Kapitel 4: Projektplanen och projektledarens verktygslåda Flashcards

1
Q

Vad har projektplanen för syfte?

A

Projektplanen är ett dokument som tas fram under planeringsfasen, dvs innan projektets genomförande. Den grundar sig på de resultat som förstudien har lett fram till.

Projektplanens ska beskriva hur projektet ska genomföras och är tänkt att fungera som stöd för projektledaren (i dennes arbete att leda projektet mot projektmålet), projektmedarbetarna (som i projektplanen kan läsa när olika saker ska göras, av vem och till vilken kostnad) samt projektägare och styrgrupp (som utifrån projektplanen kan fatta beslut om projektets fortskridande vid olika tidpunkter under projektets gång).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vad innebär metoden WBS?

A

WBS handlar om att bryta ned projektmålet i aktiviteter, även kallat arbetspaket. Arbetspaketet ska vara lagom stort att dela ut som uppgift till ett mindre team eller en individ och det ska gå att uppskatta i tids- och resursomfattning. I en WBS är det lätt att glömma bort de aktiviteter som behövs för att leda, styra och administrera projektet. Därför ska kommunikationsaktiviteter, kvalitetssäkringsaktiviteter och riskhanteringsaktiviteter ingå.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vad innebär ställtid?

A

Ställtid är den tid det tar när en person eller arbetslag ska byta arbetsuppgift, dvs att det krävs en viss tid för att komma igång med en ny uppgift. En medarbetare som är involverad i flera projekt har ofta längre ställtid än en medarbetare som vara jobbar i ett projekt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vad skulle kunna orsaka uppskattningsfel när det gäller planering och som kan vara svårt att ta hänsyn till?

A

Personlighet och erfarenhet är den dimension som kan orsaka uppskattningsfel, detta pga att vissa jobbar snabbare än andra.

Indirekt tid är också något som kan orsaka uppskattningsfel, dvs tid som inte är direkt produktiv i förhållande till produktmålen men som ändå är nödvändigt, till exempel möten, detta är något som är mer påtagligt ju större projektgruppen är.

En ytterligare orsak till uppskattningsfel är att man föreställer sig att det finns en korrelation mellan tid, resurs och storlek. Till exempel att man tänker sig att det ska ta en viss tid och att det ska kosta en viss summa men det visar sig att man har uppskattat fel. Man kan därför göra ett osäkerhetsmått, till exempel om man tror att det kommer ta 100 h men att det finns en risk att det kan ta +/- 30 h kan man planera arbetet som 70-130 h.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Vad är PERT?

A

PERT står för Program Evaluation and Review Technique, det handlar om att man matematiskt tar hänsyn till osäkerheterna i planeringsdata för att beräkna ett troligt intervall för projektets sluttidpunkt, något som kräver sannolikhetsberäkningar. Det bygger på att verkligheten kan förutsägas, vilket gör att PERT inte är tillämpbar på målsökande projekt. Utgångspunkten för PERT är hypotesen att en aktivitets tidsangivelse kommer att ha en viss grad av felaktighet därför noterar man tre typer av tid för varje aktivitet:
*Optimistisk tid
*Mest trolig tid
*Pessimistisk tid
Utifrån dessa beräknar man ett sannolikt tidsintervall och kommer fram till en tidpunkt när projektet med viss sannolikhet är färdigt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Vad är CPM?

A

CPM står för Critical path Method , det handlar om att man matematiskt tar hänsyn till osäkerheterna i planeringsdata för att beräkna ett troligt intervall för projektets sluttidpunkt, något som kräver sannolikhetsberäkningar. Det bygger på att verkligheten kan förutsägas, vilket gör att CPM inte är tillämpbar på målsökande projekt. När man använder sig av CPM försöker man hitta den kritiska linjen, dvs hitta de aktiviteter som är tidskritiska för att nå målet och därmed identifiera den kortast möjliga tid som projektet kan färdigställas på. CPM är vanlig inom byggindustrin.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Nämn en skillnad mellan PERT och CPM

A

I CPM använder man sig av fasta planeringsvärden för varje aktivitet och i PERT använder man sig av osäkerhetsmått.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly