Kapital 14 - Den keynesianska modellen Flashcards
Definiera marginell konsumtionsbenägenhet.
Ökning I konsumtionsutgifter när disponibel inkomst ökar med en krona. (Marginal propensity to consume). Fågnar det faktum att om den disponibla inkomsten ökar med en krona, så kommer konsumtionen öka med mindre än det. Detta då all inkomst inte är disponibel inkomst, då en del går till t.ex. skatt.
I vilka kategorier delar vi in efterfrågan I inom den keynesianska teorin?
Inom den keynesianska modellen delar vi in efterfrågan I samma kategorier vi använde för att dela in utgifter enligt utgiftsmetoden för beräkning av BNP, alltså: Konsumtionsefterfrågan C, Investeringsvaruefterfrågan I, efterfrågan på offentliga varor och tjänster G, exportvaruefterfrågan X samt importefterfrågan IM.
Definiera konceptet intercept.
Intercept är en funktions skärningspunkt med Y-axeln, alltså höjden där funktionen börjar.
Vad är konsumtionsfunktionen?
Konsumtionsfunktionen är den uppåtlutande linje I C-Y-diagrammet med lutningen MPC*(1-skattesats) och framtida inkomst, förmögenhet och realränta som skiftfaktorer.
Vilka skiftfaktorer har konsumtionsefterfrågan?
De faktorer som kan påverka konsumtionsefterfrågan är: 1. Den marginella konsumtionsbenägenheten eller skattesatsen - ökar eller minskar någon av dessa så påverkar detta hur brant själva kurvan är. 2. Förväntade framtida inkomster, nettoförmögenhet och realräntan - Ökar eller minskar någon av dessa så sjunker kurvan, alltså skärningspunkten i Y rör sig upp eller ned.
Hur bestäms investeringsefterfrågan?
Investeringsefterfrågan påverkas inte av inkomst. De faktorer som istället påverkar investeringsefterfrågan är: 1. Realräntan - Räntan påverkar företags benägenhet att investera i sin verksamhet. Detta för att cost of capital ökar. Lånen blir alltså dyrare samtidigt som att det blir mer fördelaktivt att investera i värdepapper i relation till investeringsobjektet. 2. Förväntade framtida intäkter - När företagets förväntade avkastning ökar/sjunker så gör även efterfrågan på investeringsvaror. 3. Osäkerhet om framtida intäkter - Företag kan skjuta upp framtida investeringar pga en osäker framtid. fruktar man en djup ekonomisk kris så väntar man gärna på större säkerhet kring företagets framtida finanser innan investeringar görs.
Definiera investeringsfunktionen.
Horisontell linje I I-Y-diagrammet, med framtida avkastning, osäkerhet och realränta som skiftfaktorer.
Definiera den offentliga konsumtions- och investeringsfunktionen.
Horisontell linje I G-Y-diagrammet, med finanspolitik som skiftfaktor.
Vilken skiftfaktor har den offentliga konsumtions- och investeringsefterfrågan?
Den offentliga konsumtons- och investeringsefterfrågan har finanspolitik som skiftfaktor där en expansiv utgiftspolitik kan driva upp utgifter och därmed öka efterfrågan. En restriktiv finanspolitik betyder istället mindre utgifter inom offentlig konsumtion och investeringar vilket istället minskar efterfrågan.
Definiera exportfunktionen.
Horisontell linje I X-Y-diagrammet med utländsk BNP och växelkurs som skiftfaktorer.
Vilka skiftfaktorer har exportefterfrågan?
Exportefterfrågan är inte beroende av landets inkomst utan beror på följande 3 faktorer: 1. Den nominella växelkursen - beroende på hur om den svenska kronan ligger högt eller lågt i förhållande till andra valutor så ändras exportförfrågan då det blir antingen dyrare eller billigare för andra länder att köpa varor från oss. 2. Den relativa prisnivån mellanländer - När den utländska prisnivån stiger, relativt den inhemska, så ökar exporten. 3. Andra länders BNP-nivå - Är andra länders BNP-nivåer på en hög nivå så är också dess import hög, detta betyder att vi högre andra länders BNP, desto mer exporterar vi som land.
Definiera importfunktionen.
Uppåtlutande linje I IM-Y-diagrammet med växelkursen som skiftfaktor.
Definiera marginell importbenägenhet.
Marginell importbenägenhet är den ökning I importutgifter som uppstår till följd av att BNP ökar med en krona.
Vilka skiftfaktorer har Importefterfrågan?
Importefterfrågan är först och främst beroende av inkomst I hamlandet, alltså BNP. Förutom detta så påverkas också efterfrågan av: 1. Nominell växelkurs - När priset på utländsk på utländsk valuta stiger så blir importen dyrare och sjunker därmed. Det motsatta vid sjunkande valutapriset. 2. Den relativa prisnivå mellan länder - När den utländska prisnivån stiger, relativt den inhemska, så minskar importen. 3. Svensk BNP - När svensk BNP stiger ökar svensk konsumtion och därmed importen av konsumtionsvaror.
Definiera den aggregerade efterfrågefunktionen.
Den aggrigerade efterfrågefunktionen är en uppåtlutande funktion I AD-Y-diagrammet med en lutning som är lika med den marginella utgiftsbenägenheten.