Jurisprudentie week 5 Flashcards

1
Q

APV Tilburg

A

Gaat om een verbod van de gemeente om op of aan de weg of op voor het publiek toegankelijke plaatsen zondige posters ten verkoop voorhanden te hebben.

Openbaren: Drukken en uitgeven. Versrpreiden: VErspreiden of openlijk tentoon stellen of op andere manier aan het publiek bekend maken.

Verspreidingsrecht aan openbaringsrecht ondergeschikt. Makkelijker om verspreidingsrecht te beperken omdat er niet geoordeeld hoeft te worden over de inhoud.

Verspreidingrecht mag dus worden beperkt door lagere wetgever ivm openbare orde. Zolang openbaringsrecht maar niet in het gedrang komt. Verspreidingsrecht mag dus niet volledig verboden worden . Openbaringsrecht is enkel te beperken door de formele wetgever.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Sunday times.

A

‘Bij wet voorzien’ in EVRM. Het recht waarop beperking rust moet voldoende kenbaar zijn en moet de norm met voldoende precisie zijn geformuleerd.

Bij bepalen of beperking nodig is in de democratische samenleving is er een bepaalde margin of appreciation. Het hof kijkt wel of nationale beleid te verenigen is met vedragsverplichtingen. Reikt verder dan het oordeel of de vaststelling van het beleid redelijk, zorgvuldig en ten goede trouw was.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Turkse werkneemster

A

Werkgever moet rekening houden met de godsdienst van werknemers door de horizontale werking van de grondrechten.

Aanwezigheid werk kan in redelijkheid niet worden verlangd indien er tijdig en met opgaaf van redenen toestemming voor snipperdag heeft gevraagd voor viering van godsdienstelijke feestdag. Tenzij gang van zaken binnen bedrijfsvoering dan ernstig wordt geschaad.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Drugspand Venlo

A

Is sluiting van woning die dienstdoet als drugspand ogv APV in strijd met art. 10 lid 1 GW?

APV geen wet in formele zin en er is ook geen delegatie, het woord krachtens vereist immers een specifieke wet. Het mag dus niet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly