KUNSKAP RELATERAT TILL SOCIALA PROBLEM OCH SOCIALT ARBETE Flashcards

1
Q

Evidensbaserat

A

kunskaper bygger på befintlig forskning och andra källor. Forskningen bedrivs av utbildade forskare som öppet måste redovisa vad forskningsresultat baserar sig på (metod, material etc.).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Peer reviewgranskning

A

forskningsresultaten accepteras och publiceras inte förrän de har granskats av andra forskare (trovärdighet och tillförlitlighet).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Är vetenskaplig kunskap sann?

A

vetenskapsbaserad kunskap är inte perfekt men ändå det bästa vi har för att veta något om verkligheten. Kraven som ställs på forskning är mer strikta än på t.ex. Journalistik, debattinlägg och rapporter.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Forskningsenliga krav

A

forskning måste gå enligt forskningsenliga krav så man inte skadar människor, frivilligt att delta i forskning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Ontologi

A

läran om varandet - t.ex. finns detta bord verkligen eller föreställer jag bara mig det.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Epistemologi

A

läran om kunskap, kunskapsteori

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Erfarenhetsbaserad kunskap

A

Erfarenhetsbaserad kunskap uppstår eller skapas på basen av erfarenheter, reflektion och tyst kunskap = “kunskapsskapande möjliggörs genom ett aktivt och medvetet förhållningssätt där individen utnyttjar erfarenheter och engagerar sig i reflekterande processer, kritisk analys och utvärdering för att förbättra framtida handlingar”.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Hur kompletterar vetenskaplig evidensbaserad kunskap och erfarenhetsbaserad kunskap varandra?

A

vetenskaplig kunskap är mer uppskattad och åtnjuter högre status i samhället eftersom den är tydligare, transparent, granskad och systematiserad. Båda kunskapsformerna behövs i socialt arbete.

medan vetenskaplig kunskap ger en grund för objektiva och generaliserbara slutsatser, bidrar erfarenhetsbaserad kunskap med insikter om hur dessa slutsatser kan tillämpas och anpassas i det verkliga livet. Tillsammans skapar de en mer heltäckande och effektiv förståelse av olika fenomen och hjälper till att förbättra både forskning och praktik.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Empiri

A

Empiri = iakttagelser - empirisk kunskap som vi kan få med våra fem sinnen (syn, hörsel, känsel, smak, lukt). empiriska sanningar kan svika, man kan bli lurad eller ta miste.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Logik

A

baserat på intellekt och språkanvändning. Logiska sanningar är teoretiska sanna om logikens regler efterföljs och språket används korrekt (behöver dock inte stämma överens med verkligheten).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Premisser

A

utgångspunkter som leder till en logisk slutsats. Kan basera sig på omdömen om verkligheten (sakpremisser) eller värderingar (värdepremisser).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Slutsatser

A

slutsatser är resultatet av premisser. Beroende på hur man formulerar premissen blir slutsatsen annorlunda.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Deduktion

A

ett sätt att dra slutsatser på som grundar sig på logik. Deduktion innebär att man drar en slutsats som betraktas som giltig om den är logiskt sammanhängande. Ett deduktivt tillvägagångssätt baseras ofta på teori.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Induktion

A

ett sätt att dra slutsatser på som grundar sig på empiri (iakttagelser). Induktion innebär att man drar allmänna och generella slutsatser utifrån empiriska fakta.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Verifiering

A

innebär att man bevisar att en hypotes (påstående) är sann. Empirister menade att det är möjligt att genom induktion bevisa att hypoteser är sanna.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Falsifiering

A

innebär att bevisa att en hypotes är falsk. Karl Popper (kritisk rationalist) menade att vi aldrig kan vara helt säkra på att en hypotes är sann. Däremot är falsifikation av hypoteser oftare möjligt. Om vi inte lyckas falsifiera en hypotes kan vi godkänna den tills vidare (provisorisk sanning). Popper menade att bra teorier är så tydliga att det är möjligt att falsifiera dem.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
17
Q

hypotetisk-deduktiv metod

A

en kombination av induktion (empiri) och deduktion (logik).
Hypotetisk-deduktiv är en metod som går ut på att ställa upp hypoteser (gissningar) som premisser (utgångspunkter). Därefter gör man en deduktiv slutledning och sedan undersöker man om premisserna stämmer med verkligheten (genom att samla in empiri). Både logik (deduktion) och empiri (induktion) används.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
18
Q

Kvantitativ metod

A

Kvantitativ = baserar på att man räknar. Används ofta då man samlar in en stor mängd data (t.ex. enkäter riktade till många informanter) som sedan analyseras med hjälp av statistiska metoder.

19
Q

Kvalitativ metod

A

Kvalitativ = metoder används istället då man samlar in information om ett mindre antal informanter eller händelser.

20
Q

Validitet

A

Trovärdighet i att undersöka det man vill undersöka

trovärdighet. Validitet innebär att man har undersökt det man ville undersöka och ingenting annat.

21
Q

Reliabilitet

A

Tillförlitlighet i att få samma resultat oberoende av vem som gör samma undersökning.

Reliabilitet, tillförlitlighet, innebär att mätningar är korrekt gjorda.
Ex måste en opinionsundersökning bygga på ett representativt urval sv människor, så att inte tillfälligheter påverkar resultatet.

22
Q

Positivism

A

kallas även “den hårda inriktningen” räknar med två källor till kunskap;
Empiri = iakttagelser av de fem sinnena
Logik = gör det möjligt att dra slutsatser av empirin och på så sätt komma fram till ny kunskap.
Om det är möjligt ska man kvalificera, använda statistik.
Viktigaste metoder;
Induktion
Hypotetisk-deduktiva metoden.

23
Q

Hermeneutik /humanism

A
  • hermeneutik går ut på att förstå och inte bara begripa intellektuellt.

Ex. Om vi tittar på nyheterna och hör en tragisk historia kan vi förstå människan inifrån. Därför att vi själva är människor och kan sätta oss in i hur andra känner och tänker ( inkännande och empati)

24
Q

Konstruktivism

A

Konstruktionism är en bred teori som handlar om hur vår förståelse av världen och vår verklighet inte är något som existerar objektivt utanför oss, utan snarare något som skapas genom sociala, kulturella och språkliga processer.

25
Samhäll och socialaproblem behöver uppfylla 3 kategorier;
-Det existerar (man börjar prata om det som ett samhällsproblem/socialt problem) -Det är skadligt -Har åtminstone en potentiell lösning
26
Dekonstruering
konstruktioner kan granskas och analyseras genom dekonstruering så att vi plockar isär och konstruerar på ett nytt sätt - ett nytt sätt att prata och tänka om något
27
Ontologiskt synsätt
saker och ting händer inte bara utan människor styr och kan påverka vad som händer.
28
Funktionalistiska förklaringar
Fokus på system = en förändring som inträffar i en del av systemet orsakar förändringar i andra delar av systemet eller i yttervärlden. Förändringen påverkar systemet (återkoppling) så att jämvikten rubbas vilket leder till en ny jämvikt. Varje del i systemet har sin funktion och samverkar för att bevara systemet.
29
Systemteori
studier av hur system fungerar och förändras Exempel = människokroppen kan beskrivas som ett system där varje del av kroppen behövs. Om något organ inte fungerar, fungerar systemet dåligt = sjukdom. Funktionalistiska förklaringar är svåra att testa och falsifiera.
30
Hur fria är vi i våra handlingar?
1. Våra liv utvecklas i strukturer och dess sammanhang som finns runt oss och som vi inte kan undgå. Samtidigt som vi ser i samhället vi lever i - att du ska skapa dig själv och vara en individ och nå din fulla potential. Individen hyllas i medier i den globala kulturen. 2. Strukturella begränsningar och möjligheter = ekonomiska villkor, hur man lever (fattig/rikt), genusstrukturer/normer om hur t.ex. Kvinnor ska bete sig, utbildningsmöjligheter mm - allt detta påverkar dina möjligheter till att skapa ett annat liv. Ordet struktur är relativt brett och ett diffust uttryck.
31
Ändamålsförklaringar
Förutsätter att någon medvetet vill uppnå något och har ett mål. Ex: Att sveriges statsskick ser ut som det gör är pga att riksdagen och regeringen har bestämt det. Anledningen att man inte bytt statsskick ex längre mandatperioder är pga medvetna beslut.
32
Paradigm och paradigmskifte
Paradigm är inte något som finns i verkligheten. Det är ett sätt att uppfatta verkligheten på. Ett paradigmskifte är ett sätt att ändra åsikt. Det finns två sätt man kan ändra åsikt på. Man kan ändra sin åsikt gradvis/stegvis eller ändra sin åsikt tvärt. Paradigmskifte är när man ändrar sin åsikt tvärt.
33
Orsaksförklaringar(kausalförklaring)
innebär att förklaringen ligger i det förflutna. Ex. Jordens klimat håller på att bli varmare pga växthuseffekten. Orsaker är transport, industri och allt man bränner gör att koldioxidshalten ökar. Det bidrar till att det blir varmare och isen vid polerna smälter, vilket leder till att havnivån höjs och landsmassa hamnar under vatten.
34
Rationell
Rationell" på svenska betyder att något är logiskt, förnuftigt eller effektivt. Det används för att beskriva handlingar, beslut eller tankesätt som baseras på förnuft, där man söker den mest effektiva eller praktiska lösningen. Till exempel, en rationell person fattar beslut baserat på fakta och logik snarare än känslor.
35
Social konstruerad?
Verkligheten eller aspekter av verkligheten är socialt konstruerade, dvs att de är produkter av mellanmänsklig interaktion och kollektivt handlande. Ex på social konstruktion = könsroller. Könsroller är en social konstruktion eftersom de inte är biologiskt givna, utan istället formas och upprätthålls av samhällets normer, värderingar och förväntningar.
36
Objektiv?
När en person har att bedöma en situation och kopplar bort alla känslor (som en filmkamera eller robot skulle göra)
37
OBJEKTIVISM
Enligt objektivistiskt perspektiv är sociala problem, sådana fenomen som objektivt sätt kan ses som hotfulla, skadliga, farliga och kostbara och därmed oönskade i samhället. Sociala problem ses genom objektivt synsätt. Ju fler som omfattas eller ju större skada, desto viktigare socialt problem.
38
SOCIAL KONSTRUKTIVISM/ social konstruktion
Är en teori som betonar att mycket av det vi uppfattar som verklighet är skapat genom sociala processer och interaktioner, snarare än att vara något objektivt eller medfött. Enligt denna syn är våra uppfattningar om världen utformade av språket, kulturen, historia och samhälleliga normer. En grundtanke inom social konstruktionism är att människor gemensamt skapar och upprätthåller förståelsen av verkligheten genom sina interaktioner. Till exempel kan begrepp som kön, ras, eller vad som anses vara "normalt" eller "avvikande" ses som sociala konstruktioner, eftersom dessa varierar över tid och plats beroende på sociala och kulturella sammanhang.
39
KONFLIKTPERSPEKTIV
Det finns grundläggande motsättningar i samhället (Marx) a) Sociala förändringar sker ständigt b) Social konflikt finns ständigt (mellan de dominerande och de dominerade) c) Alla deltar i förändringen d) Några har makt över andra
40
EXEMPEL PÅ STRUKTURELLA PROBLEM I SAMHÄLLET?
* Arbetsmarknad * Försörjningssystem * Bostadsmarknad * Demografiska förhållanden * Socialt problemlösande: att förebygga och förändra strukturernas sätt att fungera
41
Relativtism
Enligt ett relativtistiskt perspektiv är inget förhållande eller tillstånd i sig ett socialt problem. Men vissa förhållanden blir det. Perspektivet fokuserar på hur förställningar om sociala problem uppkommer. Det är själva processen som undersöks.
42
Exempel på språkligt konstruktion
Genus och pronomen: I många språk, som svenska, är det grammatiska könet en konstruktion (t.ex. "han" och "hon"). Dessa pronomen skapar och återspeglar våra idéer om kön, och hur vi förstår och kategoriserar individer i samhället.
43
Idealtyp
En idealtyp är resultatet av att renodlar drag i verkligheten och av dem skapar en ”perfekt” bild av en företeelse.