Kap. 6 Flashcards

1
Q

Nevn og definer de EM delene i klimasystemet.

A

De fem delene er: atmosfæren, hydrosfæren, kryosfæren, geosfæren og biosfæren. Atmosfæren er laget av gasser som omgir jorda og som holdes på plass av gravitasjonskrefter. Hydrosfæren er alt vann på og under jordas overflate i fast, flytende og gassform. Kryosfæren er den delen av jordoverflaten der vann finnes i fast fase, enten i form av isbreer, snø, tele, permafrost eller is på vann. Geosfæren eller litosfæren er jordskorpa og det øvre laget av mantelen. Biosfæren er området over og under jordoverflaten der det finnes liv.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hva menes med paleoklima, isalder, istid og mellomistid?

A

Paleoklimatologi er studiet av tidligere tiders klima. En isalder er en periode hvor det forekommer is på jorda. En istid er en kald periode der store deler av jorda har vært dekket med is. Mellomistider er tiden mellom to istider.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Nevn mulig årsaker til klimavariasjoner i perioder på mange milioner år. Erindrer albedo.

A

Klimavariasjoner over mange millioner år kan skyldes kontinentaldrift, havbunnspredning, polvandringer og erosjon. Albedo er forholdet mellom reflektert og innkommende solstråling mot en flate.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Nevn de fem viktigste årsakene til naturlige klimavariasjoner i løpet av de siste 500 000 årene.

A

De fem viktigste årsakene til klimavariasjoner de siste 500 000 årene er: 1. variasjon i innstrålingen fra sola på grunn av astronomiske forhold 2. variasjon iden globale albedoen 3. variasjon i gassinnholdet i atmosfæren 4. variasjon i utstrålingen fra sola 5. vekselvirkninger i klimasystemet

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hvilke variasjoner er det som gir istider ifølge den astronomiske teorien? Hva er perioden til disse variasjonene?

A

Det er tre variasjoner som har betydning for istider. 1. Variasjon i jordbanens form er den viktigste. Jordbanen veksler mellom to ellipseformer. Den ene er nesten sirkelrund, og den andre er en litt flatklemt ellipse. Variasjonene har to perioder på henholdsvis 100 000 år og 400 000 år. 2. Variasjoner i jordaksens helningsvinkel. Helningsvinkelen er vinkelen mellom en normal på jordbaneplanet og jordaksen. Denne vinkelen varierer mellom ytterverdiene 22,05o og 24,50o med en periode på 41 000 år. 3. Presesjon. I tillegg til variasjoner i helningsvinkel forandrer også jordaksen retning i verdensrommet. Bevegelsen kan sammenliknes med bevegelsen til en snurrebass i sluttfasen. Periodene er på 23 000 år og 19 000 år.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hva er perihelion og aphelion? Hvordan er sommere og vintre på NH og SH med jorda i aphelion ved sommersolverv

A

Perihelion er det punktet i jordbanen som ligger nærmest sola. Aphelion er punktet i jordbanen som ligger lengst vekk fra sola. Når jorda er i aphelion ved sommersolverv, vender NH mot sola i en posisjon lengst vekk fra jorda. Dette gir kjølige somre og milde vintre på NH. På SH er det motsatt med varme somre og kalde vintre.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Grei ut om sammenhengen mellom innholdet av 18o/16o i kalkskall til foraminiferer og utbredelsen av isbreer på jorda?

A

Den vanligste oksygenisotopen er 16O, og den utgjør 99,8 % av alt oksygen. Isotopen 18O har to nøytroner mer enn 16O, og vannmolekyler med denne isotopen har litt større masse enn vannmolekyler med den vanligste isotopen. Ved samme temperatur har derfor de vanligste vannmolekylene litt større fart enn molekylene med 18O. Vannmolekylene med minst masse fordamper lettest, og vanndampen som stiger opp fra havet, er anriket på 16O. Dette er også tilfelle med vannet i de skyene og den nedbøren som blir ført inn over land. I kalde perioder er derfor isen på land og havet anriket på henholdsvis 16O og 18O. Foraminiferene tar opp oksygenet til skallene fra havvannet, og sammenhengen mellom 18O / 16O i skallene og havvannet er kjent. Høye verdier av 18O / 16O i kalkskallene svarer derfor til stor isutbredelse på jorda.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Hvilke tre forutsetninger ser det ut til at må være tilstede for å få hyppige vekslinger mellom istider og mellomistider?

A

Disse tre forutsetningene må antakelig være til stede for å få hyppige vekslinger mellom istider og mellomistider: 1. Klimaet på jorda må være kaldt nok til at det kan dannes isbreer. 2. Det må være fjell på midlere breddegrader. 3. Klimasystemet må være følsomt for ytre påvirkning, og det må finnes forsterkningsmekanismer som utløses ved ytre påvirkning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Hva er aerosoler? Hva menes med solarkonstant og globalt albedo?

A

Aerosoler er svevende, faste eller flytende småpartikler i atmosfæren. Solarkonstanten er gjennomsnittlig mottatt stålingsfluks fra sola gjennom en flate normalt på stråleretningen på toppen av atmosfæren i løpet av et år. Den globale albedoen er all reflektert solstråling fra atmosfæren og jordoverflaten dividert på all innkommende solstråling.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Hva er det i atmosfæren som gir reflektert solstråling? Gjør rede for hvordan kraftig vulkansk aktivitet påvirker atmosfærens albedo.

A

I atmosfæren er det skyer, aerosoler og gassmolekyler som gir reflektert solstråling til verdensrommet. Under kraftige vulkanutbrudd sendes det ut store mengder med SO2 høyt opp i atmosfæren. På vei oppover omdannes en god del av gassen til aerosoler, og disse kommer helt opp i stratosfæren. Aerosolene har en oppholdstid på ca. tre år i stratosfæren, og dette fører til økt albedo og avkjøling ved jordoverflaten.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Nevn fire kraftige vulkaner og gi årstallene for når utbruddene skjedde

A

Tambora i Indonesia i 1815. Mount Agung på Bali i 1963. El Cichon i Mexico i 1982 og Pinatubo på Filippinene i 1991.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Lag en oversikt over de forskjellige bidragene til albedoen.

A

De forskjellige bidragene til den globale albedoen er: Refleksjon fra skyer ca. 20 %. Spredning fra atmosfæren ca. 6 %. Refleksjon fra jordoverflaten ca. 5 %.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Grei ut om hvordan en på grunnlag av studier av iskjernen fra isbreer kan bestemme CO2 nivået i atmosfæren mange tusen år tilbake.

A

Snøen legger seg hvert år oppå isbreene. Mellom snøkornene i snøen og atmosfæren er det til stadighet utveksling av luft. På denne måten har de forskjellige gassene den samme konsentrasjonen i snøen som i atmosfæren. Snølaget blir etter hvert tykkere, og den nederste delen av laget omdannes gradvis til is. Samtidig blir lufta fanget inne og samlet i små luftbobler i den lufttette isen. En får derfor kunnskap om hvordan gassinnholdet i atmosfæren var tidligere ved å måle konsentrasjonen til de ulike gassene i luftboblene. Is som dannes om sommeren, har en annen struktur enn is dannet om vinteren, og alderen kan derfor bestemmes ved å telle islag tilsvarende som en teller årringer i en tømmerstokk.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Gjennom tidene har det vært en klar samvariasjon mellom temperatur, CO2 innholdet og ch4 innholdet i atmosfæren. Hva kan disse variasjonene skyldes?

A

CO2 Havvannet holder bedre på CO2-gassen i perioder med lave temperaturer, og det går en nettotransport av gassen fra atmosfæren og ned i havet ved fallende havtemperatur. Med økende havtemperatur går nettotransporten motsatt vei. Dette er trolig den viktigste årsaken til samvariasjonen mellom temperaturen og CO2-innholdet. Med lavere temperatur nedsettes nedbrytingen av organisk materiale, og dette medfører reduserte utslipp av gassen til atmosfæren. Ved fallende temperatur lagres det også mer CO2-gass i permafrost. Øker temperaturen, gir dette økte utslipp av gassen. CH4 Med synkende temperatur går produksjonen av metan i våtmarker ned, og gassen lagres i større områder med permafrost og i bunnen under islagte innsjøer. I perioder med økende temperatur avgis det mer metan fra våtmarker, og permafrost og innsjøer er kilder for gassen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Lag en skisse og en kort omtale av solas oppbygging.

A

15) Sola består av de tre hovedområdene: det indre, overflatelaget og solatmosfæren. Det indre av sola omfatter kjerne, strålingslag og konveksjonslag. Overflatelaget eller fotosfæren ligger over konveksjonslaget. Solatmosfæren inneholder kromosfæren over fotosfæren og koronaen øverst.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Hva er en solflekk og en solflekksyklus? Når i syklusen stråler sola ut mest energi? Hva er grunnen til det?

A

Solflekker er områder på soloverflaten med lavere temperatur enn omgivelsene, og med intens magnetisk aktivitet. En solflekksyklus er perioden til variasjonen i antall solflekker. Antall solflekker varierer fra et minimum til maksimum og tilbake til et minimum. Gjennomsnittsverdien for lengdene av solflekksykluser er ca. 11 år. Sola stråler ut mest energi ved solflekkmaksimum. Med lavere temperatur enn omgivelsene er utrålingen fra selve solflekkene mindre enn ellers i fotosfæren. Imidlertid er utstrålingen fra områdene omkring som kalles fakler eller facula, spesielt stor. Denne utstrålingen mer enn oppveier den reduserte utstrålingen fra solflekkene.

17
Q

Når var Maud er minimum, og hva er spesielt med denne perioden? Hva er kosmisk stråling, og hvordan påvirkes denne av solvinden?

A

Maunder minimum var perioden fra omkring 1645 til 1715. I denne perioden ble dat bare registret et svært lite antall solflekker. Kosmisk stråling er stråling som kommer fra verdensrommet. Solvinden reduserer den kosmiske strålingen inn mot jorda. Solvinden er ofte sterkest ved solflekkmaksimum, og den kosmiske strålinga er da svakere enn ved solflekkminimum.

18
Q

Grei ut om hvordan mengdene av isotopen 14c og 10be kan brukes til å stipulere styrken på solstråling?

A

Isotopene 14C og 10Be kan dannes når noen atomkjerner i atmosfæren blir truffet av kosmisk stråling. Jo kraftigere kosmisk stråling, desto større mengder av disse isotopene produseres. Mengdene av 14C og 10Be kan måles i henholdsvis årringer og iskjerner. Perioder med mindre mengder av disse isotopene har da hatt kraftig solvind og høy solutstråling. Det gjenstår imidlertid mer forskning før disse sammenhengene er tilfredsstillende kartlagt.

19
Q

Grei ut om hypotesen til friis-Christensen og Lassen om sammenhengen mellom høy solaktivitet og høy global temperatur.

A

Skyhypotesen til Svensmark og Friis-Christensen går ut på at høy solaktivitet fører til redusert lavt skydekke. Kraftig solvind reduserer den kosmiske strålingen inn mot jorda. De danske forskerne hevder at den kosmiske strålingen setter i gang prosesser som danner kondensasjonskjerner for vanndamp, slik at det dannes skydråper. Videre påstår de at dette vil føre til dannelse av lave skyer. Lave skyer virker avkjølende på jordoverflaten. Deres skyhypotese kan oppsummeres på denne måten: høy solaktivitet → sterk solvind → svak kosmisk stråling → lavt antall kondensasjonskjerner → lavt antall skydråper → redusert lavt skydekke → høy global temperatur.

20
Q

Hva står NAO for? Definer NAO indeksen.

A

NAO er en forkortelse for den nordatlantiske oscillasjonen. NAO-indeksen er knyttet til differansen mellom lufttrykket ved Azorene eller i Portugal og på Island.

21
Q

Hva står ENSO for? Hva menes med termoklinen?

A

ENSO står for El Niño og den sørlige oscillasjonen. Termoklinen eller sprangsjiktet er en overgangssone mellom varmt overflatevann og kaldere og tyngre bunnvann.

22
Q

Lag en kort beskrivelse av ENSO.

A

ENSO skyldes en storstilt vekselvirkning mellom hav og atmosfære over de ekvatoriale områdene av Stillehavet. Passatvindene blåser på begge sider av ekvator fra øst mot vest. Vindene får virke over stor havområder, og de drar med seg store mengder med havvann fra kysten av Sør-Amerika til vestlige deler av Stillehavet. Dette gir oppstrømming av kaldt, næringsrikt havvann ved Sør- Amerika med dannelse av høytrykk over disse områdene. På vei vestover varmes havvannet opp av solstrålingen, og over de vestlige deler av Stillehavet dannes det lavtrykk. Dannelsen av høytrykket og lavtrykket forsterker passatvindene. Denne fasen i ENSO er vist i den øverste figuren under. De østlige vindene langs ekvator opprettholder et høyere havnivå i vest enn i øst. Dette er den mest vanlige situasjonen i disse havområdene. Etter en tid vil imidlertid overflatetemperaturen i lavtrykksområdet begynne å synke, og dette svekker de østlige vindene. Vindene blir etter hvert ikke kraftige nok til å opprettholde den skrå havoverflaten, og tyngden får overtak. Dette medfører at havstrømmen snur og får motsatt retning av tidligere. Varmt havvann strømmer mot Sør-Amerika, lavtrykket flytter seg mot øst og termoklinen hever seg. Dette er starten på en El Niño-episode, som er vist i figuren under.

23
Q

Grei ut om hvordan en tenker seg at istider starter og utvikler seg?

A

Istider kan starte med så kalde somre på NH at ikke all snøen som kom om vinteren, smeltet neste sommer. Snøen reflekterte mer solstråling enn bar bakke, og dette virket avkjølende. Dette økte utbredelsen av snø og is de påfølgende årene, og etter hvert førte dette til dannelsen av en varig isbre. Utbredelsen av isbreer medførte over lang tid til lavere temperatur, og dette påvirket andre prosesser som forsterket utviklingen. Viktigst i denne sammenheng er ganske sikkert reduksjonen av konsentrasjonen til drivhusgassene vanndamp, CO2 og CH4.

24
Q

Når var den lille istid? Hvilke årsaker kan ha gitt denne perioden?

A

Den lille istiden varte i perioden ca. 1400 til 1900 e. Kr. I den lille istiden var solflekkaktiviteten i perioder spesielt lav, og det har også vært høy hyppighet av kraftige vulkaner. Dette er med stor grad av sannsynlighet grunnen til denne kalde perioden. Resultater fra modellkjøringer med indirekte data for solutstråling og vulkansk aktivitet underbygger dette.