Ämnen och reaktioner Flashcards
Aggregationsform
Det finns tre aggregationsformer: fast, flytande och gas. Aggregationsformer anger hur partiklarna i ett ämne sitter ihop, och den ändras med temperaturen.
Analys
Ex: Kranvatten får inte innehålla några föroreningar eller giftiga ämnen. Därför analyseras vårt dricksvatten regelbundet på vattenverken. Man undersöker då vilka ämnen som finns lösta i vattnet och i hur stor mängd per volymenhet.
Avdunstning
Ett ämne övergår från flytande form till gasform utan att koka.
Temperaturen är ett mått på hur mycket partiklarna i ett ämne rör sig, men de rör sig olika mycket. När två partiklar i en vätska stöter ihop, kan därför den ena partikeln bromsas medan den andra accelereras. Även vid låg temperatur finns det därför alltid några partiklar i vätskan som rör sig tillräckligt mycket för att kunna lämna vätskefasen. Gasen (ångan) har högre temperatur än vätskan hade i början. När en del av vätskan avdunstar och övergår till gasform sjunker temperaturen i den kvarvarande vätskan. Det beror på att de partiklar som är kvar i vätskefas har lägre medelhastighet. Det var ju de partiklar som rörde sig mest som lämnade vätskan och övergick till gasfas.
Blandning
En blandning består av två eller flera ämnen. Kan bestå av grundämnen eller kemiska föreningar. Har andra egenskaper än de rena ämnena var och för sig.
Densitet
Densitet är ett mått av ett ämnes täthet, således massa per volymenhet. Ju högre densitet ett ämne har desto större är mängden massa per volymenhet.
Dekantering
Man häller försiktigt av en vätskefas som ligger ovanpå en annan flytande eller fast fas.
Destillation
Destillation är en metod för att separera en flytande blandning av ämnen med olika kokpunkter. Blandningen värms upp i en rundkolv. Vätskan med lägst kokpunkt förångas. Ångan leds till en kylare där den kondenserar till en vätska. Vätskan som lämnar kylaren kallas destillat.
Energiomsättning
När ett ämne avger eller tar upp energi, säger man att det sker en energiomsättning.
Fas
En fas är en enhetlig del, vilket innebär att det ser likadant ut överallt i en fas. Begreppen aggregationsform och fas betyder olika saker. Exempelvis kan en blandning av vatten och olja visa skillnaden. Vatten och olja har samma aggregationsform, de båda är flytande. De bildar däremot två olika faser som inte blandar sig med varandra (polär/opolär). Oljefasen flyter ovanpå vattenfasen. En fas kan alltså innehålla flera ämnen.
Fasgräns
En fasgräns är den yta eller gräns som skiljer två olika faser (t.ex. fast, vätska eller gas) i ett material eller system, där fysiska eller kemiska egenskaper förändras.
Fast form
Varje partikel sitter på en bestämd plats i ett fast ämne, men partiklarna är inte stilla utan rör sig hela tiden lite grann - de vibrerar. Ett annat ord för den här typen av vibration är värmerörelse. Partiklarnas värmerörelser ökar med stigande temperatur.
Fast lösning
En blandning av fasta ämnen kallas fast lösning.
Fasövergång
Fasövergången kan alltså leda till en förändring av fasernas sammansättning.
Jämvikt vid fasövergång - Ex: Jämvikt mellan vätska och ånga
Om man vill förhindra att en vätska avdunstar, ska man hälla vätskan i en flaska och skruva på ett lock. Om flaskan inte är helt fylld kommer partiklar att börja lämna vätskefasen. Antalet partiklar i gasfasen ovanför vätskan ökar då med tiden. Om partiklar med låg energi i gasfasen kolliderar med partiklar i vätskeytan kan de gå tillbaka till vätskefasen. Ångan kondenseras då. En stund efter det att man har skruvat på locket infinner sig jämvikt - Lika ofta övergår partiklar från gasfasen tillbaka till vätskefasen som från vätskefasen till gasfasen.
När temperaturen höjs övergår fler partiklar till gasfasen ovanför vätskeytan. Det beror i sin tur på att det finns fler partiklar med tillräckligt hög hastighet för att lämna vätskefasen. Samtidigt är det färre partiklar i gasfasen som rör sig så långsamt att de kondenserar. Om vätskan finns i ett begränsat utrymme, kommer det efter ett tag att bli så mycket gas att nettoavdunstningen upphör. Då infinner sig ett nytt jämviktsläge, med fler partiklar i gasfasen än vid den lägre temperaturen.
Filtrering
Filtrering av en heterogen blandning av fasta, olösta ämnen och en vätska. Blandningen separeras av ett filter som håller kvar korn av olösta ämnet. Vätskan som passerats genom filtret kallas filtrerat.
Sugfiltrering av en heterogen blandning av fasta, olösliga ämnen och en vätska. Här skyndar man på filtreringen genom att använda en vattensug. Vätskan sugs genom filtret.
Flytande form
Partiklarna i en vätska (flytande form) rör sig mer än i ett fast ämne. Värmerörelsen i vätskan är så stor att partiklarna inte längre har fasta platser, men de har fortfarande kontakt med varandra.
Frysning
Vatten övergår från flytande form till is (fast form).
Fryspunkt
Ett annat uttryck för stelningspunkt.
Fällning
Fällning är fasta partiklar som bildas av en reaktion.
Ex: För att påvisa sulfatjoner används bariumjoner. Ämnet bariumnitrat är lättlösligt. Men om bariumnitratlösning blandas med en lösning som innehåller sulfatjoner, bildas fasta vita partiklar av svårlösligt bariumsulfat. Man säger att en vit fällning har bildats. Bariumjoner är alltså reagens på sulfatjoner. På samma sätt är silverjoner reagens på kloridjoner. Silverklorid, liksom bariumsulfat, ett mycket svårlösligt ämne.
Gasform
Värmerörelsen i en gas är så stor att partiklarna rör sig fritt och mycket fortare än i en vätska. Partiklarna tar därför mycket större plats i gasform än i flytande form. I gasform har de inte längre kontakt med varandra, förutom när de krockar. En gas anpassar sig efter behållaren, och partiklarna fördelar sig jämnt i hela volymen.
Grundämne
Ett grundämne består av en enda sorts atomer, och kan därför inte sönderdelas i andra ämnen med kemiska metoder.
Heterogen blandning
I en heterogen blandning kan man se beståndsdelarna.