Konstruktivistisk Flashcards
Kva kjennteiknar pedagogikk som byggjer på konstruktivistisk teori?
Læring skjer gjennom utforskning og erfaring. Etter kvart som me gjer oss ny erfaringar så utviklar og forandrar vi kunnskapane våre, slik at læring blir ein kontinuerlig prosess der me konstruerar og rekonstruerar dei personlege oppfattnignane våre.
Elevaktiv og erfaringsbasert undervisning. . I pedagogisk samanheng blir det ofte ei oppgåve å skreddersy undervisninga til «nivåets hemmelegheiter»
Kva meinast med begrepa assimilasjon, akkomodasjon og likevekt i Piagets teori?
- Assimilasjon
- Forstå nytt ut frå det me veit
- Nye fonomen tilpasses gamle skjema
- Assimilasjon har trekk med det behavoristiske begrepet «overføring av læring» Overføring av læring er nettopp å ta i bruk gammal kunnskap i nye situasjonar
- Akkodomodasjon
- Tilpasse og endre skjema
- Justere og forandre dei kognitive strukturane slik at de kan ta inn nye sider ved omgivadane.
- Lage seg ei ny tolkning
- Akkomodasjonen førar til ein utdjuping eller ein utviding av eit skjema som var der frå før
Likevektprisippet er ein medfødt, sjølvregulerande prosess som settes i gong når barnet står ovanfor «noko dei ikkje får til å stemme» Her ligg drivkrafta i den intelektuelle utviklinga, og dermed også i læringsprosessen. Det er trangen til indre likevekt som driver barnet til akkomodasjon og dermed til ny tolkning og erkjennelse. Likevektprinsippet utgjer ein sentral aspekt ved indre motivasjon og er det viktigaste forklaringsprinsippet for barnets kognitive utvikling og læring.
Forklar kva som meinast med reversibel tenking?
Fleire skjema kan samordnast i eit system slik at tenkjinga blir reversibel. Barnet har begrenset evne til reversibel tenkning, dvs. å tenke seg en handlingsrekke ført tilbake til utgangspunktet igjen (å tenke “baklengs”)
Det som også er viktig for barnets tenkning i dette stadiet er at evnen til reversibel tenkning ikke er utviklet. Det betyr at barnet ikke klarer å gå bakover i en handlingsrekke, fra årsak til virkning og fra virkning og tilbake til årsak. Barnet klarer altså ikke å forestille seg at dersom vi gjør en bestemt handlingsrekke baklengs, så kommer vi frem til utgangspunktet igjen. Piaget mente at dette var fordi barnet i dette stadiet mangler evnen til konservasjon. Det betyr at barnet ikke klarer å holde fast ved en gjenstands egenskap som noe konstant dersom gjenstanden utsettes for forandring. Et eksempel på dette kan være at vi gir barn to like store leirklumper formet som to kuler. Barna vil være enig i at de er like store og er like tunge. Hvis vi så sammen med barna ruller den ene kulen ut til en lang pølse, vil barn på dette stadiet mene at kulen veier mer enn pølsen.