Historische Context Britse Rijk 🫧 Flashcards
abolitionisme
Beweging die streeft naar de afschaffing van de slavenhandel en slavernij.
driehoekshandel
Een door Europeanen opgezette handelsroute tussen Europa, Afrika en Amerika waarvan Europese slavenhandel een onderdeel was.
federale staat
Staat die wordt gevormd door verschillende deelstaten met een eigen bestuur, maar die samen zijn verbonden onder een nationale overheid.
natuurlijke rechten
De rechten die ieder mens van nature heeft, zoals het recht op leven, bezit en vrijheid.
pilgrim fathers
Radicale protestanten uit Engeland die in 1620 in Noord-Amerika een kolonie stichtten.
plantage economie
Economie die is gericht op het verdienen van zoveel mogelijk geld door op grote landbouwbedrijven tot slaaf gemaakten exportgewassen te laten verbouwen.
Royal african compagnie
Engelse handelscompagnie die bestond van 1660 tot 1752 en die specifiek was gericht op de handel met West-Afrika.
trias politica
Het principe dat in een staat wetgevende macht (maken van wetten), uitvoerende macht (uitvoeren van wetten) en rechtsprekende macht (rechtspraak) gescheiden zijn en nooit in één persoon of instelling samen mogen komen. Ook wel: scheiding der machten.
vestigingskolonie
Gebied overzee waar Europeanen naartoe trokken met als hoofddoel om er een nieuw leven op te bouwen en waar de economie dus een gevarieerd karakter had.
volkssoevereiniteit
Het idee dat de hoogste macht in de staat bij het volk ligt.
Brits - Indisch leger
Leger dat (in 1895) werd gevormd uit de legers van de East India Company. Hierin vochten Indiase soldaten onder leiding van Britse officieren.
East India Company
Engelse handelscompagnie die bestond van 1600 tot 1874 en die specifiek gericht was op de handel met Azië, in het bijzonder met India.
emancipatie
Het streven naar de juridische en sociale gelijkberechtiging van achtergestelde groepen als slaven, vrouwen, arbeiders en religieuze minderheden.
factorij
Beschermde nederzetting van een Europese handelscompagnie in een kolonie waar zij goederen bewaarde en verhandelde. De compagnieën voerden zelf het bestuur over deze factorijen.
Indian National Congress
Politieke beweging die in 1885 door hoogopgeleide Indiërs werd opgericht en die vooral streefde naar gelijke kansen voor Indiërs binnen het Brits-Indische bestuur
modern imperialisme
Het streven van Europese landen in de 19e eeuw naar een groot koloniaal rijk waarbij zij de koloniën gebruiken als producenten van grondstoffen en als afzetgebieden.
Mogolrijk
Rijk in Zuid-Azië tussen 1526 en 1858, dat werd bestuurd door een vorst.
Royal Navy
Britse koninklijke oorlogsvloot, die werd opgericht in 1546.
Suezkanaal
Kanaal in Egypte, gelegen tussen Afrika en Azië, dat werd geopend in 1869. Voor veel Europese landen betekende dit kanaal een snellere zeeroute naar Azië.
Verdrag van Allahabad
In 1765 gesloten verdrag tussen de East India Company en het Mogolrijk, waarin de Engelse handelscompagnie het recht verwierf om belastingen te innen in het oostelijk deel van India.
Factory Acts
Wetten die in 1833 door het Britse parlement werden aangenomen en die het werk in fabrieken aan regels bonden (bijvoorbeeld over werktijden, veiligheid en gezondheid).
handelskapitalisme
Economisch systeem waarin ondernemers goederen verhandelen om daarmee winst te maken.
industrieel kapitalisme
Economisch systeem waarin particuliere ondernemers met behulp van vrije arbeid goederen en diensten produceren met het doel zoveel mogelijk winst te maken door ze op de vrije markt te verkopen. Ook wel: modern kapitalisme.
industriële revolutie
Grote verandering in de samenleving waarbij industrie en verkeer steeds meer worden gemechaniseerd.