Cellen Flashcards
Hva er de to hovedgruppene med celler?
Eukaryote og Prokaryote
Hva er en eukaryot celle?
En eukaryot celle kjennetegnes ved bl.a av at de inneholder langt flere organeller enn Prokaryoter. Den største og mest åpenbare av disse er cellekjernen. I cellekjernen finner vi DNAet i de eukaryote cellene. DNAet er organisert i kromosomer
Hvilken type celle er dyre-, plante-, og soppceller?
Eukaryote celler
Hva er en prokaryot celle?
En prokaryot celle utgjør de enkleste organismene. Alle bakterier og arkebakterier er prokaryote celler. De kjennetegnes av at de mangler cellekjerne, i tillegg til en rekke andre organeller vi finner i de eukaryote cellene. I prokaryote celler ligger cellens DNA ubeskyttet i cytoplasmaet og er ikke organisert i kromosomer slik vi ser hos de eukaryote.
Hva er en bakterie?
Bakterier er små encellete organismer som finnes overalt der det er mulighet for liv, i jord, vann, luft, på og i andre organismer, i varme kilder og i forbindelse med radioaktivt avfall.
Hvordan klassifiseres en bakterie?
Etter hvilken form de har
Hva er et eksempel på en bakterieform?
Kokker (kuleformet), Staver (stavformede), spiriller (spiralformede)
Hvordan formerer bakterier seg?
Bakterier formerer seg ukjønnet, men kan dele DNA mellom seg via spesialiserte metoder. Slik skapes det genetisk variasjon blant bakteriene.
Hva er et virus?
Virus er mikroskopiske organismer som finnes omtrent overalt på jorden. De kan infisere dyr, planter, sopp.
Hvorfor er virus ikke klassifisert som levende organismer?
Fordi de ikke har sin egen metabolisme
Hvordan formerer virus seg?
Virus formerer seg via en vertsorganisme som reproduserer DNAet til bakterien. Ved å infisere en vertscelle og bruke vertscellens ressurser, kan virus-DNAet bli kopiert og nye virus dannet.
Funker antibiotika på virus
Nei. antibiotika fungerer kun på bakterier.
Hva er kompetansemålene i dette temaet?
- Utforske sammenhenger mellom cellestrukturer og funksjoner og gjøre rede for hvordan cellulære membraner danner grunnlag for kommunikasjon mellom celler.
- Utforske sammenhenger mellom anatomi og fysiologi og gjøre rede for prinsippene for livsprosessene i organismer
Hva er cellemembranet?
Cellemembranet er et dobbeltlag av fosfolipider som holder cellen sammen
Hva er oppbyggningen til cellemembranet?
Oppbyggningen gjør at membranet er polart både mot innsiden av cellen og på utsiden av cellen (hydrofil), men midten av cellen er upolar (hydrofob)
Hva er den viktigste oppgaven til cellemembranet?
Cellemembranet lager kanalersom styrer transporten inn og ut av cellen.
Hva er cellemembranets funksjoner?
- Danne kontakt med naboceller
- Kontroll på hva som slippes inn og ut av cellen (næringsstoffer inn, avfallstoffer ut)
- Beskytte innholdet i cellen og opprettholde et stabilt indre miljø.
Hva er membranet laget av?
På den hydrofile enden så er det laget av glyserol og fosfat, på den hydrofobe enden så er det laget av ulike fettsyrer.
Hva er passiv transport?
Det er passiv transport gjennom cellemembranet. Det betyr at det er egenbevegelse og diffusjon (enkel diffusjon av gasser (oksygen og karbondioksid))
Hva er osmose?
Osmose er når vann diffunderer gjennom en halvgjennomtrengelig membran. Dette skjer med små vannmolekyler (selvom de er polare), fassilitert diffusjon skjer også gjennom noe som kalles akvaporiner
Hva er aktiv transport?
Aktiv transport er transport mot konsentrasjonsgradienten, da annvender cellen energi (ATP)
Hva transporteres via aktiv transport?
Aktiv transport frakter store molekyler som aminosyrer, glukose eller proteiner. Ladde partikler (ioner) som kalium, natrium, hydrogen og klor.
Aktiv transport via transportpumper (transportprotein)?
Et spesielt transportprotein (proteinpumpe) kan utnytte natriumionenes energi til å frakte glukose mot konsentrasjonsgradienten. Dette annvender ATP.
Hva er kotransport?
Koblede transporter (eller kotransporter) skjer gjennom transportproteiner som frakter en type molekyl med og en annen type mot gradienten.
Hva er cellens anatomi?
Hvordan en celle er bygd opp
Hva er cellens fysiologi?
Hvordan cellen og dens bestanddeler fungerer.
Cellens generelle oppbygging
En celle er bygd opp av ulike organeller. På samme måte som kroppen vår inneholder mange organer som har sine spesielle oppgaver å utføre, er også cellen bygd opp av ulike organeller, hver med sine oppgaver.
Cellekjernen
Cellekjernen er avgrenset fra resten av cellen med et membran. Inni cellekjernen finner vi cellens DNA godt beskyttet. Alle eukaryote celler har cellekjerne.
Mitokondrier
Mitokondriene er cellens små energifabrikker. Det er her cellene får dannet viktige energirike molekyler som bidrar med energi til blandt annet beevegelse og produksjon av proteiner og andre makromolekyler. mitokondrier finnes i alle eukaryote celler.
Kloroplaster
Kun i planteceller. Kloroplastene inneholder klorofyll som kan absorbere energif ra sollys. Denne energien bruker plantene så til å produsere oksygen og energirike sukkermolekyler fra vann og karbondioksid (fotosyntesen).
Endoplasmatisk Retikulum (ER)
Endoplasmatisk Retikulum er et omfattende membransystem i eukaryote cellen. mange biokjemiske prosesser foregår i denne organellen, blandt annet syntese av proteiner. Det finnes to typer endoplasmatisk retikulum: RU endoplasmatisk retikulum (der det er festet ribosomer). og GLATT endoplasmatisk retikulum (uten ribosomer)
Golgiapparatet
Mottar syntetiserte proteiner fra det endoplasmatiske retikulum og raffinerer, sorterer og transporterer ferdige proteiner. Golgiapparater finnes bare i eukaryote celler.
Lysosomer
Finnes kun i dyreceller, lysosomene inneholder enzymer som bryter ned organiske stoffer i cellen.
Peroksiomer
Har enzymer som bryter ned fettsyrer.
Vakuoler
Kun i planteceller. Vakuolene er cellesaftrom der plantecellen lagrer forbindelser som farge. og giftstoffer. En viktig funksjon er å opprettholde saftspenningen/turgtrykket mot celleveggen.
Plasmamembran (celledel)
En semipermeable membran som skiller celleinnholdet fra omgivelsene. Transport inn og ut av cellen skjer gjennom plasmamembranen. Den er bygget opp av fosfolipider og andre forbindelser som kolesterol, glukolipider og glukoproteiner.
Cellevegg (celledel)
Kun i planteceller. Celleveggen består av mye cellulose. Den beskytter, gir støtte og hindrer cellen i å ta inn for mye vann.
Cytoskjellet (celledel)
Nettverk av proteinfiber som stiver opp cellen, hindrer sammenfalling og holder organellene på plass.
Cytosol (celledel)
Fyller ut cellen. Cytosol sammen med organellene kalles cytoplasma.