KE05 SÄHKÖKEMIA Flashcards
miten suurin osa metalleista esiintyy luonnossa?
yhdisteinä
miten epäjalot metallit reagoivat hapon vesiliuoksessa?
reaktiossa vapautuu vetykaasua
reagoivatko jalot metallit happoliuosten kanssa vetykaasua vapauttaen?
eivät
kuningasvesi
väkevä HCl ja väkevä HNO_3 seos
sähkökemiallinen jännitesarja
metallit on järjestetty pelkistymiskykynsä mukaiseen järjestykseen. Reaktiivisimmat metallit ovat sarjan alussa. Jännitesarja perustuu metalli-ionien kykyyn pelkistyä eli vastaanottaa elektroneja reaktiossa toisen metallin kanssa. Jännitesarjassa metallit on järjestetty epäjaloimmasta jaloimpaan.
epäjalot metallit jännitesarjassa
metallit ennen vetyä. suuri hapettumistaipumus
kullan ja platinan paikka jännitesarjassa
vaihtelee lähteittäin, käytännössä merkattu yhtä jaloiksi
milloin tapahtuu spontaani reaktio?
Jos metalli-ionina on jalompi metalli ja metalliatomina epäjalompi metalli, reaktio tapahtuu. Toisin päin reaktiota ei tapahdu.
normaalipotentiaali
lukuarvo, joka kuvaa sitä, kuinka helposti aine pelkistyy. Sen yksikkö on voltti V. Taulukoissa normaalipotentiaaliarvot annetaan aina pelkistymisreaktioille. Mitä korkeampi pelkistysreaktion normaalipotentiaaliarvo eli pelkistyspotentiaali on, sitä helpommin metalli-ioni pelkistyy metalliatomiksi ja sitä jalompi metalli on kyseessä.
hapetuspotentiaali
pelkistyspotentiaalin vastaluku
lähdejännite
normaalipotentiaalien avulla laskettu potentiaaliero. pelkistys- ja hapetuspotentiaalien summa. voidaan laskea myös pelkistyspotentiaalien erotuksena.
miten lähdejännitteestä päätellään, onko reaktio spontaani?
jos lähdejännite on suurempi kuin 0, reaktio on spontaani
vaikuttaako kertoimien muuttaminen normaalipotentiaalien arvoihin?
ei
miten johtimilla suljettu virtapiiri vaikuttaa siihen, mitä metalli-ionien ja metallin välillä tapahtuu?
ilman suljettua virtapiiriä jalomman metallin ionit pelkistyvät epäjalomman metallin pintaan, koska elektronien siirtyminen levyltä toiselle ei ole mahdollista ilman suljettua virtapiiriä. virtapiirin kanssa ne pelkistyvät jalomman metallin pintaan
sähkövirta
varauksellisten hiukkasten, kuten elektronien tai ionien, liike aikayksikköä kohti
jännite
eli potentiaaliero on edellytys sähkövirralle virtapiirissä. elektronien pyrkimys siirtyä metallilta toiselle aiheuttaa potentiaalieron. energian kannalta on edullista, että elektronit siirtyvät navalta toiselle. Mitä suurempi energiahyöty on, sitä suurempi jännite napojen välille muodostuu.
kemiallinen pari
virtalähde, joka muodostuu elektrolyytistä tai elektrolyyteistä, kahdesta elektrodista, niitä yhdistävistä johtimista ja suolasillasta (ilman tätä reaktio tapahtuu liian nopeasti ja jännite pienenee nopeasti). levyt eri astioissa. Kemiallisessa parissa hapetus-pelkistysreaktiot saavat aikaan jännitteen.
elektrolyytti
sähköä johtava aine. voi olla lähes mikä tahansa aine, jossa ionit pystyvät liikkumaan. Se on yleensä neste, mutta se voi olla myös kiinteää ainetta, jonka läpi varaus liikkuu. yleensä suolaliuos, mutta tilalla voi olla myös nestemäistä suolaa tai jokin muu ioneja sisältävä liuos, kuten happo- tai emäsliuos.
muita nimiä kemialliselle parille
kenno, sähkökenno, sähköpari, galvaaninen kenno, galvaaninen pari, sähkökemiallinen kenno/pari
elektrodit
elektrolyyttiliuoksessa olevat metallisauvat eli navat.
anodi
elektrodi, jolla tapahtuu hapettuminen. Kemiallisessa parissa anodilla muodostuu metalli-ioneja, jotka liukenevat elektrolyyttiin. Anodille siirtyy elektroneja ja sille muodostuu negatiivinen varaus.
katodi
tapahtuu pelkistyminen. Koska pelkistymisreaktiossa kuluu elektroneja, katodille muodostuu kemiallisessa parissa elektronivajaus ja se saa positiivisen varauksen. Sähkövarausten ero aiheuttaa elektrodien välille jännitteen, joka alkaa purkautua, kun elektrodit yhdistetään johtimilla suljetuksi virtapiiriksi.
suolasilta
voi olla liuosten välissä oleva ioneja läpäisevä seinämä, suolaliuokseen kostutettu huokoinen paperisuikale tai kylläisellä suolaliuoksella täytetty U-putki.
suolasillan tehtävä
- hidastaa elektrolyyttiliuosten sekoittumista
- siirtää ioneja elektrolyyttiliuoksiin. Kylläistä suolaliuosta sisältävä suolasilta on kuin ionivarasto, josta kulkeutuu positiivisia ioneja pelkistyvän puolen elektrolyyttiin sieltä poistuvien positiivisten ionien tilalle. Vastaavasti negatiivisia ioneja kulkeutuu hapettuvan puolen elektrolyyttiin, johon liukenee positiivisia ioneja hapettumisreaktiossa. ylläpitää siis varaustasapainoa
- yhdistää elektrolyyttiliuokset suljettuun virtapiiriin
sarjaankytkentä
Paristot ja akut sisältävät yleensä useampia kemiallisia pareja, jotka on kytketty peräkkäin toisiinsa niin, että toisen parin negatiivinen elektrodi on yhteydessä seuraavan parin positiiviseen elektrodiin.
Tällaisessa niin sanotussa sarjaankytkennässä pariston antama jännite kasvaa ja on yhtä suuri kuin kaikkien sen sisältämien kemiallisten parien yhteenlaskettu lähdejännite.
Daniellin pari
muodostuu kuparista ja sinkistä, näiden ioneja sisältävistä elektrolyyttiliuoksista ja suolasillasta
voiko pelkistyvä aine olla muukin kuin elektrolyytin metalli-ioni?
joo
miksi jännite voi aluksi olla suurempi kuin metalli-ionin pelkistymisen mukainen jännite, ja laskea sitten vedyn pelkistyspotentiaalin mukaiseksi jännitteeksi?
Jos katodin pinnalla on hapettuneita metalli-ioneja, ne pelkistyvät ensin.
voiko elektrodi olla muutakin kuin puhdasta metallia?
voi
miten normaalipotentiaalit on määritetty?
kokeellisilla mittaustuloksilla. Mittauksissa selvitetään lähdejännite kemialliselle parille, jossa toisena elektrodina on vety. Vedyn normaalipotentiaaliksi on sovittu 0,00 V. Kun mitattavaa ainetta vaihdellaan vedyn parina, kunkin kemiallisen parin lähdejännitteestä saadaan määritettyä normaalipotentiaalit mitattavien aineiden puolireaktioille. Koska vedyn normaalipotentiaali on nolla, lähdejännite on toisen puolireaktion pelkistys- tai hapetuspotentiaali.