Kappitel 3.2 Flashcards

- Karbon i ren form - Organiske karbonforbindelser - Uorganiske karbonforbindelser - Stoffgrupper

1
Q

Karbon i ren form?

A

Karbon er et grunnstoff nummer 6 i det periodiske systemet. Det er plassert i gruppe 14 og har 4 elektroner i det ytterste skallet. Det gjør at karbonatomet vil danne 4 bindinger med andre former atomer for å få fylt opp det ytterste skallet. Rent karbon finns i grafitt, diamant, kull. Kull er dannet av nedbrytende planterester og inneholder mellom 60 og 100 prosen karbon.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Organiske karbonforbindelser?

A

De aller fleste karbonforbindelser er organiske forbindelser. Bare noen få er uorganiske. Alle de organiske forbindelsene har en ting til felles, de inneholder karbon. Mer enn ti millioner organiske forbindelser er kjent. Uorganiske forbindelser utgjør alle forbindelser som ikke inneholder karbon.

Mesteparten av det vi spiser, inneholder organiske forbindelser. Organiske forbindelser utgjør de fleste kjemiske forbindelsene som inneholder karbon. Dette kunne du lese om i forrige kapittel. Vi mennesker hører til forbrukerne. Det innebærer at vi kan ikke lage våre egne organiske forbindelser av uorganiske forbindelser, slik plantene kan. Plantene er produsenter. De utfører fotosyntese. Da bruker de energi fra sola og omdanner de uorganiske forbindelsene vann (H2O) og karbondioksid (CO2) til den organiske forbindelsen glukose (C6H12O6). Vi kan sette opp en enkel likning for fotosyntesen:
H2O + CO2 + energi fra sollys → C6H12O6 + O2.

Energien vi bruker, kommer opprinnelig fra sola. Den blir tatt opp av plantene i fotosyntesen. Plantene kan så bli spist av forbrukerne, blant andre oss mennesker.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Uorganiske karbonforbindelser?

A

Karbonforbindelser er uorganiske forbindelser,CO2. Det er karbondioksid, karbonsyre og karbonatene. Det er mest som uorganiske forbindelser (karbondioksid i luften og karbonsyre i havet)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Stoffgrupper

A

https://www.naturfag.no/c1377306/binfil/download2.php?tid=19074

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly