H1: Jezelf blijven Flashcards

1
Q

Wat houd het gedachte-experiment van Theseus in?

A

Het gedachte experiment van Theseus gaat als volgt: Elke keer als hij een haven binnen zeilt, laat hij één plank van zijn schip vervangen. Na tien jaar is van het originele schip geen plank meer over. De vraag is nu: Is dit een ‘nieuw’ schip? Oftewel, is de identiteit van het schip hetzelfde gebleven?

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Wat is het verschil tussen kwalitatieve identiteit en numerieke identiteit?

A

Kwalitatieve identiteit houdt in dat de eigenschappen van twee dingen zodanig van aard zijn, dat we ze ‘hetzelfde’ noemen. Zoals bijvoorbeeld twee pinpongballen. Bij numerieke identiteit kunnen de eigenschappen wel gelijk zijn, maar zijn het niet dezelfde voorwerpen; het zijn er tenslotte twee. De pinpongballen zijn dus wel kwalitatief identiek maar niet numeriek.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Wat is het identiteitscriterium van Locke?

A

Een persoon is een denkend, intelligent wezen dat is staat is tot rede, reflectie en bewustzijn. Volgens Locke ben je dezelfde persoon wanneer je herinneringen heb. Herinneringen zijn zowel voldoende als noodzakelijk bij het identiteitscriterium van Locke. Als je je een misdaad niet kan herinneren, ben je volgens Locke dus niet strafbaar; je bent een ander persoon.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Wat is de kritiek van Reid op het identiteitscriterium van Locke?

A

Stel er is een jongetje dat appels steelt. Later wordt hij generaal. Op het moment dat hij generaal is, kan hij zich nog herinneren dat hij appels heeft gestolen. Maar als hij 80 is, weet hij nog wel dat hij generaal was, maar niet meer dat hij appels heeft gestolen. Volgens Reid is de 80 jarige man niet dezelfde persoon als het jongetje, want hij kan het zich niet herinneren. Volgens Reid is dit tegenstrijdig want: A = B, B = C maar A ≠ C.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Wat is het identiteitscriterium van Parfit?

A

Parfit stelt, in tegenstelling tot Locke, dat een relatie van psychologische continuïteit voldoende voorwaarde vormt voor persoonlijke identiteit. Dus: A = B, B = C dus A = C. Het gaat Parfit niet om numerieke identiteit, maar om het bestaan van psychologische continuïteit.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Wat is de kritiek van Ricoeur op de theorie van Parfit?

A

De kritiek van Ricoeur op de theorie van Parfit is dat zijn theorie onpersoonlijk is. Parfit ziet de persoon als een soort tijdelijke container voor herinneringen, overtuigingen, verlangens en intenties. Volgens Ricoeur kunnen we alleen tot de conclusie komen dat persoonlijke identiteit er niet toe doet, als we de vraag ernaar opvatten als: ‘Wat’ blijft er door de tijd heen hetzelfde?

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Wat is het verschil tussen idem-identiteit en ipse-identiteit?

A

Idem-identiteit gaat over wat er door de tijd heen hetzelfde blijft. Ipse-identiteit gaat over het ‘wie’ er dor de tijd heen hetzelfde blijft.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Wat is het verschil tussen het perspectief van Parfit/Locke en Ricoeur? En wat is het gevolg?

A

Locke en Parfit bekijken een situatie vanuit een derdepersoonsperspectief. Bij iemand die dementie heeft zal je vanuit dit perspectief kunnen zeggen dat je een ander persoon wordt; je heb geen herinneringen meer aan jezelf. Vanuit het eerstepersoonsperspectief, die Ricoeur gebruikt, zal iemand niet een ander persoon worden; de veranderingen zullen toch betrekking hebben op dezelfde persoon, ook al is er geen psychologische continuïteit.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Als iemand een moord pleegt in zijn slaap, is hij dan schuldig volgens Locke, Parfit en Ricoeur?

A

Volgens Locke ben je alleen schuldig aan de moord als je je deze kan herinneren. Het lichaam heeft een moord gepleegd, deze handeling is dan niet toe te schrijven aan een persoon. Parfit beweert dat niet alleen herinneringen noodzakelijk zijn voor identiteit, maar ook psycholgische toestanden en psychologische continuïteit. Of iemand verantwoordelijk is voor de moord hangt bij Parfit af van de mate van psychologische continuïteit. Hoewel de theorieën van Locke en Parfit verschillen, zijn ze het erover eens dat je niet schuldig bent. Ricoeur daarentegen zou wel zeggen dat je verantwoordelijk bent, je kan je namelijk verhouden tot jezelf; oftewel, je bent verantwoordelijk voor jezelf. Locke en Parfit lijken verantwoordelijkheid te vergeten.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly