen 100%. Dit betekende een hoge risico voor de bank omdat bij de daling van de huizenprijzen de waarde van de waardeborg het kredietbedrag niet meer dekt. De leningen beschiken ook over variabele rente wat betekent dat de rente varieert als de marktrente verandert. Ten slotte leende de banken aan gezinnen waarvoor ratio tussen maandelijkse kredietlast en inkomen meer dan 50% bedroeg. Dit verhoogde de risico op wanbetaling door te klant. De banken in de vs met rommelhypotheken effectiseerden deze kredieten massaal om zo verlost te zijn van de hoge kredietrisico. Een effectiseringsvehikel kocht deze rommelhypotheke aan en vormt die om in een hypotheekobligatie die ze verkocht op de financiele markt . De europese banken belegde in die hypotgheekobligaties door het hoge rendemen die zij dachten dat gekoppeld aan een lage risico was (wat natuurlijk fout was). vanaf 2006-7 begon de marktrente in de vs te stijgen wat leide tot toename variabele rente rommelhypotheken. Hierdoor konden heel veel amerikaanse gezinnen hun rommelhypotheek niet meer terug betalen. Banken verkocten dan die huizen en verkocht ze om hun verliezen te dekken. Dit had als gevolg dat er een hoge aanbod van huizen was waardoor de huizenprijzen daalde. Doordat de quotiteit van de bank 100% lukte het hun dus niet meer om hun volledig bedrag terug te krijgen. Doordat de hypotheekleningen geeffectiseerd werden waren ze dus hypoteekobligatiesen vielen de verliezen niet het grootste bij de amerikaanse banken maar wel bij de beleggers. onder die beleggers waren veel europese banken. De rommelhypotheken vormden namelijk de waardeborg voor die hypotheekobligaties en als die niet werden terug betaald dan was er ook geen terugbetaling van die hypotheekobligaties. Doordat het niet duidelijk was welke europese bank precies zo een hypothekeobligatie had aangenome ontstond er een wantrouwen tussen banken en weigerde ze elkaar nog kredieten te verstrekken. het wantrouwen stopte zo de werking van de interbankenmarjt
wat is de kredietlast
te betalen rente + stukje kapitaal dat iedere maand moet terugbetaald worden
wat betekent ‘ de interbankmarkt is in globo in evenwicht’
het bedrag aan schulden op de markt = het bedrag aan vorderingen. Zo heb je daar netto beleggers en netto ontleners. De netto ontleners gebruik de interbankmarkt als financieringsbron. Het opdrogen van die bank leid dan ook tot financieringsprobleme bij deze banken.
wat voor risico lopen banken met een financieringsprobleem
een liquiditeitsrisico
wat zijn clientendepositos?
spaargelden die klanten deponeren bij de bank bv op hun spaarboekje of op een termijnrekening.
zijn netto middelen op de interbnakenmarkt stabiel of eerder labiel
labiel, ze kunnen snel opdrogen als banken elkaar beginnen te wantrouwen
wat is het verschil tussen vb een krediet die je bij een bank verstrekt en een netto bedrag die je bij een interbankenmarkt verstrekt?
krediet die je bij een bank verstrekt geld op LANG TERMIJN terwijl bij interbankenmarkt op KORT TERMIJN
welke financieringsmechanisme gebruikt de bank bij de financiering van een krediet op lange termijn
de desposito’s worden steeds doogerold , de aflopende deposito wordt terugbetaald door een nieuw deposito aan te trekken. De laatste deposito (na vb 2 jaar) kan de bank dan terugbetalen dankzij het geld dat ze terug krijgt op vervaldag van het krediet. De winst die de bank maakt is = rente die ze ontvangt vanuit het krediet dat ze uitgegeven heeft - rente die ze betaalt op de verschillende bankdepositos
welke risico heeft de bank bij het financieren van krediet op lange termijn?
dat ze geen nieuw bankdeposito kan aantrekken om het vorige deposito terug te betalen. (wat er gebeurde tijdens de financiele crisis door wantrouwen)
wat betekent interbankmarkt als een nettobedrag?
de schulden van de bank op de interbankmarkt - de vorderingen op die markt. Dit verschil is positief. De bank is dus een netto ontlener
wat is de verhouding tussen clientendepositos en interbankmarkt?
is een maatstaf voor de labilitejt van de financiering van de bank. Hoe hoger hoe labieler en dus hoe onzekerderde financiering is die de bank gebruikt voor haar kredietverlening. idealer wijs is het negatief want dat betekent dat de schulden op de interbankmarkt kleiner is dan de vorderingen
geef meer uitleg over de standaardeigenschap : niet converteerbaar of zonder warrant
geef de varianten
1) coverteerbare obligatie
obligatie die een belegger kan omwisselen in aandelen. Hij kan en moet dus niet. Meestal betreffen het aandelen van de emittent die de obligatie heeft uitgegeven en niet door de overheid.
2) Obligatie met warrant:
een financieel instrument dat een combinatie is van een obligatie en een warrant. Het biedt de belegger de mogelijkheid om de obligatie te kopen en tegelijkertijd het recht (maar geen verplichting) te verkrijgen om op een later moment aandelen van de uitgevende onderneming te kopen tegen een vooraf bepaalde prijs. De belegger ontvangt rente op de obligatie zoals bij een reguliere obligatie. Aan het einde van de looptijd wordt de nominale waarde van de obligatie terugbetaald.
Warrantcomponent: Tegelijkertijd ontvangt de belegger een warrant, die hen het recht geeft om in de toekomst aandelen van het bedrijf te kopen tegen een vooraf bepaalde uitoefenprijs.
De warrant biedt dus extra voordelen voor de obligatiehouder, doordat deze niet alleen kan profiteren van de renteopbrengsten van de obligatie, maar ook de mogelijkheid heeft om aandelen te kopen als het bedrijf goed presteert.
wat zijn de kernmerken van een converteerbaar obligatie
-conversieverhouding
geeft aan hoeveel aandelen de belegger krijgt bij omwisseling van de converteerbare obligatie. Het isdus niet zo dat 1 converteerbare obligatie steeds kan omgewisseld worden in 1 aandeel
-conversieprijs
de prijs die belegger betaalt voor één aandeel als hij zijn obligatie converteert. Die prijs komt dus overeen met de nominale waarde van de converteerbare obligatie gedeeld door de conversieverhouding
-conversiepremier: procentueel verschil tussen de conversieprijs en de prijs van het aandeel bij uitgifte van de converteerbare obligatie
ligt de nominale rente van een converteerbare obligatie lager of hoger dan een standaard-obligatie?
lager. die lagere rente is de prijs die de belegger moet betale, voor het voordeel dat hij zijn obligatie kan omwisselen in aandelen.
Geef de kernmerken van een warrant
- conversie of uitoefenvoorwaarden
stipuleren onder welke voorwaarden de warant kan worden geconverteerd of uitgeoefend.
uitoefenwaarde is niet gelijk aan de uitoefenprijs. De uitoefenwaarde is wat een belegger verdient indien hij op een bepaald moment de warrant gebruikt. Deze verandert doorheen de tijd mdat de prijs van aandeel varieert
-conversie of uitoefenprijs
de prijs die de belegger betaalt voor één aandeel als hij zijn warrant gebruikt. Bij het bepale, van deze prijs is de nominale waarde niet relevant dit omdat conversie of uitoefening niet impliceert dat je de obligatie moet afsaan. een warrant heeft geen nominale waarde en je krijgt deze dus niet terug betaald op vervaldag. Als de belegger dus de warran niet gebruikt vervalt hij waardeloos na vervaldag. de betaling van de conversie of uitoefenprijs gebeurt in geld bij een warrant terwijl bij conversie van een obligatie gebeurt dit niet in geld maar onder de vorm van de nominale waarde van de obligatie die de belegger teruggeeft aan de emittent.
word een warrant apart of in combi met een ander financieel activa verkocht op de financiele markt
apart, de prijs komt in stand door vraag en aanbod.
Is de warrant eindig of oneindig
eindige looptijd en kent dus een vervaldag
waarom is het op vervaldag de markt prijs van een warrant gelijk aan de uitoefenwaarde?
Stel dat de uitoefenprijs van de warrant €10 is en de marktprijs van het aandeel op de vervaldatum is €15. De uitoefenwaarde is €5. Aangezien de houder van de warrant de mogelijkheid heeft om de aandelen voor €10 te kopen (de uitoefenprijs) en de marktprijs €15 is, heeft de warrant een intrinsieke waarde van €5. De marktprijs van de warrant zal dus ook €5 zijn, omdat dat de waarde is die de belegger kan realiseren door de warrant uit te oefenen.
In welke situatie zou een warrant gratis zijn?
wanneer de belegger zijn warrant niet gebruikt is de uitoefenwaarde = 0. Dit is vooral op de vervaldag wanneer de prijs van de aandeel niet hoger is dan die van de warrant waarde. Een gratis warrant trekt heel veel kopers aan maar heeft geen enkele verkoper. Het is een markt uit evenwicht. Het kan een evenwicht bereiken indien de prijs stijgt.
wat is de verwachtingswaarde
verschil tussen de marktprijs voor vervaldag en de uitoefenwaarde
deprijs of de waarde van een warrant is uiteindelijk gelijk aan
de som van de verwachtingswaarde + de uitoefenwaarde