Kommunikation Flashcards

1
Q

Fyra pelare att följa för att effektivisera kommunikation

A

1) Tydlighet. Var tydlig i det du vill kommunicera. Undvik onödiga detaljer och sidospår. Det finns inte rum här för spekulationer från mottagaren. Mottagaren ska förstå exakt vad som förmedlas. Använd ett språk som alla förstår.
2)Tidpunkt. Välj en tidpunkt att förmedla informationen så att mottagaren inte är eller kan bli distraherad. En tidpunkt som ger mottagaren optimalt med tid att bearbeta informationen.
3) Bestämdhet. Om något låter oklart, säg det. Ar bestämd i vad du säger och våga ifrågasätta. Gör det på ett sätt som respekterar den andre och inte nedvärderar dennes åsikt eller ord.
Om man är för aggressiv kan detta leda till att mottagaren inte lyssnar eller opartiskt tolkar kommunikationen. Dock en mer aggressiv ton kan vara mer passande i akuta situationer med tidspress.
För passivt kan göra att en viktig ifrågasättning aldrig når de andra. Dock kan passivitet vara bättre i små oviktiga problem. Kroppsspråk och gester är också viktiga och ska vara anpassade. Dåligt kroppsspråk kan förminska eller förstora problem. Möt gärna personer halvvägs och säg saker som ”jag hör vad du säger men…”
4)Aktivt lyssnande. Lyssna. Ställ frågor, nicka, behåll ögonkontakt. Visa att du lyssnar och tar åt dig. Då blir talaren säkrare och känner sig väl mött vilket optimerar kommunikationen. Samtidigt kan misstag och fel lättare identifieras. Positiv feedback är också viktig.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Varför är kommunikation ”öga mot öga” bättre?

A

Vid möten ”öga mot öga” får båda parterna en tydligare bild av vad som kommuniceras. Då ord endast utgör 7% av kommunikationen får man ”öga Mot öga” intryck av gester, ögonkontakt, ton och därmed ett lättare medium att föra diskussioner, argument och frågor. Den som talar uppfattar också faktorer som kan göra mottagaren distraherad. Eller kroppsspråk som visar på oförstående och frågande.
Ett skämt tex är svårt att uppfatta om personen talar i ”allvarlig” ton och utan användande av gester.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly