kap 13 Flashcards
Vad finns marknadsföringslagen till för och vad innebär den?
Den är till för att skydda konsumenterna. Den begränsar företagens möjligheter att utforma sin reklam helt fritt. Reklamen måste överensstämma med god marknadsföringsed. Man får exempelvis i reklam inte påstå sådant som inte är sant. En förbudslista med saker som inte är tillåtet finns i lagen.
Vad får man inte göra inom marknadsföring enligt förbudslistan?
- Får inte lämna vilseledande information
- Det ska framgå att reklamen är en annons
- Företag får inte härma eller kopiera ett annat företags - kända särpräglade produkter
- Reklam där ett företag jämför sig med ett annat är tillåten, om den inte är vilseledande eller innebär en risk för förväxling av produkterna
- Begreppet konkursutförsäljning får bara användas när ett konkursbo säljer ut varorna. Det får däremot inte användas när företag, som köpt varorna av ett konkursbo, säljer det vidare
- Begreppet utförsäljning får användas i reklam om försäljningen sker under en begränsad tid och omfattar hela eller majoriteten av varorna på företagets lager. Priserna måste också vara klart lägre än normalt
- Begreppet rea får användas under en begränsad period för varor som ingår i det ordinarie sortimentet om priserna dessutom är lägre än normalt
- Företag får aldrig leverera en produkt till en konsument som inte har beställt den
- Om säljaren erbjuder något extra, exempelvis en annan vara när man köper något, ska det klart framgå vad erbjudandet är värt i kronor
- Om säljaren erbjuder garanti vid köp av en vara, ska det klart framgå vad garantin omfattar
- Det är inte tillåtet att skicka reklam via e-post eller fax till någon som inte på förhand har godkänt detta
Vilka regler finns för reklam av alkohol och tobak?
Alkoholreklam måste innehålla en varningstext och får inte rikta sig till barn. Tobaksreklam får inte visas i tv eller på internet. Får dock förekomma i begränsad omfattning i butiker.
Vilka regler finns för reklam riktat till barn?
För barn under tolv år finns det begränsningar och man får inte skicka direktreklam till någon under 16 år. I Sverige är det inte heller tillåtet att sända tv-reklam riktat till barn under 16 år. Utlandsbaserade tv-kanaler kan dock visa dessa reklamer då de i deras land har andra regler.
Vad är reklamombudsmannen?
Reklamombudsmannen är en oberoende stiftelse som bland annat granskar reklam för att se om den överrensstämmer med god marknadsföringsetik. Det innebär exempelvis att reklamen inte får vara diskriminerande på något sätt och den ska vara sann. Reklamombudsmannen kan inte förbjuda eller bötfälla ett företag.
När anses reklam könsdiskriminerande?
När den:
- framställer kvinnor eller män som rena sexobjekt (sexistisk reklam)
- bevarar en föråldrad syn på könsrollerna och framställer kvinnor eller män på ett nedvärderande sätt (schabloniserande reklam)
- på något annat sätt är uppenbart könsdiskriminerande för kvinnor eller män
Vad innebär prisinformationslagen?
Prisinformationslagen reglerar hur varor ska prismärkas, bland annat att priser ska sättas ut i skyltfönster, detta gäller även varor inuti butiken (pris måste synas på förpackningen, på hyllkanten eller i en prislista, finns inte detta ska det finnas en prisfrågeterminal där kunden enkelt kan ta fram priset). Vissa varor måste ha jämförpriser, priset per kilo, liter, meter eller det mått som används för varan. Om ett företag inte anger priser på det sätt som sägs i lagen anses det vara vilseledande marknadsföring enligt reglerna i marknadsföringslagens 10 §.
Vad innehåller konkurrenslagen?
Två förbud.
- Förbud mot konkurrensbegränsande samarbete. Företag får samarbeta om konsumenterna gynnas genom tex lägre priser eller bättre produkter. Tillåtet inom forskning. Konkurrerande företag får inte samarbeta om de startar priskarteller, inte heller anbudskarteller.
- Förbud mot missbruk av dominerande ställning. Stora företag får inte missbruka sin dominans.
Dessutom innehåller lagen regler kring företagsförvärv, men dessa regler gäller bara för riktigt stora företag. Konkurrensverket övervakar att konkurrenslagen följs. Vid brott mot lagen kan domstol döma ut en konkurrensskadeavgift på maximalt 10% av företagets omsättning.