Kognitiivinen psykologia (muisti) Flashcards
skeema
Sisäinen malli, pelkistys toistuvista asioista tai tapahtumista (skripti)
havaintokehä
Neisserin 1970-luvulla esittämä malli, jonka mukaan yksilön sisäiset mallit ohjaavat huomion kiinnittämistä sekä ympäristöstä saatavan tiedon valikointia. Ympäristöstä poimittu tieto puolestaan vaikuttaa skeemaan joko sitä vahvistavasti ti sitä muokkaavasti.
tarkkaavaisuus
Kyky kiinnittää huomio tiettyyn asiaan, keskittyminen. Voidaan ohjata sekä tietoisesti että tiedostamatta.
tarkkaavuuden resurssiteoria
Teoria, jonka mukaan ihmisellä n käytettävissään tietty rajallinen määrä “tarkkaavaisuutta”. Jos jokin asia vaatii sitä paljon, ei saman aikaan pysty tekemään muuta, mutta jos tehtävänä on helppoja ja tuttuja asioita, tarkkaavuuden voi jakaa useampaan asiaan yhtä aikaa (esim. puhuminen ja pukeminen samaan aikaan)
Millä ehdoilla ihminen voi tehdä useita asioita yhtä aikaa?
Tarkkaavuuden resurssiteoria 1) asiat eivät kuormita saamaa aivoaluetta (esim. kaksi kielellistä prosessointia vaativaa tehtävää eivät onnistu ainakaan ilman kovaa harjoittelua) 2) jos tehtävä on automatisoitunut, se ei vaadi tarkkaavuusresurssia, jolloin resurssia jää muihin asioihin
sensorinen eli aistimuisti
Aistitiedon ensimmäinen säilytyspaikka. Kapasiteetti valtava, mutta kesto lyhyt (<2 s.) Jakautuu kaikumuistiin ja ikonimuistiin.
työmuisti (koko kesto, tehtävä)
Tietoinen ajattelu, havaintojen käsittely. Rajallinen koko, lyhytkestoinen (< 20 s.). Koko mitataan yksiköinä, normaalisti työmuisti on 4-9 yksikköä.
säilömuisti (koko kesto, tehtävä)
Säilömuistissa on enemmän tietoa kuin ihminen pystyy palauttamaan mieleensä. Pitkäkestoinen muisti, säilyttää kaikkea tietoa jota emme juuri sillä hetkellä ajattele. Säilömuistin kapasiteettia pidetään lähes äärettömänä, mutta oikean tiedon löytäminen ja mieleen palauttaminen ei ole aina varmaa.
fonologinen silmukka
työmuistin kielellinen alue, aktivoi vasenta aivopuoliskoa
visuaalis-avaruudellinen lehtiö
Työmuistin osa, joka käsittelee näönvaraista ainesta. Sitä kutsutaan lehtiöksi, koska sinne ikään kuin piirtyy kuvallista informaatiota
työmuistin komentoyksikkö
Baddeleyn muistimallissa työmuistin osa, joka vastaa tarkkaavuuden säätelystä ja työmuistin toimintojen ohjaamisesta.
episodinen puskuri
Baddeleyn muistimallissa työmuistin osa, joka auttaa tallentamaan tapahtumia säilömuistiin. Fonologisen silmukan että visuospatiaalisen lehtiön tiedot säilytetään hetkellisesti tapahtumana jatkokäsittelyä varten.
mieltämisyksikkö
Mittaa työmuistin kapasiteettia. Mieltämisyksikkö on useasta informaation palasesta muodostettu yhtenäinen kokonaisuus. Työmuistin laajuus on n. 4-9 yksikköä.
implisiittinen muisti
Tiedostamaton, ei-sanalliseen muotoon puettava muisti, esim. taidot.
eksplisiittinen muist
Tietoinen, sanallinen muisti. Eksplisiittisiä muistoja ovat ne, jotka pystymme muistamaan ja palauttamaan mieleen.