Juridik Flashcards
Lex Mariah (3 kap. 5 PSL)
Hälso- och sjukvårdspersonal är skyldiga att rapportera risker för vårdskador, samt händelser som har eller har kunnat medföra en vårdskada till vårdgivaren”. Innefattar vårdskada som är bestående och inte ringa. Ett sådant ärende kallas för ett “Lex Maria-ärende”. All risk för vårdskada ska rapporteras och vårdgivaren tar ställning till om det inträffade ska anmälas till IVO.
*Kommer från en händelse på Maria Sjukhus 1936 där 4 arma satar dog då de skulle få bedövningsmedel (fick istället desinfektionsmedel). Sjukhusledningen gjorde inte något för att detta skulle komma till tillsynsmyndighetens kännedom.
HSL
Hälso- och sjukvårdslagen. Denna lag innehåller bestämmelser om hur hälso- och sjukvårdsverksamhet ska organiseras och bedrivas. Lagen gäller för samtliga vårdgivare samt regioner och kommuner som huvudmän.
PSL
Patientsäkerhetslagen. Denna lag syftar till att främja hög patientsäkerhet inom hälso- och sjukvård och därmed jämförlig verksamhet. Innefattar regler kring bland annat :
- Legitimation
- IVO
- Behörighetsfrågor
- Skyldigheter för hälso- och sjukvårdspersonal
Lex Sarah
Verksamma inom socialtjänsten, statens institutionsstyrelse eller LSS ska genast rapportera om man för kännedom om missförhållanden eller en påtaglig risk för missförhållanden. Anmälningsplikt. Ansvarig kommunal nämnd ska anmäla allvarliga missförhållanden till IVO.
- Kommer från ESKILSTUNABON Sarah!
PDL
Patientdatalagen. Denna lag tillämpas vid vårdgivares behandling av personuppgifter inom hälso- och sjukvården. I lagen finns också bestämmelser om skyldighet att föra patientjournal. Reglerar också inre sekretess.
Hälso- och sjukvårdspersonal
- Den som har legitimation
- Den som på en vårdinrättning medverkar i hälso- och sjukvård
- Den som i andra fall bidträder en legitimation vid hälso- och sjukvård
(några fler exempel, t.ex. “apotekspersonal” m.m.)
OSL
Offentlighets- och sekretesslag. Denna lag innehåller bestämmelser om myndigheters och vissa andra organs handläggning vid registrering, utlämnande och övrig hantering av allmänna handlingar. Med andra ord - tystnadsplikt. Lagen berättar när man får och inte får lämna ut information.
“Sekretess gäller inom hälso- och sjukvård för uppgift om enskilds hälsotillstånd eller andra personliga förhållanden, om det inte står klart att uppgiften kan röjas utan att den enskilde eller någon närstående till denne lider men.”
PL
Patientlagen. Riktas mot sjukvårdshuvudmännen. Denna lag syftar till att inom hälso- och sjukvårdsverksamhet stärka och tydliggöra patientens ställning samt till att främja patientens integritet, självbestämmande och delaktighet.
“Kvacksalverilagen” (5. kap PSL)
Endast hälso- och sjukvårdspersonal får yrkesmässigt undersöka eller behandla någon när det handlar om ett antal sjukdomar eller tillstånd, t.ex.:
- Sjukdomar i smittskyddslagen
- cancer, diabetes, epilepsi, havandeskap/ födsel
- genom bedövning/ hypnos
LVU
Lag med särskilda bestämmelser om vård av unga. Tvångsvård som kompletterar socialtjänstlagen (SoL) när frivilliga insatser inte är möjliga. Beslutas i förvaltningsrätten.
Skyddad yrkestitel
Endast den som har legitimation för psykolog (även PTP) får använda titeln “psykolog “, med eller utan leg. framför (inom vården). Samma gäller psykoterapeut.
LPT
Lagen om psykiatrisk tvångsvård. Avser komplettera Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) med föreskrifter om psykiatrisk vård som är förenad med frihetsberövande och annat tvång.
Psykologförbundets etikråd
Klagomål mot psykologer kan (förutom via IVO tillsammans med HSAN) skickas till Psykologförbundets Etikråd. (De ger dock även råd).
Inledningsvis sker ett samtal om aktuell yrkesetisk princip. I värsta fall kan det leda till uteslutning eller varning om uteslutning från av Psykologförbundet.
Barnkonventionen
I FN:s barnkonvention slås barns rättigheter och staters ansvar fast i 54 artiklar. Barnkonventionen gäller för alla barn som befinner sig i ett land som har ratificerat den. Artikel 2, 3, 6 och 12 kallas för de fyra grundprinciperna. Alla övriga artiklar utgår ifrån dem.
Artikel 2: Om alla barns lika värde och rättigheter. Ingen får diskrimineras.
Artikel 3: I alla åtgärder som rör barn ska i första hand det som bedöms vara barnets bästa beaktas. Begreppet ”barnets bästa” är konventionens grundpelare.
Artikel 6: Varje barns rätt till liv, överlevnad och utveckling. Det handlar inte bara om barnets fysiska hälsa utan också om den andliga, moraliska, psykiska och sociala utvecklingen.
Artikel 12: Barnets rätt att bilda och uttrycka sina åsikter och få dem beaktade i alla frågor som berör hen.
Konventionen om mänskliga rättigheter
FN. Den allmänna förklaringen består av 30 artiklar som gemensamt uttrycker de grundläggande och universella fri- och rättigheterna. Förklaringen är en gemensam viljeyttring och ett moraliskt ställningstagande av världssamfundet, som inte är juridiskt bindande. Förklaringen utgör däremot utgångspunkten för många juridiskt bindande fördrag, konventioner och traktat.
Svag sekretess
Offentlighet gäller i första hand. Blir sekretess endast om det KAN ANTAS att ett utlämnande innebär ett men. Dvs, utgår från att utlämnande är okej.
Sträng sekretess
Sekretess gäller i första hand. Utlämnande är endast okej om det STÅR KLART att uppgiften kan röjas utan att den enskilde, eller någon närstående, lider men.
Utgångspunkt i OSL.
IVO
Inspektionen för vård och omsorg
- En myndighet som har rätt att inspektera verksamheter inom hälso- och sjukvård
- IVO:s tillsyn ska säkerställa att patienter får de insatser de behöver och att vården ges i enlighet med lagstiftningen
- IVO kan också besluta om föreläggande eller förbjuda verksamheten
Ärenden
- Initiativärenden (IVO tar själv initiativ att undersöka)
- Anmälningar från vårdgivare (LexMaria)
- Klagomålsärenden från patienter
Ansvar
- Under IVOs tillsyn finns allt verksamhet på hälso- och sjukvård område eller utförs av hälso- och sjukvårdspersonal (inte någon tillsyn för organisation)
HSAN
Vilka tre olika vårdgarantier finns det?
- Tillgänglighetsgaranti, man ska erbjudas kontakt samma dag.
- Besöksgaranti, läkarbesök inom 7 dagar och max 90 dagar innan specialistbesök. (Gäller även psykoterapi)
- Behandlingsgaranti - Vård inom 90 dagar
LYHS
Lagen om yrkesverksamhet på hälso- och sjukvårdens område
- Endast hälso- och sjukvårdspersonal får yrkesmässigt undersöka någon annans hälsotillstånd, behandla någon för sjukdom eller vidta någon av följande åtgärder: ex. Behandla sjukdomar, undersöka eller behandla barn under 8 år eller prova ut kontaktlinser.
UPPHÄVD LAG = nu PSL (kap. 5)
Verksamhetschefen
Svarar för verksamheten och har det samlade ledningsansvaret. Samverkan och samordning med andra enheter. Ser till att det fungerar patientsäkert, att det finns de direktiv och instruktioner som verksamheten kräver, att personalens kompetens upprätthålls etc.
Personligt yrkesansvar
Varje yrkesutövare inom hälso- och sjukvården har ett eget ansvar för hur han eller hon utför sina uppgifter. I PSL finns bestämmelser kring vilka grundläggande skyldigheter hälso- och sjukvårdspersonalen har: *“Hälso- och sjukvårdspersonalen ska utföra sitt arbete i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet. En patient ska ges sakkunnig och omsorgsfull vård som uppfyller dessa krav. Vården ska sa langt möjligt utformas och genomföras i samråd med patienten. Patienten ska visas omtanke och respekt.”. *