Grundläggande Makroekonomi S/F 120221 Flashcards
EU och FN har oberoende av varandra utvecklat olika nu gällande nationalräkenskapssystem, vilket gör att siffrorna i t.ex. Sveriges och Japans nationalräkenskaper är svåra att jämföra.
Falskt
Under efterkrigstiden har procentuella årliga BNP-tillväxten i EU15-länderna varit särskilt stark under 1980- och 1990-talen, medan 1950- och 1960-talen kännetecknades av lägre tillväxttal.
Falskt
I EU27-länderna utgör bruttoinvesteringarna i fast realkapital i genomsnitt drygt tre fjärdedelar av BNP beräknad från användningssidan.
Falskt
Om gränsen för att räkna en insatsvara i produktionen som investering skulle höjas till 4 års förväntad livslängd, skulle BNP beräknad från användningssidan minska, medan BNP beräknad från produktionssidan i princip inte skulle påverkas.
Falskt
För ett land som Danmark, som i princip har fast växelkurs mot euron, är möjligheterna mindre än om man hade haft rörlig växelkurs att styra inflationstakten med räntepolitik.
Sant
Calmfors menar att i ett valutaområde som omfattar många länder har politiken i ett enskilt land liten effekt på räntan, växelkursen och inflationstakten, vilket gör incitamenten för finanspolitisk disciplin svagare än i ett land med egen valuta.
Sant
Persson hävdar att penningpolitikens huvuduppgift i Sverige i dag inte är att stabilisera ekonomin eller åstadkomma full sysselsättning utan att se till att inflationsmålet uppfylls.
Sant
Calmfors anser att den revidering av EU:s stabilitets- och tillväxtpakt som gjordes 2005 innebar att ett antal “gummiformuleringar” infördes som gjorde att man lättare kan tillåta budgetunderskott som är större än tre procent av BNP.
Sant
Som Forslund och Holmlund påpekar ökade arbetslösheten i Sverige kraftigt mellan 1990 och 1993.
Sant
I offentliga myndigheters konsumtionsutgifter i nationalräkenskaperna ingår bland annat barnbidrag.
Falskt
I teorin för optimala valutaområden vägs bland annat en valutaunions vinster av lägre transaktionskostnader mot bland annat förlusten av möjligheten att föra en nationell penningpolitik.
Sant
I november 1992 lämnade Sverige den rörliga växelkursen och införde fast växelkurs för att underlätta handeln med utlandet.
Falskt
Transmissionsmekanismen handlar om hur Riksbankens styrränta genom olika kanaler påverkar sådant som BNP och inflationstakten.
Sant
Ett av Riksbankens mål är att hålla kronans växelkurs mot euron i intervallet 8,50 - 9,50 kronor per euro.
Falskt
En repa innebär att Riksbanken långfristigt drar in pengar genom att sälja obligationer som köps tillbaka efter minst ett år.
Falskt