KUNSKAP RELATERAT TILL SOCIALA PROBLEM OCH SOCIALT ARBETE Flashcards
Evidensbaserat
kunskaper bygger på befintlig forskning och andra källor. Forskningen bedrivs av utbildade forskare som öppet måste redovisa vad forskningsresultat baserar sig på (metod, material etc.).
Peer reviewgranskning
forskningsresultaten accepteras och publiceras inte förrän de har granskats av andra forskare (trovärdighet och tillförlitlighet).
Är vetenskaplig kunskap sann?
vetenskapsbaserad kunskap är inte perfekt men ändå det bästa vi har för att veta något om verkligheten. Kraven som ställs på forskning är mer strikta än på t.ex. Journalistik, debattinlägg och rapporter.
Forskningsenliga krav
forskning måste gå enligt forskningsenliga krav så man inte skadar människor, frivilligt att delta i forskning.
Ontologi
läran om varandet - t.ex. finns detta bord verkligen eller föreställer jag bara mig det.
Epistemologi
läran om kunskap, kunskapsteori
Erfarenhetsbaserad kunskap
Erfarenhetsbaserad kunskap uppstår eller skapas på basen av erfarenheter, reflektion och tyst kunskap = “kunskapsskapande möjliggörs genom ett aktivt och medvetet förhållningssätt där individen utnyttjar erfarenheter och engagerar sig i reflekterande processer, kritisk analys och utvärdering för att förbättra framtida handlingar”.
Hur kompletterar vetenskaplig evidensbaserad kunskap och erfarenhetsbaserad kunskap varandra?
vetenskaplig kunskap är mer uppskattad och åtnjuter högre status i samhället eftersom den är tydligare, transparent, granskad och systematiserad. Båda kunskapsformerna behövs i socialt arbete.
medan vetenskaplig kunskap ger en grund för objektiva och generaliserbara slutsatser, bidrar erfarenhetsbaserad kunskap med insikter om hur dessa slutsatser kan tillämpas och anpassas i det verkliga livet. Tillsammans skapar de en mer heltäckande och effektiv förståelse av olika fenomen och hjälper till att förbättra både forskning och praktik.
Empiri
Empiri = iakttagelser - empirisk kunskap som vi kan få med våra fem sinnen (syn, hörsel, känsel, smak, lukt). empiriska sanningar kan svika, man kan bli lurad eller ta miste.
Logik
baserat på intellekt och språkanvändning. Logiska sanningar är teoretiska sanna om logikens regler efterföljs och språket används korrekt (behöver dock inte stämma överens med verkligheten).
Premisser
utgångspunkter som leder till en logisk slutsats. Kan basera sig på omdömen om verkligheten (sakpremisser) eller värderingar (värdepremisser).
Slutsatser
slutsatser är resultatet av premisser. Beroende på hur man formulerar premissen blir slutsatsen annorlunda.
Deduktion
ett sätt att dra slutsatser på som grundar sig på logik. Deduktion innebär att man drar en slutsats som betraktas som giltig om den är logiskt sammanhängande. Ett deduktivt tillvägagångssätt baseras ofta på teori.
Induktion
ett sätt att dra slutsatser på som grundar sig på empiri (iakttagelser). Induktion innebär att man drar allmänna och generella slutsatser utifrån empiriska fakta.
Verifiering
innebär att man bevisar att en hypotes (påstående) är sann. Empirister menade att det är möjligt att genom induktion bevisa att hypoteser är sanna.
Falsifiering
innebär att bevisa att en hypotes är falsk. Karl Popper (kritisk rationalist) menade att vi aldrig kan vara helt säkra på att en hypotes är sann. Däremot är falsifikation av hypoteser oftare möjligt. Om vi inte lyckas falsifiera en hypotes kan vi godkänna den tills vidare (provisorisk sanning). Popper menade att bra teorier är så tydliga att det är möjligt att falsifiera dem.
hypotetisk-deduktiv metod
en kombination av induktion (empiri) och deduktion (logik).
Hypotetisk-deduktiv är en metod som går ut på att ställa upp hypoteser (gissningar) som premisser (utgångspunkter). Därefter gör man en deduktiv slutledning och sedan undersöker man om premisserna stämmer med verkligheten (genom att samla in empiri). Både logik (deduktion) och empiri (induktion) används.
Kvantitativ metod
Kvantitativ = baserar på att man räknar. Används ofta då man samlar in en stor mängd data (t.ex. enkäter riktade till många informanter) som sedan analyseras med hjälp av statistiska metoder.
Kvalitativ metod
Kvalitativ = metoder används istället då man samlar in information om ett mindre antal informanter eller händelser.
Validitet
Trovärdighet i att undersöka det man vill undersöka
trovärdighet. Validitet innebär att man har undersökt det man ville undersöka och ingenting annat.
Reliabilitet
Tillförlitlighet i att få samma resultat oberoende av vem som gör samma undersökning.
Reliabilitet, tillförlitlighet, innebär att mätningar är korrekt gjorda.
Ex måste en opinionsundersökning bygga på ett representativt urval sv människor, så att inte tillfälligheter påverkar resultatet.
Positivism
kallas även “den hårda inriktningen” räknar med två källor till kunskap;
Empiri = iakttagelser av de fem sinnena
Logik = gör det möjligt att dra slutsatser av empirin och på så sätt komma fram till ny kunskap.
Om det är möjligt ska man kvalificera, använda statistik.
Viktigaste metoder;
Induktion
Hypotetisk-deduktiva metoden.
Hermeneutik /humanism
- hermeneutik går ut på att förstå och inte bara begripa intellektuellt.
Ex. Om vi tittar på nyheterna och hör en tragisk historia kan vi förstå människan inifrån. Därför att vi själva är människor och kan sätta oss in i hur andra känner och tänker ( inkännande och empati)
Konstruktivism
Konstruktionism är en bred teori som handlar om hur vår förståelse av världen och vår verklighet inte är något som existerar objektivt utanför oss, utan snarare något som skapas genom sociala, kulturella och språkliga processer.