Kemiska bindningar Flashcards

1
Q

Atomjon

A

En atomjon är en jon som består av en enda atom. Om en atom förlorar eller tar upp elektroner för att få ädelgasstruktur, bildas en atomjon. Positiva atomjoner har samma namn som atomen, men med tillägget “jon”, medan negativa atomjoner ofta slutar på “-id”.
Grupp 1 (alkalimetaller) har en valenselektron som de lätt förlorar, och bildar därför positiva joner med laddningen +1.
Grupp 2 (alkaliska jordartsmetaller) har två valenselektroner och bildar tvåvärt positiva joner (laddningen +2).
Grupp 13 har tre valenselektroner och bildar trevärt positiva joner (laddningen +3).
Grupp 16 har sex valenselektroner och tar upp två elektroner för att få ädelgasstruktur, vilket gör att de bildar tvåvärt negativa joner (laddningen -2).
Grupp 17 (halogener) har sju valenselektroner och tar upp en elektron för att bilda en negativ jon med laddningen -1, som t.ex. fluorid, klorid, bromid och jodid.Dessa joners namn slutar ofta på “-id” för de negativa jonerna.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Bindande elektronpar

A

Atomer i en molekyl får ädelgasstruktur genom att dela elektronpar med varandra. Detta kallas elektronparbindning, och det är den bindning som håller ihop atomer inom en molekyl. Till exempel, i en vätemolekyl (H₂) delar två väteatomer på sina valenselektroner, vilket gör att de båda atomerna får samma elektronstruktur som helium (ädelgasstruktur). De negativa laddningarna från de delade elektronerna attraheras av protonerna i kärnorna hos de två väteatomerna, vilket binder dem tillsammans.
En enkelbindning mellan två atomer består av ett elektronpar (två elektroner), och i vätemolekylen är detta ett exempel på en sådan bindning. Elektronparet kan visas i en formel som en prick eller ett streck mellan atomerna.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Demoraliserade elektroner

A

Delokaliserade elektroner är elektroner som inte är bundna till en specifik atom, utan rör sig fritt över flera atomer. Det händer till exempel i metaller, där elektronerna kan röra sig fritt genom hela metallen och gör att den leder elektricitet. Det händer också i molekyler med dubbelbindningar (som bensen), där elektronerna delas mellan flera atomer och ger extra stabilitet åt molekylen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Dipol

A

En dipol är en molekyl som har en ojämn fördelning av elektrisk laddning. Det betyder att ena sidan av molekylen är lite mer negativ och den andra sidan är lite mer positiv. Detta sker när atomerna i molekylen har olika förmåga att dra till sig elektroner, vilket skapar en positiv och en negativ ände i molekylen. Ett exempel på en dipol är vattenmolekylen (H₂O), där syreatomen är negativ och väteatomerna är positiva.

När man teoretiskt sätt studerar en molekyl och vill veta om molekylen är en dipol eller inte, måste man ställa sig två frågor:
Finns det polära kovalenta bindningar i molekylen?
Befinner sig molekylens centrum för negativ laddning och centrum för positiv laddning på olika ställen?

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Dipol-dipolbindning

A

Dipol-dipolbindningar är krafter som uppstår mellan molekyler som är dipoler. Det innebär att den positiva änden av en molekyl attraherar den negativa änden av en annan molekyl. Dessa bindningar är svagare än jonbindningar men hjälper ändå till att hålla molekyler ihop i vätskor och fasta ämnen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Dubbelbindning

A

En dubbelbindning är en kemisk bindning där två atomer delar två elektronpar istället för ett, vilket gör bindningen starkare än en enkelbindning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Elektronnegativitet

A

Elektronegativitet är ett mått på hur starkt en atom drar till sig elektroner när den är i en kemisk bindning. Ju högre elektronegativitet en atom har, desto mer attraherar den elektronerna från de andra atomerna i bindningen.

0,0
fullständigt opolär kovalent bindning mellan atomerna
<0,5
övervägande opolär kovalent bindning mellan atomerna
0,5-1,7
övervägande polär kovalent bindning
>1,7
övervägande jonbindnig.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Elektronparbindning

A

Elektronparbindning är när två atomer delar ett eller flera elektronpar för att uppnå en stabil ädelgasstruktur.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Enkelbindning

A

En enkelbindning mellan två atomer består av ett bindande elektronpar, alltså två elektroner. Vätemolekylen och klormolekylen är exempel på en molekyler med enkelbindningar.
Ett icke-bindande elektronpar är ett valenselektronpar som bara tillhör en av atomerna.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Formelenhet

A

Den kemiska formeln NaCl betyder att det finns lika många natriumjoner som kloridjoner i ämnet. En natriumjon och en kloridjon bildar tillsammans en formelenhet av ämnet natriumklorid. Formeln NaCl innebär inte att det i jonkristallen finns par av positiva och negativa joner som hör ihop.
En formelenhet av ett ämne är den minsta enheten av partiklar i ämnet
Formelenheten informerar om i vilket förhållande partiklarna förekommer i ämnet

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Fraktion

A

Fraktioner är delar av blandningen som separeras.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

GC, gaskromatografi

A

Gaskromatografi (GC) är en analytisk teknik som används för att separera och analysera flyktiga ämnen i en blandning genom att de förflyttas genom en kolonn med hjälp av en gas (rörlig fas), där de olika komponenterna separeras baserat på deras olika interaktioner med den stationära fasen i kolonnen. Det gör det möjligt att identifiera och kvantifiera ämnen som finns i små mängder i en provblandning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Hydratiserad jon

A

Hydratiserad jon - en jon bunden med jon-dipolnindningar till vattenmolekyler.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Icke-bindande elektronpar

A

Ett icke-bindande elektronpar är ett valenselektronpar som bara tillhör en av atomerna.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Intermolekylära krafter

A

Intermolekylära krafter är de krafter som verkar mellan molekyler och håller dem ihop. Dessa krafter påverkar ämnens egenskaper, som smältpunkt och kokpunkt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Jon

A

En jon är en atom eller molekyl som har fått en elektrisk laddning genom att antingen ta upp eller avge elektroner. Om den får fler elektroner blir den negativt laddad, och om den tappar elektroner blir den positivt laddad.

17
Q

Jonbindning

A

Jonbindning är en kemisk bindning som bildas när en positiv jon och en negativ jon attraheras av varandra på grund av deras motsatta elektriska laddningar. Detta sker ofta när en atom avger en elektron och en annan atom tar emot den, vilket leder till att de båda får stabila elektronstrukturer.

18
Q

Jon-dipolbindning

A

Jon-dipolbindning är en bindning som uppstår mellan en jon och en polär molekyl. Den positiva eller negativa laddningen på jonen attraheras av den motsatta delen av molekylens dipol (den ena sidan av molekylen är positiv och den andra negativ), vilket håller ihop jonen och molekylen. Ett exempel är när salt (NaCl) löses i vatten, där natriumjoner (Na⁺) attraheras av den negativa sidan av vattenmolekylen och kloridjoner (Cl⁻) attraheras av den positiva sidan av vattenmolekylen.

19
Q

Jonisringsenergi

A

Energin som går åt för att avlägsna en elektron från en atom eller jon.

20
Q

Kovalent bindning

A

En kovalent bindning är en kemisk bindning där två atomer delar på ett eller flera elektronpar för att uppnå ädelgasstruktur.

21
Q

Kristall

A

I jonföreningar bildas regelbundna kristallstrukturer där jonerna ordnas så att de positiva och negativa jonerna attraherar varandra. I en natriumkloridkristall omges varje natriumjon av sex kloridjoner, och varje kloridjon omges av sex natriumjoner. Detta mönster upprepas genom hela kristallen.

22
Q

Kromatografi

A

Kromatografi är en metod för att separera blandningar av ämnen. Den utnyttjar olika ämnens förmåga att röra sig i olika hastigheter genom ett material, beroende på deras kemiska egenskaper. Vanligtvis delas kromatografi upp i en stationär fas (t.ex. ett fast material som papper eller en kolonn) och en rörlig fas (t.ex. ett lösningsmedel). När blandningen rör sig genom den stationära fasen, separeras de olika ämnena eftersom de interagerar olika med materialet, vilket leder till att de färdas olika långt och därmed separeras från varandra.

23
Q

LC, vätskekromatografi

A

Vätskekromatografi (LC) är en metod för att separera ämnen i en blandning, där den rörliga fasen är en vätska. Blandningen löses upp i vätskan och pumpas genom en kolonn som innehåller ett fast material (den stationära fasen). Ämnena i blandningen separeras beroende på hur starkt de interagerar med den stationära fasen och hur lösliga de är i vätskan. De ämnen som interagerar svagare med den stationära fasen rör sig snabbare genom kolonnen, medan de som interagerar starkare rör sig långsammare. På så sätt separeras ämnena och kan detekteras vid utgången av kolonnen. Vätskekromatografi används ofta inom kemisk och biologisk analys, till exempel för att analysera läkemedel eller livsmedel.

24
Q

Lika löser lika

A

Lösligheten av två ämnen i varandra beror alltså på ämnenas strukturer. Ju större likheter de har i struktur och laddningsfördelning, desto större är lösligheten. Man brukar därmed säga “lika löser lika”. Kortfattat: Vatten är polärt, olja är opolärt - därför löses de inte.

25
Q

Lösningsmedel

A

Ofta kallas det ämne som finns i störst mängd lösningsmedel och resten av ämnena kallas lösta ämnen

26
Q

Metallbindning

A

Metallbindning är en bindning där metallatomer delar ett gemensamt “elektronmoln” av fria, rörliga elektroner, vilket ger metaller deras ledande och formbara egenskaper.

27
Q

Molekylformel

A

Molekylformel är en kemisk formel som visar antalet och typerna av atomer som finns i en molekyl. Den anger exakt hur många atomer av varje grundämne som ingår i molekylen, men ger inte information om hur atomerna är bundna till varandra eller molekylens struktur. Till exempel är molekylformeln för vatten H₂O, vilket betyder att en vattenmolekyl består av två väteatomer (H) och en syreatom (O).

28
Q

Opolär kovalent binding

A

En opolär kovalent bindning uppstår när två atomer delar elektroner lika, eftersom de har samma elektronegativitet och drar i elektronerna med samma styrka

29
Q

Polaritet

A

Polaritet handlar om fördelningen av elektrisk laddning inom en molekyl. En molekyl är polar om den har en positiv och en negativ ände, vilket beror på att atomerna i molekylen drar elektroner olika starkt. Denna ojämna fördelning gör att molekylen får en dipol, med en positiv och en negativ pol

30
Q

Polär kovalent bindning

A

En polär kovalent bindning uppstår när två atomer delar elektroner, men en atom drar hårdare i elektronerna än den andra, vilket skapar en ojämn fördelning av elektrisk laddning i molekylen.

31
Q

Retentionstid

A

Tiden det tar för ett ämne att passera en kolonn kallas retentionstiden.

32
Q

Rörlig fas

A

Flytande eller gasformigt ämne som provet löses i.

33
Q

Stationär fas

A

Ett ämne i fast eller flytande form som den rörliga fasen får passera genom.

34
Q

Strukturformel

A

En strukturformel är en notation som kemister använder för att visa hur atomerna är bundna till varandra i en molekyl.

35
Q

Trippelbindning

A

En trippelbindning mellan två atomer består av tre bindande elektronpar.

36
Q

vdW-binding

A

Van der Waalsbindning är en svag attraktion mellan molekyler eller atomer, som uppstår på grund av tillfälliga dipoler. Dessa dipoler bildas när elektroner fördelas ojämnt i en atom eller molekyl, vilket skapar en kortvarig positiv och negativ pol som påverkar andra molekyler i närheten

37
Q

Vätebindning

A

Bindningar mellan H-atomer och atomerna F, O och N är extremt polära kovalenta bindningar. Dipoler med en av dessa bindningar är starka dipoler.

38
Q

Oktettregeln

A

Ädelgasregeln säger att atomer tenderar att bilda bindningar för att uppnå en elektronkonfiguration som liknar den hos en ädelgas, med fullt yttre elektronskal. Detta innebär att atomer strävar efter att få 8 elektroner i sitt yttersta skal, vilket ger en stabil och energimässig fördel.

39
Q
A