Instrumentlære Flashcards

1
Q

Hvilke 2 hovedpunkter er der indenfor rengøring af instrumenter

A

Mekanisk rengøring
Fjernelse af synlig snavs, som fx vævs og blodrester.
Dette gøres med passende redskaber

Desinfektion og sterilisation
Fjernelse af det usynlige snavs, som fx bakterier.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Mekanisk rengøring

A

Fjernelse af det synlige snavs, som fx blod og
vævsrester

Sørg for at benytte materialer, som er beregnet til
rengøring af instrumenter
–Brug ikke ståluld eller stålbørster

det ridser og kan skade legeringen

Fjern alt snavs i kan se

Vandtemperatur: 45 55 grader

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Desinfektion

A
Enten vha. varme eller kemisk
•
Ved kemisk desinfektion benyttes de korrekte
rengørings og desinfektionsmidler i den
korrekte dosis
•
Instrumenterne skal ikke være ”låst”
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Sterilisation

A


Enten dampautoklave eller tørsterilisation

Inden sterilisationen, skal alt rengørings
/desinfektionsmiddel fjernes

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hvor bruges buede instrumenter typisk, i dybden eller i overfladen?

A
  • I dybden
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hvad er forskellen på en anatomisk og en kirurgisk pincet?

A
  • En anatomisk pincet er flad med riller hvor en kirurgisk har tænder i enden.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Hvorfor er det vigtigt at holde instrumenterne rene?

A
  • Det er det fordi hvis de er beskidte har bakterier bedre forhold til at formere sig, og man kan dermed få inficeret et sår med et beskidt instrument.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Hvordan fjernes fedt og proteiner fra instrumenterne? Hvilken vandtemperatur skal bruges, og hvorfor?

A
  • Mekanisk rengøring, desinfektion og sterilisation
  • Ved den mekaniske rengøring skal vandtemperaturen være mellem 45-55 grader, da det er ved denne temperatur fedt og proteiner bedst opløses. Hvis temperaturen er højere end 55 grader risikere man at fedtet og proteinerne brænder sig fast.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Hvad kan en pean bruges til?

A
  • At klemme blodårer og tråd samt til fastholdelse af større vævsområder.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Hvad bruges tubus til?

A
  • Tubus bruges som dyrets luftvej under operationer.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Hvad er årsagen til, at nåleholderen hurtigt bliver slidt?

A
  • Det gør den, da det er metal mod metal konstant.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Skalpelholder

A

Der findes 2 typer skalpeller. Engangsmodeller hvor blad og plasticskaft er svejset sammen. Og flergangsmodeller, som denne på billedet, hvor man beholder skaftet men kasserer det brugte blad. Skalpelholderen kan fås i forskellige størrelser. Str. nr. 3 passer til skalpelblade str. 10-15. Str. nr. 4 passer til skalpelblade str. 18-23. Ved rengøring er det vigtigt at være grundig der hvor bladet påsættes skaftet. Dette sted opsamler let blod og vævsrester. Rengøres det ikke ordentligt nedsættes hygiejneniveauet og det bliver vanskeligere at fastgøre bladet på skaftet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

2 slags Pincetter

A

Anatomisk pincet: er flad med riller, som holder på vævet. Fordelen ved at bruge denne er, at den ikke skærer gennem vævet som den kirurgiske pincet. Til gengæld klemmer og knuser den mange celler som dør. Bruges til mere skrøbeligt væv eller materiale, fx tarme eller suturer. Har en større gribeflade med tværgående riller

Kirurgisk pincet: har tænder som griber ind i hinanden og derfor fastholder godt. Bruges til at håndtere væv hvor man vil have et fast greb. Bør ikke bruges på indre organer som fx tarme, da den nemt laver hul-læsioner. Er velegnet til hud, fascie og muskulatur, sårrande.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

sakse

A

Af Lotte Westergaard Side 4
Sakse
Saksens opgave er, at kunne klippe noget over. Det kan være væv eller suturer. Der er mange typer inddelt efter saksens spids. Afrundet ende hindrer perforering af væv. Spids ende klipper meget præcist. Boutonneret ende bruges til at klippe hulorganer og abdomen op med. Den kan ikke stikke igennem og forårsage skade. Lige klipper kæber lige og kan anvendes i overfladen. Buede kæber klipper godt i dybden, f.eks. ved sterilisation. Da sakse bliver sløve af at klippe i afdækninger og suturer, bør man ikke bruge operationssakse til dette. Der findes en sutursaks beregnet til at klippe suturer over.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

de 5 forskellige slags sakse

A
Figur 5 Spids og rund saks
Figur 6 Lige stump saks
Figur 7 Boutonneret saks/saks med knob. Kan benævnes sygeplejesaks
Figur 8 Buet saks (spidsen buer op)
Figur 9 Sutursaks
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

nåleholder funktion og udseende

A

Er det instrument, der bliver slidt hurtigst. Det skyldes at instrumentet under brug konstant har metal mod metal kontakt. En ny nåleholder kan holde en nål fast ved at man lukker til den klikker første gang. En slidt nåleholder kan kun fastholde nålen efter to eller tre klik. Nåleholdere kan have forskellige udformninger og størrelser. Den traditionelle er med greb som på en saks. Den specielle nåleholder uden fingerhul bruges ikke så meget. Men valget af lukkemekanisme afhænger af vane, og hvad man arbejder bedst med. Nåleholder med saks indbygget i kæben er tidsbesparende, da samme instrument har to funktioner ved suturering.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
17
Q

Pean, funkktion, udssende?

A

Det er en tang, som bruges til at klemme sammen om kar eller tråd. Den mindste hedder moskito. Dens kæber er små og tynde. Den er bl.a. velegnet til at gribe om pulserende arterier med. De større peaner kaldes for korntænger. De kan også bruges til at stoppe blødninger med. Desuden kan de bruges til at klemme om større vævsområder. Eks. klemme om cervix ved sterilisation. De kan også bruges til at holde om suturer med, når der skal udøves et stort træk. Peaner fås både lige og buede. Og med og uden tænder. De lige bruges i overfladen og de buede i dybden. Peaner med tænder griber bedre fast i væv end peaner uden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
18
Q

Allistang- funktion udssende

A

Den har kæber med tænder som griber ind i hinanden, ligesom ved den kirurgiske pincet. Den bruges bl.a. til at holde fast i ovariet og uterus under sterilisation.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
19
Q

Lus - funktion og udseende

A

De bruges til at holde afdækningen til operationen fast på patienten. De små lus klemmer sammen om både hud og afdækning. De spidse kæber penetrerer huden, så derfor er det vigtigt at de er skarpe. Naturligvis er dyret totalbedøvet eller lokalt bedøvet af hensyn til smerten. Lusene placeres taktisk, og normalt 4-6 stk.

20
Q

Retractor / sårspærrer - funktion og udseende

A

Man bruger retraktor til at holde vævet fra hinanden, så det er muligt at se hvad man laver, når der arbejdes i dybden. Der findes to typer. En selvholdende retraktor og en håndholdt retraktor. Generelt er det spidsen som holder vævet. De håndholdte kan bruges hvor tensionen ikke er for stor, f.eks. huden og overfladiske muskler. Men ved store muskelgrupper er det for hårdt i længden, og der kan selvholdende retraktorer med fordel anvendes. Den selvholdende har en lukkemekanisme, som holder kæberne fra hinanden. Antallet af kroge på retraktorerne, som her på billedet varierer. (Figur 20. Weitlaner retraktor – Figur 21 Gelpi retraktor – Figur 23 håndholdt retarktor)

21
Q

Sterilisationskrog - funktion og udseende

A

Denne krog bruges til f.eks. at fiske uterushornene op af abdomen ved sterilisation. Det kan være mere skånsomt end at anvende fingrene i et lille dyr. Krogen er glat og afrundet i enden, for ikke at beskadige organerne, mens der ”fiskes”.

22
Q

Mundspærre

A

Bruges for at skabe overblik i mundhulen under arbejdet med tænderne. Der findes forskellige typer og størrelser. Det første billede viser en mundspærre der kan anvendes til hunde og katte. Til de små hunde og katte kan også bruges en afklippet engangssprøjte der passer i størrelsen. Det midterste billede viser en type tandspærre, som anvendes på gnavere. Til gnavere kan det også være nødvendig at gøre brug af en kindposeholder for at kunne komme til at se de bagerste tænder.

23
Q

Mundspejl

A

Et mundspejl kan anvendes til at se de steder i mundhulen som ikke umiddelbart er tilgængelige når man ser ind i munden.

24
Q

Tandtang

A

Inden tandrensning med scaler eller ultralydsrenser påbegyndes, kan det være en fordel, at fjerne de meget store flager af tandsten med en tandtang. Dette skal gøres meget forsigtigt, for ikke at beskadige tanden indenunder. Tandtangen bruges også til at gribe fat om tænderne og fjerne disse, efter de er blevet løsnet helt.

25
Q

Scaler

A

En scaler er et instrument, som pga. dens skarpe kanter kan fjerne tandsten. Anvendes i stedet for ultralydsrenseren eller efter denne til svært tilgængelige steder. Når disse instrumenter anvendes skal der arbejdes væk fra tandkødet, for ikke at beskadige dette. En scaler bruges over tandkødsranden.

26
Q

Curette

A

Kan anvendes til at fjerne tandsten under tandkødsranden. Er kun skærende på den ene side. Vigtigt at vende den korrekt, så tandkødet ikke beskadiges.

27
Q

Luxator

A

Anvendes til at løsne tanden i dens alveole (tandfordybning). Spidsen kan være kurvet og afrundet. Kan også være lige eller bøjet

28
Q

Elevator

A

Bruges til at lirke tanden fri ved tandudtrækning samt som hjælp ved fjernelse af tandens rødder. En Elevator er oftest tykkere ved sammenligning med en Luxator.

29
Q

pochemåler

A

Med en pochemåler kan man måle tandkødslommerne. På spidsen findes en skala, som angiver hvor dybe lommerne er i mm.

30
Q

Ultralydrenser

A

Fjerner tandsten ved at udsende højfrekvente vibrationer, som ødelægger stenes krystalstruktur og løsner den fra tanden. Ulempen er at tanden opvarmes voldsomt, så derfor skal spidsen være i konstant bevægelse. Af samme grund må man kun rense på samme tand i 10-15 sek. af gangen og kun øve et let tryk på tanden. Der skal være konstant vandflow gennem renserens spids. Dette køler tanden undervejs. Der findes mange forskellige modeller.

31
Q

Polering

A

Efter en tandrens skal tænderne poleres, så ujævnheder og ridser forårsaget af tandrensen udjævnes.

32
Q

Stetoskop

A

Et stetoskop er et værktøj, der gør det muligt for at opfange lyde fra kroppen (auskultation), især fra lunger og hjerte.

33
Q

otoskop

A

Et otoskop er et instrument som gør det muligt at undersøge øregangen og trommehinden ved hjælp af lyskilde og forstørrelse.

34
Q

Ørepolyptang

A

Denne tang kan bruges gennem otoskopet til at fjerne hår og fremmedlegemer under en ørerens.

35
Q

Ophtalmoskop

A

Et specielt apparatur, som ved at sende lys ind gennem pupillen kan bruges til at undersøge nethinden med.

36
Q

Blinkhindevender

A

Ved undersøgelse af blinkhinden bruges denne tang til at gribe fat i blinkhinden, så det gøres muligt at undersøge bagsiden. Der er ingen kæber med tænder på til sammenligning med Allistangen, se figur 18.

37
Q

Vaginal spekulum

A

Et spekulum bruges når vi ønsker at undersøge kropsåbninger. Et vagial spekulum eller også kaldet vaginoskop bruges til at undersøge kønsåbningen på hundyret.

38
Q

Sonde

A

Metalpind til undersøgelsesbrug. God hvis man f.eks. vil afgrænse en sårlommes omfang.

39
Q

1 Sundhedsfare

A

Kemikalier, som kan give hud- og øjenirritation, allergisk hudreaktion, luftvejsirritation, sløvhed eller svimmelhed.

40
Q

2 Ætsende

A

Kemikalier, som virker ætsende på huden, kan give alvorlige øjenskader eller ætser metal.

41
Q

3 Brandfarlig

A

Brandfarlige væsker og deres dampe, gasser, aerosoler og faste stoffer.

42
Q

4 Miljøfare

A

Kemikalier, som er farlige for miljøet.

43
Q

5 Kronisk sundhedsfare

A

Kemikalier, som giver kroniske skader såsom kræft, skader på arveanlæg og skader på forplantningsevnen. Omfatter også kemikalier, som giver allergi ved indånding, organskade eller lungeskade ved indånding.

44
Q

6 Brandnærende

A

Kemikalier (gas, væske eller fast stof), som kan forårsage eller bidrage til forbrændingen af et andet materiale.

45
Q

7 Akut giftig

A

Kemikalier, som er akut giftige ved indtagelse, hudkontakt og/eller indånding. Kemikalier med dette piktogram kan være livstruende.

46
Q

8 Gasser under tryk

A

Gasser i beholdere under tryk (2 bar eller højere).

47
Q

9 Eksplosiv

A

Eksplosive kemikalier og artikler (genstande).