HOOFDSTUK 3: Exploitatie van het auteursrecht en belangenorganisaties Flashcards
Welke twee soorten rechten geeft het auteursrecht aan de auteur/de maker?
Welke twee soorten rechten geeft het auteursrecht aan de auteur/de maker?
- persoonlijkheidsrecht (het morele recht)
- exploitatierecht
Wie heeft het exclusieve recht op een werk en wat wordt daarmee bedoeld?
Wie heeft het exclusieve recht op een werk en wat wordt daarmee bedoeld? Op basis van welk wetsartikel?
De auteur heeft het explusieve recht op zijn werk. Daarmee wordt bedoelt dat de auteur financieel voordeel kan behalen door het exploiteren van zijn werk. Art 1 Aw
Noem twee vormen van het exploiteren van het auteursrecht.
Noem twee vormen van het exploiteren van het auteursrecht.
- verlenen van een licentie
- overdracht.
De auteur behoud wel altijd het recht op droit de suite, ofwel het volgrecht. Het volgrecht (eindigt 70 jaar na dood van de auteur) is het recht van de maker (erfgenamen) om bij iedere verkoop van het origineel van een kunstwerk waarbij een professionele kunsthandelaar is betrokken, met uitzondering van de eerste vervreemding van de maker, een vergoeding te ontvangen. Volgrecht is niet overdraagbaar tenzij er sprake is van overdracht krachtens legaat.
Van welke zaken mag men geen thuiskopie maken? Leg dat uit aan de hand van relevante wet- en regelgeving
Van welke zaken mag men geen thuiskopie maken? Leg dat uit aan de hand van relevante wet- en regelgeving
- Computerprogramma’s. Uitzondering als rechtmatige eigenaar mag men een reservekopie voor zichzelf maken.
- Elektronische databanken, maar van papieren versies mag men wel een thuiskopie maken.
- Bouwwerken
Wat staat er in het reprobesluit.
Op grond van het reprobesluit mag men in het kader van algemeen belang van een gedeelte van de tekst een aantal verveelvoudigingen produceren of grotere exemplaren maken. Men mag het gehele werk kopiëren als het werk niet meer verkrijgbaar is of als het afkomstig is uit een krant of nieuwsblad.
Wanneer mag een thuiskopie?
Thuiskopie. Op basis van artikel 16b en 16c Aw mag men een kopie van een werk maken voor eigen oefening, studie of gebruik. Dit wordt een thuiskopie genoemd. Dit mag niet verkocht of ter beschikking gesteld worden.
Voor het kopiëren van een muziekstuk , in de zin van een thuiskopieregeling, op een cd, dvd of bijv. mp3-spelers, wordt een vergoeding betaald door de fabrikant van de makers van die dragers.
Welke beperkingen zijn er mbt thuiskopie?
Van de volgende zaken is sprake van beperkingen mbt thuiskopie:
- Een thuiskopie van boeken, tijdschriften, muziekpartituren en dergelijke is toegestaan, mits deze beperkt blijft tot een klein gedeelte van het werk.
- Een thuiskopie van nieuwsartikelen is geheel toegestaan. Deze thuiskopie mag dan echter niet aan derden ter beschikking worden gesteld.
- Een thuiskopie van teken-, schilder- en beeldhouwwerken en andere plaatwerken, maar geen fotografische werken is toegestaan, mits er een duidelijk verschil is met het origineel werk. Dat verschil kan echter ook de grootte of de werkwijze betreffen.