Luvut 2-8 (Neural signaling) Flashcards
Passiivinen ja aktiivinen jännitemuutos
Aktiivinen = aktiopotentiaali Passiivinen = erinäköiset muutokset johtuen häiriöstä
Ionipitoisuuerot solukalvon molemmin puolin, ja mitä siitä seuraa?
Kaliumia (potassium) huomattavasti enemmän solun sisällä. Natriumin (sodium) kohdalla päin vastoin. Suurin ero on kalsiumissa, jota on 10000-kertaa enemmän solun ulkopuolella. Cloridia on myös enemmän solun ulkopuolella mutta ero ei ole niin huima. Kun pitoisuuserot pyrkii tasoittumaan, siitä syntyy jännitettä
Kalvosähköinen tasapaino
Solukalvolla kokoajan pieni “kahina” käynnissä. Koska puhutaan suolaliuoksista, niihin liittyy tietty varaus. Ionit liikkuessaan vie varausta mukanaan. Kalvolle syntyvä jännite on sellainen, että se tasaa ionien pitoisuuseroja (lepojännite).
Polarisaatio
Kalvon toisella puolella on enemmän varautuneita ioneja kuin toisella
Depolarisaatio & hyperpolarisaatio
Ionien epätasapaino yrittää tasoittua. Jostain syystä yhtäkkiä natriumia virtaa solun sisälle. Kun tasapaino alkanut syntymään, kaliumia virtaa ulos
Mikä tekee passiivisesta ja aktiivisesta muutoksesta erilaisen? Kummassakin virtaa ioneja solukalvon läpi?
Natrium ja kalium kanavat jännitesäädeltyjä kanavia. Jännitteen pitää mennä lähelle nollaa, jotta natriumkanavat aukeaisivat.
Repolarisaatio
Natriumakanava inaktivoituu. Kalium kanava alkaa reagoida.
Refraktoriaika
Natriumakanavan ominaisuus, inaktivoituminen, rajoittaa aktiopotentiaalin määrää solukalvolle. Sen pituus määrittää sen, milloin seuraava aktiopotentiaali tulee. Vaihtelee eri hermosoluissa.
Passiivinen johtuminen
Jännitehäiriön eteneminen, hiljenee pikkuhiljaa, joten viesti ei pääse kunnolla perille. Passiivista tapahtuu jos kanavat ovat sellaisia että niistä puuttuu “koneisto”
Sähköimpulssin aktiivinen johtuminen
Häiriö tarpeeksi iso, jolloin se toistuu myös seuraavaan hermosoluun. Signaali ei vaimene. Aikalukon ansiosta impulssi etenee vain yhteen suuntaan.
Myeliinituppi nopeuttaa signaalia
Mitä paksumpi hermo, sitä nopeammin aktiopotentiaali etenee. Häiriö hyppää tupen yli, ei siinä ei tapahdu mitään
Kontaktipinnat joidenka avulla hermosolut keskustelee
Synapsi: a) elektroninen synapsi - tiukka liitos jossa pieni rako (gap junction), jossa liitoksena kokoajan auki olevia ionikanavia > vuotaa (mm. astrosyytit, interneuronit) b) kemiallinen synapsi - molekyylit valottaa tiedon muutoksesta seuraavalle solulle.
Välittäjäaineen vapautuminen
Valmiina pakattuna rakkuloihin, jotka lähellä solukalvoa odottamassa impulssia. Kun sähköinen häiriö tulee solukavoon, kalsium-kanava aukeaa. Tämä ohjaa välittäjäainerakkulan sulautumista solukalvoon. Tällöin va pääsee vapautumaan suljettuun tilaan, ja sitoutuvat tiettyihin reseptoreihin, ja riippuen reseptorista, tapahtuu jotakin, yleensä natrium pääsee solun sisään. Usein sama va-rakkulan kalvo kuroutuu uudelleen. Usein myös va kierrätetään.
SNARE (snap receptor complex)
Väkäset solukalvossa jotka tarttuu toisiinsa ja tarttuu va-rakkulaan, kalsiumin vaikutuksesta va purkautuu rakkulasta
Hermovälittäjäaineet
Monipuolisia: Niitä on noin 100, sekä reseptoreja on iso joukko, joihin tarttuvat. -> todella laaja valikoima käyttää signaaleja. Sama välittäjäaine voi toisaalta sopia useisiin eri reseptoreihin. Tavallisimmat ovat pienimolekyylisiä, joku aminohappo runkona. Lisäksi on isompia välittäjäaineita, neuropeptidejä (useita aminohappoja kimpussa, 5-30). Lipidit. Kaasut.