H5: Jezelf bepalen Flashcards

1
Q

Wat is relationele autonomie?

A

Relationele autonomie houdt in dat onze in dat sociale relaties de autonomie positief beïnvloeden. Het heeft dus betrekking op onze relaties met de omgeving.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Wat houdt de erkenningstheorie van Honneth in?

A

Honneth maakt onderscheid tussen drie vormen van erkenning: liefde, respect en sociale waardering/solidariteit. Liefde hebben we nodig om een minimale vorm van zelfvertrouwen te ontwikkelen. het gaat erom dat je vrijelijk je overtuigingen en wensen kan uiten. Respect komt vooral naar voren in juridische relaties; het houdt in dat iedereen gelijk is voor de wet. Het is noodzakelijk voor je zelfrespect om als rechtspersoon te worden erkend. Bij sociale waardering gaat her erom dat jouw indentiteit als waardevol wordt gezien door je omgeving.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Wat is het gevolg van de afwezigheid van de drie vormen van erkenning, voor je autonomie?

A

De afwezigheid van liefde kan ervoor zorgen dat je geen zelfvertrouwen heb en dus niet op durft te komen voor je mening. Je autonomie, het vermogen om op basis van je eigen redenen te handelen, wordt beperkt omdat je niet durft te handelen op basis van jou redenen. De afwezigheid van respect zorgt er bijvoorbeeld voor dat niet iedereen dezelfde rechten heeft; je zelfrespect wordt belemmerd en daardoor ook je autonomie. De afwezigheid van sociale waardering zorgt ervoor gat je geen zelfwaardering heb en dus niet doet wat je echt zou willen doen; opnieuw een belemmering van je autonomie.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Waarom zorgt zelfrespect voor minder autonomie?

A

Zelfrespect houdt in dat je overtuigd bent dat jou eigen mening en gevoelend waarde hebben. Wanneer je je eigen mening niet respecteert, durf je hier niet voor uit te komen en ondermijn je je autonomie.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Wat is het verschil in de opvatting van autonomie tussen het klassiek liberalisme en de erkenningstheorie van Honneth?

A

Bij het klassiek liberalisme wordt er meer gefocust op het individu; er wordt een veilige omgeving gecreëerd en op basis daarvan wordt de negatieve vrijheid gestimuleerd. Bij de erkenningstheorie draait het ook om de omgeving, waar de liefde, respect en sociale waardering vandaan komt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Waarom is een eenzijdige nadruk op negatieve vrijheid onvoldoende om autonomie te garanderen?

A

Onze sociale omgeving kan onze autonomie beperken (aangepaste voorkeuren) maar maakt het ook mogelijk om autonoom te zijn (erkenning).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Waarom vind Mill dat iemand alleen voor gevaar gewaarschuwd moet worden (niet ervan weerhouden)?

A

Mill vind dat mensen alleen gewaarschuwd moeten worden omdat anders iemands vrijheid wordt aangetast. alleen de persoon in kwestie kan oordelen over de motieven om het risico te lopen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Waarom mag de samenleving niet ingrijpen uit voorzorg of straf in het geval het alleen de dader betregt?

A

De samenleving mag niet ingrijpen omdat bijvoorbeeld dronkenschap niet direct schadelijk is voor de omgeving. Maar wanneer iemand een strafblad heeft met geweldpleging onder invloed, dan is zou het wel terecht zijn; wie weet wat hij anders allemaal gaat doen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Wat is individuele vrijheid?

A

Individuele vrijheid betekent dat een individu vrij is om zijn of haar wil in vrijheid te bepalen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Leid het heffen van extra belasting op alcohol tot nudge-politiek?

A

Ja, het heffen van extra belasting op alcohol heeft zeer waarschijnlijk het gevolg dat de consumptie afneemt. Het leid dus tot ‘nudgen’ om geen alcohol te drinken.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Waarom is er geen vrijheid als er de mogelijkheid is om je van deze vrijheid te ontdoen?

A

Als je bijvoorbeeld de vrijheid heb om jezelf als slaaf te verkopen, verkoop je eigenlijk je vrijheid. Je doet hiermee definitief afstand van je eigen vrijheid en bent ‘in het bezit’ van iemand anders. De vrijheid om jezelf van je vrijheid te ontdoen is op het eerste gezicht dus wel vrijheid, maar achteraf niet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Waarom vind Mill het vanzelfsprekend dat de staat eist dat elke burger tot op zekere hoogte wordt opgeleid?

A

Hij vind het vanzelfsprekend omdat ouders iemand ter wereld hebben gebracht die een opleiding moet krijgen om zijn ‘rol’ tegenover zichzelf en anderen goed te kunnen uitvoeren.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Wat zijn volgens Mackenzie de drie plichten voor het respecteren van autonomie?

A
  1. De plicht om iemands menselijkheid te erkennen.
  2. De plicht om je in iemands standpunt te verplaatsen.
  3. De plicht om iemands capaciteiten voor autonomie te vergroten.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Wat houd de plicht om iemands menselijkheid te erkennen in? (Mackenzie)

A

Iemands menselijkheid erkennen gaat erom dat je erkent dat iedereen een eigen kijk heeft op dingen; epistemische bescheidenheid. Maar dit is niet voldoende voor normatieve autoriteit: het vermogen om te bepalen wat goed is voor jezelf.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Wat houd de ‘zwak-substantieve relationele benadering’ van autonomie in? (Mackenzie)

A

Substantief houdt in dat je alleen autonoom kan zijn als je bepaalde zaken waardevol vindt; iemand die ervoor kiest om ondergeschikt te zijn aan iemand is niet autonoom. Een relationele opvatting betekent dat sociale relaties autonomie positief beïnvloeden; sociale relaties scheppen de omgeving waarin autonomie wordt ontwikkeld.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Wat is liberalisme?

A

Het liberalisme is een politieke stroming waarin de vrijheid van het individu centraal staat.

17
Q

Wat is het verschil tussen negatieve vrijheid en positieve vrijheid?

A

Negatieve vrijheid betekent de afwezigheid van externe dwang. Positieve vrijheid houdt in dat je vrij bent om te doen wat je wil, vrij om te handelen naar het genen wat je echt wil. Het verschil is dus dat er bij negatieve vrijheid iets afwezig is, externe dwang, en bij positieve vrijheid is er juist wel iets aanwezig, namelijk je eigen wil.

18
Q

Waarom is het zo dat als je iemand dwingt af te kicken, de positieve vrijheid toeneemt?

A

Als je iemand verplicht af te kicken, ga je ervan uit dat dit iemands diepe verlangens zijn. het oppervlakkige verlangen om toe te geven aan je verslaving staat iemands diepe verlangen om af te kicken in de weg. Door iemand tijdelijk negatieve vrijheid af te nemen, kan je de positieve vrijheid uiteindelijk vergroten.

19
Q

Wat is de nachtwakersstaat?

A

In een nachtwakersstaat is zo min mogelijk bemoeienis van de overheid; het ideaalbeeld van de liberalen. Het enige waar de overheid verantwoordelijk voor is, is de veiligheid te waarborgen door politie en rechtsstaat.

20
Q

Wat is paternalisme?

A

Paternalisme is het beperken van de vrijheid van een groep mensen die zelf niet in staat zijn om zelf weloverwogen keuzes te maken.

21
Q

Waardoor leidt te veel nadruk op positieve vrijheid tot een totalitaire staat (klassiek-liberalen)?

A

Het regime van een staat meent te weten wat de burgers écht willen, van hieruit kunnen bijvoorbeeld vrijheidsbeperkingen worden opgelegd; bijvoorbeeld het verbieden van sigaretten.

22
Q

Kan je positieve vrijheid hebben zonder negatieve vrijheid? En andersom?

A

Zonder negatieve vrijheid is er ook geen ruimte voor positieve vrijheid. Bijvoorbeeld als je zin heb ik een sigaret (positieve vrijheid), maar dit is verboden (negatieve vrijheid). Je kan daarentegen wel negatieve vrijheid hebben zonder positieve vrijheid, je bent vrij om iets te doen maar je weet niet wat je echt wil?

23
Q

Wat is nudgepaternalisme?

A

Het idee van nudgepaternalisme is dat de overheid je kleine duwtje geeft in de ‘goede’ richting. Mensen worden hierbij niet gedwongen, maar geholpen om de goede keuze te maken. Bijvoorbeeld door de illusie op de snelweg te wekken dat je steeds harder rijdt.

24
Q

Waaruit bestaat je keuzeomgeving?

A

Je keuzeomgeving bestaat uit alle factoren die je beïnvloeden om een bepaalde keuze te maken.

25
Q

Kan nudgepaternalisme leiden tot een dictatuur?

A

De nudges van de overheid zullen, onbewust, je keuzes beïvloeden. Als dit met alle keuzes wordt gedaan, zou dat misschien, ook ongemerkt, tot een dictatuur kunnen leiden waarin je nog steeds denkt dat je je eigen keuzes maakt, maar ondertussen alles wordt beïnvloed door de overheid.

26
Q

Wat zijn aangepaste voorkeuren en wat heeft je keuzeomgeving hiermee te maken?

A

Aangepaste voorkeuren zijn voorkeuren die zijn beïnvloed door jou keuzeomgeving. Stel dat een zoon van twee pianisten naar het conservatorium gaat, kan je je afvragen of dit zijn eigen keuze is, of dat hij is beïnvloed door zijn keuzeomgeving; aangepaste voorkeuren dus.