International skatteret Flashcards
Hvad er kravet om intern hjemmel i forhold til anvendelse af en DBO?
Der skal være intern hjemmel til beskatning i begge lande, før en DBO kan anvendes på situationen.
Hvad er OECD’s modeloverenskomst, og hvad er dens formål?
OECD’s modeloverenskomst danner grundlaget for DBO’erne og definerer, hvem der har retten til at pålægge skat, hvis man er skattepligtig i mere end et land.
Hvordan skal DBO’erne fortolkes ifølge praksis efter 2017?
DBO’erne skal fortolkes i overensstemmelse med 2017-kommentarerne i OECD’s modeloverenskomst, når der er enighed herom mellem de berørte lande
Hvad fastlægger DBO art. 4, stk. 1 vedrørende fysiske personer?
Art. 4, stk. 1 fastsætter, at en fysisk person har skattemæssigt hjemsted i et land, hvis personen er skattepligtig til landet på grund af hjemsted, bopæl eller et lignende kriterium.
Hvad sker der, hvis en fysisk person har dobbelt domicil ifølge DBO art. 4, stk. 2?
Hvis en fysisk person har dobbelt domicil, skal det afgøres, hvor personen er hjemmehørende. Dette gøres ved at se på fast bolig, stærkeste personlige og økonomiske forbindelser (centrum for livsinteresser), sædvanligt ophold, statsborgerskab, og til sidst aftale mellem de kompetente myndigheder.
Hvordan afgøres det skattemæssige hjemsted for selskaber i tilfælde af dobbeltdomicil ifølge DBO art. 4, stk. 3?
Selskaber anses for hjemmehørende i den stat, hvor selskabets ledelse har sit sæde. Dette fortolkes i praksis på samme måde som ledelsens sæde i SEL § 1, stk. 6.
Hvad er kriterierne for, at et selskab anses for at have et fast driftssted ifølge DBO art. 5?
Der skal være (1) eksistensen af et forretningssted, (2) forretningsstedet skal være fast og ikke midlertidigt, og (3) der skal udøves virksomhed gennem det faste forretningssted.
Hvem har som udgangspunkt beskatningsretten ifølge fordelingen af beskatningsretten?
Som udgangspunkt er det domicillandet, der har beskatningsretten, med undtagelse af at kildelandet kan være tillagt beskatningsret efter fordelingsbestemmelserne i art. 6-21.
Hvornår har arbejdslandet beskatningsretten ved lønindkomst ifølge DBO art. 15?
Arbejdslandet får beskatningsretten, hvis enten (1) opholdet i arbejdslandet varer mere end 183 dage, (2) vederlaget betales af/for en arbejdsgiver, der er hjemmehørende i arbejdslandet, eller (3) vederlaget udredes af et fast driftssted i arbejdslandet.
Hvilke lempelsesmetoder nævnes i DBO’erne for at undgå dobbeltbeskatning?
DBO’erne nævner exemption med progressionsforbehold (art. 23A) og ordinær credit (art. 23B) som metoder til lempelse af dobbeltbeskatning.
Hvad er forskellen mellem fuld exemption og ordinær credit?
Fuld exemption betyder, at indkomsten fra kildelandet indgår i indkomstgrundlaget, men reelt ikke beskattes i domicillandet. Ordinær credit betyder, at domicillandet giver lempelse for den skat, der er betalt i kildelandet.
Hvad er betingelserne for at anvende LL § 33A’s lempelsesregel?
Personen skal opholde sig uden for riget i mindst 6 måneder, og i enhver 6-måneders periode må man maksimalt have været i Danmark i 42 dage (nødvendigt arbejde eller ferie).
Hvornår kan man anvende halv lempelse jf. LL § 33A, stk. 3?
Muligheden for halv lempelse kan anvendes, når den samlede skat nedsættes med halvdelen af den udenlandske indkomst, således at kun halvdelen af den skattepligtiges løn kommer til beskatning i Danmark.