indek kap15 ord Flashcards
Förordningar
Fastställs av bl.a. Regering, kommuner och olika myndigheter
Lagar
Beslutas av riksdagen
Praxis
Domstolsavgöranden och sedvänjor som utvecklats över tiden inom olika professioner och branscher.
Enskild firma
En fysisk person driver näringsverksamhet under en särskild beteckning. En enskild firma är ingen juridisk person utan det är företagaren som har allt juridiskt ansvar.
Handelsbolag
Ett företag där två eller fler personer avtalat om att gemensamt utöva näringsverksamhet. Det är lätt att bilda och omfattas inte av ett så omfattande regelverk som ett aktiebolag. Det är en juridisk person. Dock så om företaget skulle gå i konkurs och inte kan betala tillbaka sina skulder blir delägarna ansvariga för återbetalningen. Det krävs ingen insats och skatten betalas av delägarna.
Kommanditbolag
En variant av handelsbolag. Har två sorters delägare, komplementär, som har obegränsat/personligt ansvar för bolagets skulder , och kommanditdelägare, som inte svarar för bolagets förbindelser med mer än det kapital de har satt in i bolaget. Här krävs en Insats men inget krav på storlek..
Fordringsägare
Aktörer som bolaget har skulder till
Komplementär
Delägare i. Kommanditbolag som har obegränsat/ personligt ansvar för bolagets skulder.
Kommanditdelägare
Delägare som inte svarar för bolagets förbindelser medier än insatsen.
Nominellt belopp(värde)
Den del av aktiekapitalet varje aktie är värd.
Aktiebolag
En juridisk person där en delägare begränsar sitt ekonomiska risktagande till insättningen. Bolaget regleras av en relativt omfattande lagstiftning. Minsta insats är 50 000 för ett privat AB och 500 000 för ett publikt AB. Det är ett skattesubjekt. Det krävs att det organiseras med en bolagsstämma, styrelse och revisor.
Bolagsstämma
Aktiebolagets högsta beslutande organ. Alla aktieägare får vara med och rösta och har lika många röstersom aktier.
Styrelse
Utses av bolagsstämman, och som ska svara för driften av bolagets verksamhet.
Revisor
Utses av bolagsstämman, och ska granska verksamheten för ägarnas räkning.
Årsredovisning
Aktie bolagen måste årligen redovisa sin verksamhet. den består av bolagets balansräkning, resultaträkning och förvaltningsberättelse. Det är en offentlig handling.
Koncern
Bildas av moder- och dotterbolag.
Moderbolag
Ett bolag som äger mer än hälften av rösträttens i ett annat bolag
Dotterbolag
Ett företag där hälften av dess rösträtten ägs av ett annat bolag.
Fåmansföretag
Bolag med högst tio aktieägare har den övervägande majoriteten av aktierna
Enmansföretag
Aktiebolag med endast en ägare
Ekonomisk förening
Driver en ekonomisk verksamhet som skall främja medlemmarnas ekonomiska intressen. De måste uppfylla fyra krav:
- medlemskapet ska vara öppet (särskilda krav på kvalifikationer för medlemskap kan dock ställas upp i föreningens stadgar.)
- föreningen ska ha minst tre medlemmar.
- varje medlem ska ha en röst
- eventuell ekonomisk utdelning från föreningen ska främst ske i förhållande till medlemmars aktivitet i föreningen ( tex rabatt vid handel med föreningen).
En ekonomisk förening är en juridisk person och medlemmarnas personliga ansvar begränsas till insatsen som är ett krav på att vara medlem. Föreningen är ett skattesubjekt och lagstiftningen är relativt omfattande.
Ideell förening
En förening var syfte inte är att främja medlemmarnas ekonomiska intressen utan tex, religöst, politiskt eller vetenskapligt intresse. De kan dock driva omfattande näringsverksamhet med flera anställda. Tex röda korset. Det är en juridisk person och medlemmarnas personliga ansvar begränsas till insatsen som inte är ett krav. Föreningen är ett skattesubjekt, den styrs inte av lagstiftning utan av praxis.
Skattesubjekt
Företaget beskattas för sin inkomst utan hänsyn till hur aktieägarna beskattas.
Konsortium
Sammanslutning av individer eller företag som i regel syftar till att genomföra ett affärsprojekt smärre kapitalkrävande och/ eller anses riskfyllt. Vanligt i byggbranchen. Ingen juridisk person.
Avtal
Överenskommelse mellan säljare och köpare. Säljaren förbinder sig till att leverera en produkt eller utföra en tjänst, i utbyte mot ekonomisk ersättning från köparen.
Accept
Svar på en offert
Oren accept
När mottagarens accept inte överensstämmer med det ursprungliga anbudet.
Standardavtal
Ett avtal där endast de viktigaste frågorna i uppgörelsen fylls i (tex pris, leveranstid, leveranssätt) detta så att man inte behöver förhandla om alla delar.
Dröjsmål
Om en säljare levererar varan för sent eller inte alls.
Dröjsmålsränta
Säljaren betalar en straffavgift för varje dag som leveransen är försenad.
Arbetsrätten
Samlingsnamn för de lagar som reglerar förhållandet mellan arbetsgivare och arbetstagare. Tar upp frågor om bl.a. Lön, skydd för lön, anställningstrygghet, semester mm.
Kollektivavtal
Ett ramavtal som bestämmer villkoren för de individuella anställningsavtalen, men som åligger parterna ( arbetsgivarorganisationen och fackföreningen) och deras medlemmar fredsplikt, de får inte tillgripa tex strejk eller lockout under avtalets giltighetstid.
Tillsvidareanställning
Arbetsgivaren kan endast få anställningen att upphöra genom en uppsägning, vilken enligt lagen måste vara “ sakligt grundad” eller via ett avskedande pga ett grovt avtalsbrott från arbetstagarens sida.
Uppsägning
Innebär att anställningen upphör efter en uppsägningstid. Det beror vanligen på arbeta brist och arbetsgivaren kan inte säga upp en anställd utan en rimlig anledning, som gör att arbetsgivaren inte kan ha den anställde kvar trots försök att omplacera personen.
Avskedande
Om arbetstagaren har begått en allvarlig förseelse tex brottslig handling, vägrat lyda arbetsgivares order. Kan arbetsgivaren avsluta anställningen utan uppsägningstid.
Provanställning
Arbetstagaren är anställd under sex månader och om arbetsgivaren inte vill ha kvar arbetstagaren måste denne meddela dettainnan prövotiden är slut
Tidsbegränsad anställning
Tex visstidsanställning, säsongsanställning, objekt- eller projektanställning. Dessa motiveras av “arbetets särskilda beskaffenhet”. Det finns lagstiftning för att förhindra arbetsgivare att utnyttjat tidsbegränsas anställning istället för tillsvidareanställning.
Inkassobyrå
Ett företag som specialiserat sig på olika fordringsägares uppdrag, med lagliga medel, driva in betalningar för obetalda räkningar.
Gäldenären
Personen som står i skuld.
Betalningsföreläggande
Innebär att kronofogdemyndigheten prövar en obetald fordran. Om inte gäldenären kan betala kan en utmätning, avhysning ske och då får gäldenären en betalningsanmärkning.
Utmätning
Kronofogdemyndigheten beslagtar gäldenärens egendom som har ett värde motsvarande fordran.
Betalningsanmärkning
Fås vid betalningsföreläggande. Innebär att det är nästan omöjligt att få lån, handla på avbetalning mm. Anmärkningen är registrerad i tre år.
Obestånd
Gäldenären kan inte betala sina skulder inom rätt tid och att denna oförmåga inte är tillfällig.
Konkurs
För att kunna försättas i konkurs krävs att gäldenären är på obestånd. En konkursförvaltare tar över gäldenärens tillgångar och fördelar de hos de olika fordringsägarna efter en viss turordning.
Ackord
En uppgörelse där fordringsägarna skriver ner sina fordringar.