Jakso 5 Flashcards
Konteksti
Konteksti eli asiayhteys; toimintatilanne, johon vaikuttavat välittömästi läsnäolevien tekijöiden lisäksi esimerkiksi kulttuurin tarjoamat sisäiset mallit, joiden avulla tilanne tulkitaan.
Sosialisaatio
Sosialisaatio on kokonaisvaltainen tapahtumasarja, jonka seurauksena yksilöistä muokkautuu oman kulttuurinsa ja yhteisönsä arvot ja toimintatavat sisäistänyt yhteisön jäsen.
Samastuminen
Samastuminen tarkoittaa toisen ihmisen tai ihmisryhmän kokemista itsen kanssa samanlaisena, samastumiseen liittyy usein myös halu omaksua samastumisen kohteen piirteitä, arvoja ja ajatuksia.
Kollektivistinen kulttuuri
Kollektivistinen kulttuuri korostaa yhteisöön sopeutumista ja jäsenyyttä erilaisissa ryhmissä (perhe, suku, työyhteisö) joissa sosiaaliset suhteet ovat tiiviitä.
Individualistinen kulttuuri
Individualistinen kulttuuri korostaa yksilön muista erottuvia ominaisuuksia ja yksilöllisyyttä, sosiaaliset suhteet ovat väljiä ja ihmisen odotetaan huolehtivan itse itsestään.
Julkilausuttu normi
Ryhmän tai yhteisön sääntö, joista on yhdessä sovittu, esimerkiksi laki, järjestyssääntö tai suullinen sopimus.
Piilonormi
Piilonormi on ryhmän tai yhteisön sääntö, jota ylläpidetään ilman selkeää sopimusta.
Koheesio
Koheesio tarkoittaa ryhmän kiinteyttä.
Sanktio
Ryhmän normien rikkomisesta koituvat seuraukset.
Status
Yksilön asema ryhmässä
Tunnetavoite
Ryhmän päämäärä, jossa korostuu yhdessä viihtyminen ja ryhmän jäsenten tarpeisiin vastaaminen.
Tehtävätavoite
Ryhmän päämäärä, jossa korostuu se tavoite, jota varten ryhmä on muodostettu (esimerkiksi työryhmä) tai se toiminta, jota ryhmä tekee yhdessä (esimerkiksi elokuvan katsominen ystäväporukassa).
Rooli
Rooli muodostuu yksilöön ryhmässä kohdistuvista odotuksista, esimerkiksi johtajan tai haukuttajan rooli.
Rooliristiriita
Rooliristiriita syntyy yksilöön hänen rooliensa perusteella kohdistuvista ristiriitaisista odotuksista. (Jos yhden roolin ristiriita = roolin sisäinen, jos useamman = roolien välinen)
Sisäryhmä
Sisäryhmä on ryhmä, jonka jäsen yksilö on.