K36 Tenta SSK-ledarskap Flashcards

1
Q

Beskriv kort vad som menas med vertikala prioriteringar inom vården. Ge minst ett konkret exempel på denna typ av prioritering.

A

Prioritering och sortering av patienter på individnivå. Beslut tas av vårdpersonal, oftast av en läkare. Ex. välja vilken patient som ska behandlas först när de har samma vårdbehov. En annan vertikal priotritering är triage på en akutmottagning; en process för att sortera och prioritera patienter på individnivå i ett akut skede.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

I samband med makt och kommunikation brukar termen ”empowerment” användas. Definiera och redogör för begreppet empowerment samt ge minst ett exempel.

A

Handlar om att ge makt åt patienten i frågor som rör dennes hälsa. Ge dem självbestämmande och makt genom att ge en patient/personcentrerad omvårdnad.

Ett exempek är att patienten kan söka information om hälsoproblem på internet och de kan i ökad grad välja av vem och hur de ska få information och utefter det välja mellan olika möjliga handlingsalternativ. Det fria vårdvalet kanske kan vara ytterligare ett exempel.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

I en avvikelserapport är det viktigt att det framkommer vilken typ av händelse som avses. Definiera de olika begreppen tillbud, negativ händelse, risk samt vårdskada.

A

Negativ händelse: Händelse som medfört att patienten fått en vårdskada
Tillbud: Händelse som skulle kunnat medföra vårdskada. Vid ett tillbud har något såldedes inträffat men det blev inga konsekvenser av händelsen.
Vårdskada: Lidande, obehag, kroppslig eller psykisk skada eller sjukdom samt dödsfall som hade kunnat undvikits om adekvata åtgärder hade vidtagits vid patientens kontakt med hälso- och sjukvården.
Risk: Händelser som skulle kunna inträffa och som skulle kunna innebära en fara för en patient om det inträffade. Dvs en risk är en möjlighet att en negativ händelse ska inträffa.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Svara på följande frågeställning utifrån dokumentet ”God Vård”.
* Det är viktigt att patienterna får ta del av ny kunskap och bättre metoder inom vården. Vad menas med förbättringskunskap, förklara!

A

Ibland nämns begreppet förbättringskunskap i samband med systematisk kvalitets och patientsäkerhetsarbete och med det menas att vårdpersonalen behöver ny kunskap och bättre metoder för att kunna bemöta patienter på bästa tänkbara sätt. För att utforma förändring som leder till förbättring behöver vi mäta det som händer med t.ex. ett verktyg. Förbättringskunskap omfattar system, variation, och lärandestyrt förändringsarbete. Förbättring innebär förändring, men förändring behöver inte innebära förbättring.

Skrev av Casten!

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Förklara innebörden av systematiskt kvalitets- och patientsäkerhetsarbete.

A

Ett systematiskt kvalitets- och patientsäkerhetsarbete innebär att arbetet ska vara långsiktigt, patientorienterat och präglat av ett förebyggande syn- och arbetssätt, ständiga förbättringar, faktabaserade beslut och samverkan. Det är en förutsättning att vårdgivaren har ett utvecklat ledningssystem för kvalitet och säkerhet för att kunna förebygga vårdskador.

Det finns ett flertal modeller för förbättringsarbete. En modell som ofta används inom vården är kvalitetshjulet eller PDSA-cykeln, Plan-Do-Study-Act. Vad är det vi vill uppnå? Hur kommer vi att veta att en förändring är en förbättring? –> Plan (planera) Do (pröva) Study (analysera) och Act (agera).
–> Vilka förändringar resulterar i förbättringar?

Det systematiska kvalitetsarbetet ska vara helt integrerat i verksamheten. Vårdgivarens ska fastställa verksamhetens övergripande mål för god kvalitet och patientsäkerhet. Verksamhetschefen ansvararför att alla medarbetare ska vara engagerade, har rätt kompetens och tar sitt ansvar för att bedriva en god vård. Alla medarbetare ska aktivt medverka i kvalitetsarbetet, bla genom att arbeta med risk och avvikelsehantering.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

När det gäller Samverkansavtal om miljö och medbestämmande; Vilka former finns det för personalinflytande? Beskriv utförligt och ge exempel!

A

Målet med samverkansavtalet är att ge förutsättningar för ett positivt arbetsklimat i en god arbetsmiljö där inflytande, delaktighet och utveckling är rättigheter för de anställda.

  • Ett exempel på en form av personalinflytande är arbetsplatsträffar. Tanken med en sådan är att skapa en plattform där diskussion kan ske mellan arbetsgivaren, de anställda och deras fackliga företrädare. På så sätt kan arbetet utvecklas och följas upp och det blir lättare att jobba efter gemensamma mål.
  • LEAN - kan ses som ett forum där det ges möjlighet för personalen att komma till tals.
  • MBL - medbestämmande lagen har som målsättning att främja arbetstagarens medbestämmande över arbetsvillkor och företagsledning. Lagen öppnar upp för möjligheter till att kunna påverka en arbetsplats med ett kollektivt inflytande.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Förklara utförligt vad som ingår i begreppet arbetsrätt och ge exempel på tre lagar som tillämpas inom arbetsrätten?

A

Arbetsrätt, arbetslivets juridik, är den del av lagstiftningen som reglerar förhållande mellan arbetsgivare och arbetstagare. Vid tvister hanteras detta av arbetsdomstolen som hanteras av tingsrätten. Tar hand om frågor som vilka rättigheter och skyldigheter en anställd resp. arbetsgivare har.

Lagar:

  • LAS (Lag om anställningsskydd)
  • Semesterlag
  • ATL (Arbetstidslag)
  • MBL (Lag om medbestämmande i arbetslivet)
  • Arbetsmiljölag
  • Lag om arbetstagarens rätt till ledighet för utbildning
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Beskriv patientnämndens uppdrag och funktion och ge minst ett exempel på hur du som sjuksköterska kan använda den i sitt dagliga arbete?

A

Är en fristående opartisk organisation som enligt lag finns i varje landsting dit patienter, anhöriga och personal kan vända sig kostnadsfritt när det uppstått problem i kontakten med vården. De lyssnar på dina synpunkter, hjälper till att utreda vad som har hänt, föreslår lösningar och vägleder vb. Genom att vända sig till Patientnämnden hjälper man till att uppmärksamma fel och brister i vården. Ett exempel är om man som ssk tycker att en kollega behandlar en patient kränkande.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

En vårdskada har inträffat, t.ex. en patient har fått en vårdskada genom att en sjuksköterska lämnat över fel läkemedel till en patient. Patienten/anhörig gör en anmälan. Med utgångspunkt från den nya patientsäkerhetslagen

a) Beskriv processen - hur handläggs patientens anmälan?
Svar:

A
  • Inspektionen för vård och omsorg ska efter anmälan pröva klagomål mot Hälso- och sjukvården och dess personal.
  • Utredning för att kunna pröva klagomålet.
  • Om ett klagomål avser brister i kontakten mellan en patient och hälso-och sjukvårdspersonalen får inspektionen för vård och omsorg överlämna klagomålet till berörd Patientnämnd.
  • Anmälan lämnas till berörd vårdgivare som får säga sitt.
  • Informerar anmälaren om sådant som tillförts så att de kan lämna synpunkter innan ärendet avgörs.
  • Inspektionen för vård och omsorg ska avgöra ärenden om klagomål enligt denna lag genom beslut.
  • Skriftligt beslut till berörda parter.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

En vårdskada har inträffat, t.ex. en patient har fått en vårdskada genom att en sjuksköterska lämnat över fel läkemedel till en patient. Patienten/anhörig gör en anmälan. Med utgångspunkt från den nya patientsäkerhetslagen

b) Beskriv vilka instanser som handlägger patientens anmälan

A
  • Inspektionen för vård och omsorg (from 1/6-2013, tidigare var det Socialstyrelsen)
  • Ev. Patientnämnd
  • Till HSAN (Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd) anmäls en enskild yrkesutövare. Kan medföra varning och återkallande av legitimation.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

I dokumentet ”Kompetetsbeskrivning för legitimerad sjuksköterska” beskrivs sjuksköterskans tre arbetsområden. Nämn de tre huvudsakliga arbetsområdena och beskriv kortfattat vad de innebär.

A

Helhetssyn och etiskt förhållningssätt ska genomsyra SSKs arbete.

Omvårdnadens teori & praktik:
Bla ha förmåga att följa gällande författningar samt riktlinjer och rutiner. Utveckla en god vårdmiljö, främja hälsa och förebygga ohälsa, självständigt utföra undersökningar/behandlingar. Bemötande, info och undervisning.

Forskning, utveckling & utbildning:
Kritiskt reflektera över befintliga rutiner och metoder, verka för en omvårdnad i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet, utbildningsansvar/undervisa.

Ledarskap:
Utifrån patientens behov leda, prioritera, fördela och samordna omvårdnadsarbetet i teamet (arbbetsledning). Planera, konsultera, informera och samverka med andra aktörer i vårdkedjan (samverkan i vårdkedjan).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Beskriv tre olika ledarstilar och vad de har för inverkan/konsevenser på arbetsgruppen och för omvårdnaden av patienter/boende.

A

Låt-gå ledare:
Passiv ledarstil där ledaren närmast smiter från sitt ledarskap och undviker att fatta beslut.

Auktoritära ledare:
Ledaren kontrollerar och tar ensam beslut och ansvar.

Demokratiska ledare:
Ledaren ser medarbetarna som resurser och ger dem större delaktighet. De arbetar självständigt. Grupporienterat.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly