Hoofdstuk 1 Flashcards
Psychologie
Wetenschap van gedrag en mentale processen
Vaardigheden voor kritisch denken
- Wat is de bron
- Is de bewering redelijk of extreem?
- Wat is het bewijsmateriaal?
- Kan de conclusie zijn beïnvloed door de bias?
- Worden veel voorkomende denkfouten vermeden?
Perspectieven vanuit de gehele persoon: “whole person”
een aantal psychologische perspectieven die draaien om een globaal inzicht in de persoonlijkheid, waaronder de psychodynamische psychologie, humanistische psychologie en psychologie van karaktertrekken en temperament.
Sociocultureel perspectief
Een van de zes belangrijke perspectieven van de psychologie, dat de nadruk legt op het belang van sociale interactie, sociaal leren en een cultureel perspectief.
Psychologie van de karaktertrekken en temperament
Een psychologisch perspectief dat gedrag en persoonlijkheid ziet als de producten van fundamentele psychologische kenmerken.
Dubbelblind onderzoek
Experimentele procedure waarbij zowel de onderzoekers als de proefpersonen niet weten wie welke onafhankelijke variabele krijgt toegediend.
Anekdotisch bewijsmateriaal
Getuigenissen die de ervaringen van iemand of enkele personen schetsen, maar ten onrechte voor wetenschappelijk bewijs worden aangezien.
Experimentele groep
Proefpersonen die worden blootgesteld aan de speciale behandeling die men onderzoekt.
Docent psychologie
Psycholoog met als primaire taak het geven van onderwijs op bijvoorbeeld een hbo- of bacheloropleiding of aan een universiteit.
Biologisch perspectief
Het psychologische perspectief dat de oorzaken van gedrag zoekt in het functioneren van de genen, de hersenen en het zenuwstelsel en hormoonstelsel.
Pseudopsychologie
Niet-onderbouwde psychologische aannamen die als wetenschappelijke waarheden worden gepresenteerd.
Neurowetenschap
Het vakgebied dat zich richt op begrip van hoe de hersenen gedachten, gevoelens, motieven, bewustzijn, herinneringen en andere mentale processen creëren.
Emotionele bias
De neiging om oordelen te vellen gebaseerd op attitudes en gevoelens, in plaats van op een rationele analyse van het bewijsmateriaal.
Controle conditie
Omstandigheden waaraan de leden van de controlegroep tijdens het experiment worden blootgesteld. Deze condities zijn op bijna elk onderdeel identiek aan de experimentele conditie, met uitzondering van de speciale behandeling, die alleen de experimentele groep ontvangt.
data
Informatie, in het bijzonder gegevens die door een onderzoeker zijn verzameld en die worden gebruikt om een hypothese te toetsen. (Enkelvoud: datum.)
Evolutionaire psychologie
Een relatief nieuw specialisme in de psychologie dat gedrag en mentale processen beschouwt op basis van hun genetische aanpassingen aan overleving en voortplanting.
Gevalstudie
Onderzoek van een enkel object (of een zeer gering aantal objecten).
Correlatieonderzoek
Vorm van onderzoek waarbij de relatie tussen variabelen wordt bestudeerd zonder een onafhankelijke variabele in een experiment te manipuleren. Uit correlatieonderzoek kan geen oorzaak-gevolgrelatie worden afgeleid.
Repliceren
Een onderzoek opnieuw uitvoeren om te zien of dezelfde resultaten worden verkregen. Om bias uit te sluiten wordt replicatie vaak gedaan door iemand anders dan de onderzoeker die het oorspronkelijke onderzoek uitvoerde.
Experimentele conditie
Omstandigheden waaraan de leden van de experimentele groep tijdens de speciale behandeling worden blootgesteld.
Confirmation bias (bevestigingsbias)
De neiging om informatie die niet bij je opvattingen aansluit te negeren of te bekritiseren en om in plaats daarvan informatie te zoeken waar je het wel mee eens bent.
Empirisch onderzoek
Onderzoeksbenadering waarbij gegevens worden verzameld door middel van objectieve informatie uit de eerste hand, gebaseerd op sensorische ervaring en observatie.
Humanistische psychologie
Een klinische benadering die de nadruk legt op de mogelijkheden, groei, potentie en vrije wil van de mens.