Atomer och det periodiska systemet Flashcards
Alfapartikel
Den består av två protoner och två neutroner. De har därför två positiva laddningar och ungefär samma massa som heliumatomer.
Alkalimetaller
Alkalimetallernas atomer har endast en valenselektron. Alkalimetallerna är så mjuka att de går lätt att skära i dem med en kniv. De är mjukare ju längre ner i gruppen de står. Snittytorna är grå och har tydlig metallglans. Varje alkalimetall har en karaktäristisk lågfärg. Det är en fysikalisk egenskap de har gemensamt. För att identifiera vilken alkalimetall som finns i en kemisk förening räcker det att föra in lite av föreningen i en gasollåga. Då exciteras föreningens joner och lågans färg avslöjar vilken metalljon som ingår i föreningen.
Alkaliska jordartsmetaller
De alkaliska jordartsmetallerna har silvrig metallglans och flera av dem har tydliga lågfärger. Precis som alkalimetallerna så reagerar de alkaliska jordartsmetallerna lätt med ämnen i grupp 17, halogenerna. Då bildas salter.
Atom
Består av mindre partiklar; protoner, elektroner och neutroner. Ett grundämne består av endast en atom.
Atomkärna
Atomkärnan är sammansatt av protoner och neutroner. Ett gemensamt namn för att dessa är kärnpartiklar eller nukleoner. Summan av antalet protoner och neutroner är atomens masstal medan antalet protoner är dess atomnummer.
Eftersom neutroner saknar laddning har en atomkärna lika många positiva laddningar som antalet protoner. Denna kärnladdning, det vill säga antalet protoner, är karaktäristisk för atomer av ett visst grundämne. Atomer som har samma atomnummer är alltså atomer av samma grundämne. Atomkärnan omges av ett hölje av elektroner. I en atom finns lika många elektroner i höljet som det finns protoner i kärnan. Det gör att atomer är oladdade.
Atomnummer = Antalet protoner = Antalet elektroner
Atomnummer
Anger antalet protoner i atomkärnan.
Bohrs atommodell
Niels Bohr vidareutvecklade Rutherfords atommodell. Enligt de fysikaliska lagar man kände till när Rutherford levde, borde laddningar som rör sig i en cirkelbana ständigt avge energi. Därför borde de negativt laddade elektronerna med tiden falla in i den positivt laddade kärnan. Atomerna borde alltså kollaps, men det gör de inte. Istället bildar elektronerna ett hölje runt atomkärnan. Bohr valde att bortse från att atomerna borde kollapsa och antog att elektronerna rör sig i cirkelbanor utan att avge energi. Då kunde han förklara det ljus som väteatomer sänder ut när man tillför energi.
Elektron
En partikel i en atom, har en negativ laddning.
Elektronskal
Enligt Niels Bohr finns det protoner och neutroner i atomkärnan. Runt om atomkärnan finns det elektroner (på ett bestämt avstånd) som i sin tur befinner sig på olika energinivåer. Varje skal finns det endast plats för ett visst antal elektroner, som följer formeln 2n2. I det K-skalet (första) finns det plats för 2 elektroner, L-skalet finns det plats för 8 elektroner osv.
Elementarladdning
Elementarladdning gäller för elementarpartiklar; protoner, neutroner och elektroner. Protoner har en positiv laddning, elektroner har en negativ laddning och neutroner har ingen laddning. Deras laddning kallas för elementarladdning.
Elementarpartikel
Protoner, neutroner och elektroner är elementarpartiklar.
Energi
Inom kemi refererar energi till förmågan att utföra arbete eller orsaka förändringar
Energinivå
Enligt Bohr är elektronerna i en atoms elektronhölje i ständig rörelse och befinner sig på bestämda energinivåer inom elektronhöljet. Energinivåerna, som oftast förenklat kallas elektronskal, numreras från K och uppåt. Varje energinivå har plats för ett visst antal elektroner. Den lägsta energinivån kallas K-skalet, och därefter följer L-skalet, M-skalet, N-skalet, O-skalet och P-skalet. Det ryms 2n2 elektroner på varje energinivå. Bokstaven n är energinivåns nummer, skalnumret. I N-skalet, som har nummer 4, ryms alltså 242=32 elektroner.
Exciterad atom
En exciterad atom är en atom där en eller flera elektroner har lyfts upp från grundtillståndet till en högre energinivå.
Halogener
Grundämnena i grupp 17 kallas halogener. Till halogenerna hör fluor, klor, brom, jod och astat. Astat är radioaktivt och mycket sällsynt. Till gruppen tillhör det konstgjorda ämnet tenness som har atomnummer 117. Ämnena i gruppen har alla sju valenselektroner.