Kapittel 10 - Fysikk Og Teknologi Flashcards

1
Q

Hva er energibånd?

A

Atomer i faste stoffer har energier ordnet i energibånd. Det kan være ulike energigap mellom disse båndene. Vi har to typer:

Valensbånd - øverste av energibåndene hvor elektronene er bundet til bestemte atomer(nærmere kjernen enn ledningsbånd)

Ledningsbånd - de nederste båndene hvor elektroner beveger seg fritt fra atom til atom. (Lengre unna kjernen enn valensbånd)
Det kan gå strøm igjennom det faste stoffet bare hvis det blir eksitert til ledningsbåndet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hva er en isolator?

A

En isolator er et stoff hvor energitapet mellom ledningsbåndet og valensbåndet er stort(>10 eV). Da er det få elektroner i ledningsbåndet og det må mye energi til for å eksitere de opp dit. Altså er det få elektroner som lett beveger seg fra atom til atom. Selv om man kobler til høy spenning blir strømmen lav, og resistansen dermed stor.
Eks plast, glass, porselen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hva er en halvleder?

A

En halvleder er et stoff som har et lite energigap mellom valensbåndet og ledningsbåndet (< 3eV). Altså er resistansen noe lavere enn i isolatorer. Eks silisium, karbon, germanium. Halvleder kan også dopes

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hva er en leder?

A

Det er stoffer hvor valensbåndet og ledningsbåndet til atomet overlapper hverandre. Altså er det alltid elektroner i ledningsbåndet, og deg trengs ikke termisk energi for å eksitere atomene til å lede bedre. Resistansen er lav, og strømmen blir høy selv om spenningen er relativt lav. Eks sølv kobber og aluminium

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hva er sammenhengen mellom temperatur og resistans i ledere og halvledere?

A

Hos isolatorer og halvledere vil resistansen synke dersom temperaturen øker. Det er fordi temperaturen tilfører termisk energi til isolatoren/halvlederen som den bruker til å eksitere atomene. Dermed får stoffet flere ledningselektroner, og resistansen synker.

Hos ledere vil resistansen øke dersom temperaturen øker. Det er fordi disse stoffene ikke trenger termisk energi for å eksitere flere ledningselektroner. Tvert imot vil den termiske energien få atomene til å vibrere, og gjøre det vanskeligere for elektronene å passere igjennom lederen. Dermed øker resistansen (eks hund i folkemengde)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hva er en negativ ladningsbærer?(halvledere)

A

Et elektron. Når en spenningskilde kobles til en halvleder, begynner ledningselektronene å bevege seg. Man får en strøm igjennom halvlederen, og de har en negativ ladning i motsatt retning av strømretningen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Hva er en positiv ladningsbærer? (Halvledere)

A

Det er positive hull. Når et valenselektron eksiteres til ledningsbåndet og begynner å bevege seg, blir atomet det forlot stående igjen med netto positiv ladning. Dette kaller vi positivt hull. Atomene kan stjele elektroner fra naboatomet, og på den måten «beveger» det positive hullet seg bortover.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Hva er doping av halvledere?

A

Man erstatter enkelte atomer i et rent stoff med fremmede atomer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Hva er en n- halvleder?

A

Hvis man tilsetter et fremmed atom(fosfor) - som har et løst elektron - i et stoff med halvledere(silisium) vil elektronet overføres(doneres) til et av naboatomene(silisium). Det fremmede atomet(fosfor) vil stabilisere seg og ikke motta eller sende flere elektroner. Stoffet har nå mest negative ladningsbærere. De befinner seg i ledningsbåndet

Fosfor har 5 valenselektroner

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Hva er en p-halvleder?

A

Man kan sette et fremmed atom(bor) - som har underskudd av ett elektron - inn i en halvleder(silisium). Da vil det fremmede atomet motta et elektron for å danne samme bindinger som halvlederen. Det vil ikke sende eller motta flere elektroner. Naboeletronet som «mistet» sitt elektron står igjen med et positivt hull som «beveger» seg bortover. Stoffet har da mest positive ladningsbærere. Her skjer ladningstransporten i valensbåndet ved at elektronet hopper fra hull til hull.

Bor har 3 valenselektroner

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Hva er en diode?

A

En n-halvleder og p-halvleder satt sammen. Den leder strøm i bare én retning.
Diffusjon av elektroner fra p til n vil føre til en spenningsbarriere mellom halvlederne. Det hindrer flere elektroner fra å diffundere.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Hva er sperreretning?

A

Når man kobler n-halvlederen til plussiden av en spenningskilde, og p-halvlederen til minussiden, vil det nesten ikke gå noen strøm gjennom dioden. Det er fordi de negative elektronene i n-halvlederen blir trukket mot pluss, og de positive hullene i p-halvlederen blir trukket mot minus. Da øker forskyvningen av ladning i grenseområdet, og vi får en større spenningsbarriere. Grenseområdet blir nesten fritt for ladningsbærere, og da kan det ikke gå strøm. (Tegne)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Hva er lederetning?

A

Når man kobler n-halvlederen til minuspolen på en spenningskilde og p-halvlederen til pluss, vil det gå strøm igjennom dioden. Det fører til at ladningsbærere blir trukket mot grenseområdet(vekk fra polene). Da blir spenningsbarrieren mindre, og forsvinner helt dersom spenningskilden har høyere spenning enn det spenningsbarrieren hadde i utgangspunktet(terskelspenning). Dermed kan ladningsbærere bevege seg fritt og det går strøm igjennom dioden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Hva er lysdiode?

A

En lysdiode er en diode som sender ut lys. (LED) Elektroner «faller» ned i positive hull når de går fr n-halvlederen til p-halvlederen i grenseområdet når det går strøm. Dersom denne overgangen/fallet skjer i ett sprang, mister elektronet en energi som er lik energigapet mellom valensbåndet og lederbåndet. Energien sendes ut som et foton med en energi lik

f= Eg / h
Hvor Eg er lik energigapet, og h er plancks konstant

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Hvordan fungerer en solcelle?

A

Det er det motsatte av en lysdiode. Her bruker dioden lyset som en spenningskilde til å lage strøm.
Dersom fotoenergien i lyset E=hf er minst like stor Eg i halvlederen, kan dioden absorbere elektromagnetisk stråling. I grenseområdet mellom n og p i dioden er det en spenningsbarriere. Barrieren gjør at frie elektroner lan gå fra p til n men ikke tilbake. Det blir tomt for de få ledningselektronene i p-halvlederen. Når lysstrålingen treffer atomer i p-halvlederen eksiteres elektroner fra valensbåndet til ledningsbåndet. På grunn av spenningen vil disse ekskterte elektronene gå rett over til n, og det bygger da seg opp negativ ladning i n og positiv i p.
Hvis man kobler til en ytre krets vil elektronene returnere til p-halvlederen via denne kretsen. Dermed virker solcellen som en spenningskilde.
F større/lik Eg/h

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Hva er en transistor?

A

En viktig oppfinnelse som er satt sammen av en p-halvleder og to n-halvledere(npn-transistor) eller motsatt(pnp-transistor).

17
Q

Grei ut om npn-transistorer og hvordan den virker.

A

Den er satt sammen av to n-halvledere(emitter og kollektor) og en tynn p-halvleder i midten(base).
Transistoren leder bare strøm når det er stor nok positiv spenning mellom base og emitter. Da overvinner den spenningsbarrieren, og elektroner vil gå fra emitter til base, og direkte videre til kollektor pga de blir fanget av spenningsbarrieren mellom base og kollektor(som i diode). Dette er også grunnen til at kollektorstrømmen er mye større enn basestrømmen, og grunnen til at den virker som en forsterker.
Når basestrømmen er lav blir det spenningsbarriere på begge sider av p-halvlederen og det går ingen strøm. På den måten virker transistoren som en bryter som kan slåes av og på. Vi sier transistoren er åpen når den leder strøm, og lukket når den ikke gjør det.

18
Q

Hvilke to virkemåter har en transistor?

A

Som bryter - basespenningen er så lav at det er spenningsbarriere i grenseområdene mellom p-halvlederen og begge n-halvlederene. Da går det ikke strøm igjennom transistoren. Er basespenningen stor nok vil tansistoren være åpen og det går strøm igjennom(dypere forklart npn). På denne måten kan vi bruke transistoren som en på og av bryter

Som forsterker - når basespenningen er stor nok overvinner den spenningsbarrieren mellom base og emitter, og det vil strømme elektroner fra emitter til base og direkte videre til kollektor pga spenningsbarrieren mellom base og kollektor. Den rekker altså ikke å falle ned i hull i basen. Dette forklarer også hvorfor kollektorstrømmen er mye større enn basestrømmen.

19
Q

Hva er integrerte kretser?

A

Det er et stort antall transistorer, dioder og motstander brent direkte inn i overflaten på en enkelt krystall av halvledermateriale. Ofte silisium fordi valenselektronene sitter nærmere atomkjernen enn i eks germanium(pga lavere atomnr). Karbonkrystaller(diamant) er for dyrt.

20
Q

Hvordan virker et analogt kamera?

A

Bildet blir registrert ved at lys reagerer med et sølvholdig salt i overflaten av filmen.

21
Q

Hvordan virker et digitalt kamera?

A

Det digitale kameraet inneholder en CCD-brikke(charge-coupled device) som er en digital lysdetektor.
CCD-brikken er en integrert krets som inneholder et rutenett av små fotodioder. Når fotodiodene blir eksponert for lys, eksiteres elektronene til ledningsbåndet i halvlederen som dioden er laget av. Ladningen som samler seg i hver fotodiode er tilnærmet proporsjonal med intensiteten fra lyset på den aktuelle dioden.
Ladningen kan avleses, blir digitalisert og lagret i minnebrikke. Ladningen slettes fra CCDbrikken og kameraet er klart for nytt bilde.

22
Q

Hva er et digitalbilde?

A

Et rutenett med tallverdier som representerer lysintensiteten i hvert bildepunkt.

23
Q

Hvordan fungerer fargekamera?

A

På samme måte, men det har fotodioder i CCDbrikken som registrerer grunnfargene rødt, blått og grønt. Den har flest dioder for grønt lys, for å gjøre bildene slik vi ser de da øyet vårt er mest følsomt for grønt lys.

24
Q

Hva er oppløsning?

A

Hvor detaljert bildet er

25
Q

Hva er piksel?

A

En piksel er et punkt i bildet, altså signalet som kommer fra én enkelt fotodiode i CCD-brikken. Jo flere, jo bedre oppløsning.
1 megapiksel = CCD-brikke med 1mill bildepunkter.

26
Q

Hva er fargedybde?

A

Hvor mange ulike farger bildet kan inneholde. Jo flere jo bedre(mer realistisk) blir bildet.
En bit = et tall med verdi 0 eller 1
En byte= 8 biter
To biter = 2^2 altså 4 kombinasjoner: 00, 01, 10, 11
Åtte biter= 2^8 . For tre farger blir det (2^8)^3 altså 16 mill farger

27
Q

Hva mener vi med en elektrisk sensor?

A

En sensor er et instrument som sender et elektrisk signal(ut-signal) som følge av en ytre påkjenning/stimulering(inn-signal)

De deles inn i aktive og passive sensorer

28
Q

Hva er forskjellen på aktive og passive sensorer?

A

En aktiv sensor er en sensor som er avhengig av for eksempelbatteri for å virke.

En passiv sensor er en sensor som ikke trenger noen ekstra energikilde for å virke. Den ytre stimuleringen frambringer det elektriske signalet direkte. For eksempel solcelle, eller piezoelektriske materialer/krystaller.

29
Q

Hva er en transduser?

A

Et instrument som skaper et signal som ikke er en elektrisk strøm eller spenning. Eksempelvis et instrument som konverterer lydsignalet fra en mikrofon om til elektrisk energi

30
Q

Hva mener man med karakteristikk?

A

Det er sammenhengen mellom inn-signalet og ut-signalet til en sensor. Den kan skrives som et funksjonsutrykk eller tegnes som en graf. Man ønsker at karakteristikken til en sensor skal være tilnærmet lineær for det området som er interessant, da det blir lettere å regne seg tilbake til størrelsen man måler.
Det lineære området kalles gyldighetsområdet. Kommer man forbi denne så kan det være et tegn på at sensoren holdet på å bli overbelastet.

31
Q

Hvordan virker et termometer?

A

Termometer er basert på at resistansen i en motstand varierer med temperatur. Et vanlig stoff å bruke er platina. Det er fordi den har lineær karakteristikk for temp og resistans i et stort temperaturområde.
Platina er egentlig en leder, men som en veldig tynn tråd kan man få høy resistans. Siden det er en leder øker resistansen jo høyere temperaturen er.
Man sender en svak strøm igjennom platinatråden, og bruker spenningen over tråden som ut-signal, siden resistans ikke er målbart i seg selv uten en strøm. Dette vil jo påvirke nøyaktigheten noe, siden det øker temperaturen.

32
Q

Hvordan virker en piezoelektrisk krystall?

A

Her er prinsippet at mekaniske krefter virker på krystallen slik at det skapes en elektrisk spenning.
Krystallen er elektrisk nøytral. Når en kraft trykker krystallen litt sammen blir det en forskyvning av ionene i krystallen, som gjør at ene overflaten får en negativ ladning, og andre siden av overflaten får en positiv ladning. Dersom man strekker krystallen, blir ladningene motsatt.
Kobler man krystallen til et voltmeter kan man måle en elektrisk spenning mellom de to sidene av krystallen. Dette kalles piezoelektrisk effekt, og vises av piezoelektriske materialer.

Det som er fint med disse materialene er at karakteristikken er lineær for et stort område for kraft og spenning. De kan måle mye større krefter enn tradisjonelle fjærkraftmålere, og er også mer nøyaktige.
De kan måle trykk(gass), kraft(bilvekt), akselerasjon(til å utløse kollisjonspute), posisjon, og blir også brukt i ultralyddetektor og ekkolodd.