Hormon og nervesystemet Flashcards

1
Q

Hva er hormonsystemet og hvordan funker det?

A

Hormonsystemet er også et system for kommunikasjon i kroppen, men det fungerer på en ganske annerledes måte enn nervesystemet. hormonsystemet kalles også det endokrine systemet og består av kjertler og vev i hjernen, halsen, magen og underliver. Kjertlene produserer hormoner som fraktes rundt i kroppen med bloder. Hormonene påvirker en rekke prosesser i kroppen. bl.a. vekst, utvikling og opprettholdelse av relativt konstant konsentrasjon av stoffer (f.eks blodsukker).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Nevn noen kjente hormoner i menneskekroppen

A

Insulin, tyroksin, testosteron og østrogen

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hormonsystemet ifht nervesystemet

A

Der nervesystemets kommunikasjon er rask og umiddelbar, virker hormonsystemet mye langsommere. insulin kan påvirker konsentrasjonen av blodsukker i løpet av minuttet, mens effekten av andre hormoner kan ta opptil flere dager.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hva er nervesystemet?

A

Nervesystemet er det overordnete organsystemet i kroppen og samordner de andre organsystemene . Dette skjer ved raske, ofte umiddelbare kjemiske og elektriske signaler.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hvordan er nervesystemet innfordelt?

A

Vi deler nervesystemet inn i to deler. 1. Sentralnervesystemet: består av hjernen og ryggmargen. Samler og koordinerer informasjon.
2. Det perifere nervesystemet: består av hjernenervene og ryggmargsnervene. Bringer impulser til og fra det sentrale nervesystemet. F.eks. frakte impulser fra sansene til hjernen, eller impuls fra hjerner ril musklene i armen om å løfte armen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hvordan deles det perifere nervesystemet inn?

A

Det perifere nervesystemet deles videre inn i en somatisk og en autonom del. Den somatiske delen er viljestyrt og ansvarlig for bl.a. koordinering av kroppens bevegelser og mottak av ekstern stimuli. Det autonome nervesystemet er ikke viljestyrt og styrer bla.a funksjonene til organene i kroppen, stressreaksjoner, utvidelse av pupillene, åndedrett. m.m.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Hva er den funksjonelle delen av nervesystemet?

A

Den funksjonelle delen av nervesystemet er nervecellen. nervecellen har en ganske unik oppbyggning og funksjon sammenliknet med andre celler i kroppen. Nerveceller ligger etter hverandre slik at dendrittene i den ene cellen ligger ved aksonenden til den andre. Signaler transporteres mellom cellene.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Hvordan ser en nervecelle ut og hva er navnet på de forskjellige delene?

A

Se bilde på ipad eller Mac

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Hva er aksjonspotensialet?

A

Aksjonspotensiale er et viktig begrep. Med aksjonspotensialet menes den forskjellen i elektrisk potensiale som oppstår i nervecellen og som dermed skaper en nerveimpuls.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Nevrotransmittere?

A

Det finnes både aktiverende nevrotransmittere (f.eks. acetykolin) og inhiberende nevrotransmittorer (f.eks GABA). De vil henholdsvis øke og minke sansynligheten for at nervesignalet sendes videre etter synapsen. Acetykolin vil aktivere reseptorstyrte natriumkanaler på nabonerveceller, dette vil dra nabonervecellen mot terskelverdien. GABA vil aktivere reseptorstyrte kaliumkanaler/kloridkanaler på nabocellen, dette vil dra nabonervecellen vekk fra terskelverdien. Det er summen av aktiverende og innhiberende som avgjør om nabonervecellen vil nå terskelverdi.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Hva er forskjellen på nevrotransmittere og hormoner?

A

Forskjellen på en nevrotransmitter og et hormon, er at nevrotransmitteren fungerer som signalstoff over svært korte avstander, mens hormonet slippes ut i blodbanen og på den måten virker over større avstander og påvirker mange flere celler over lengre tid (fra minutter til dager). I noen tilfeller påvirker hormoner nesten alle cellene i kroppen samtidig. En nevrotransmitter, derimot, påvirker bare én eller noen ganske få celler i sin umiddelbare nærhet og bare svært kortvarig.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Hva er sansene?

A

Det er vanlig å dele sansene våre i fem sanser. Disse er syn, hørsel, smak, lukt og berøring. Andre sanser er bl.a. temperatursansen og balansesansen.

Det er spesialiserte sensoriske nerveceller som gjør at vi kan oppleve verden gjennom disse fem sansene. I øyet sitter det sanseceller som har fotoreseptorer på seg, dvs reseptorer som kan ta i mot fotoner og dermed gjør at vi oppfatter lys. Luktesansen og smakssansen skyldes sensoriske nerveceller i nesa og på tungen som har kjemoreseptorer på seg. Disse reseptorene oppfatter ulike kjemiske stoffer fra f.eks mat eller partikler i lufta.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Hva er membranpotensialet?

A

Nerveceller formidler elektirske impulser som skapes av at ioner transporteres gjennom cellemembranet. Det spres fra dendronene ut til aksjonene. Ionene skaper en spenningsforskjell mellom utsiden og innsiden an cellen- Det er dette som er membranpotensialet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Hva er natrium-kalium pumpen?

A

Spesielle Ione-kanaler pumper kalium ioner inn og natrium ioner ut av cellen. Pumpen opprettholder en høy konsentrasjon an kalium inni cella og høy konsentrasjon av natrium utenfor cella. Dette er ved aktiv transport som krever energi i form av ATP.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Hva er en celle som er i “hvile”?

A

En celle som ikke sender noen signaler er i hvile. Hvilepotensialet på -70mV er spenningsforskjellen mellom nervecellen og væsken utenfor når det ikke går noen nervesignal. Det er da flere positive ioner på utsiden av membranet enn inne i cella.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Passiv diffusjon i nervesystemet?

A

Mange ionekanaler i nervecellas cellemembran transporterer ioner passivt gjennom diffusjon. noen av disse er dessuten spenningsregulerte som betyr at de påvirkes av membranpotensialet og åpner og lukker seg ettersom dette forandrer seg.

17
Q

Hva er de 4 fasene av et nervesignal?

A
  1. Når nervecella er i hvile er alle ionekanmlene lukket og membranpotensialet er -70mV; det er flere natriumioner utenfor cella enn inni.
  2. Når en nervecelle blir stimulert, åpner natriumkanaler seg og Na+ -ioner diffunderer inn i cella. Dette øker membranpotensialer til terskelverdien.
  3. Når terskelverdien nås, åpner spenningsregulerte natriumkanaler seg og mange Na+ -ioner diffunderer inn i cella. Dette er starten på nerveimpulsen. Flere positive ioner inni cella enn utenfor.
  4. Nerveimpulsen stanser ved at natriumkanalene lukker seg. Samtidig åpnes spenningsregulerte kaliumkanaler og K+ -ioner diffunderer ut av cella. Membranpotensialet bringes tilbake til hvilepotensialet på -70mV og nerveimpulsen er over. Ioneutvekslingen skjer bare der aksoner ikke er isolert av myolin.
18
Q

Hva er kompetansemålene i dette temaet?

A
  1. Utforske sammenhenger mellom anatomi og fysiologi og gjøre rede for prinsippene for livsprosessene i organsimer.
  2. Gjøre rede for hvordan utvalgte reguleringsmekanismer styrer homeostase hos mennesket og undersøke hvordan livsstil påvirker disse mekanismene.
19
Q

Hva er Homeostase?

A

Homeostase eller homøostase betegner den fysiologiske indre likevekten, altså den tendens en organisme har til å opprettholde en konstant, indre likevekt for temperatur, blodtrykk, væskevolum, konsentrasjon av salter og lignende, til tross for at de ytre påkjenninger er varierende.